Det är aldrig hästens fel

2013-06-11 | 13:52:00 | Åsiktsinlägg | 5 Kommentarer
Något jag verkligen blir irriterad av är när folk inte kan ta motgångar med en nypa salt utan ska skylla ifrån sig på allt och alla. En träning eller tävling kanske gick jättedåligt och det var inte alls ekipagets bästa dag. Hästen kanske blev nervös och stressad och ryttaren satt och spände sig på grund av detta. Och då klarar den ryttaren inte att inse att den kanske gjorde något fel utan kastar istället ur sig anklagelser åt höger och vänster.
 
"Det stod en tunna i ena hörnet av paddocken" eller "funktionären var på helt fel plats" eller "domaren var jätteorättvis och tyckte bara inte om oss"
 
Ännu värre är det om personen i fråga får för sig att det var hästens fel. Själva meningen med ridsporten är att man ska jobba med hästen, som ett team. Tillsammans kämpar ni genom motgångar och framgångar. Gör en av er fel så blir alltihop sämre. Men det är aldrig hästens fel. Den har inte bett om att få bli en tävlingsmaskin, har inte bett om att få en sadel på ryggen, men den gör vad man ber om ändå. Det minsta vi kan göra tillbaka är att aldrig skylla på den för att det går dåligt. Om ni fick en vägran på ett hinder, tänk efter; red du mot hindret på ett bra sätt? Procenten blev dålig på dressyrtävlingen; satt du och spände dig igenom programmet? Om hästen blir rädd för en tunna som står i ett hörn, se det som en möjlighet för lite miljöträning och låt hästen förstå att det inte är faligt. Vi gör hela tiden små ryttarmissar som man kanske inte ens märker själv, men som påverkar hästen jättemycket. Bara att du råkar flytta över vikten en centimeter för mycket åt höger kan göra att hästen kommer i obalans. När man blir nervös är det lätt att man spänner sig och därför inte alls rider på samma sätt som vanligt. Då blir det svårt för hästen om den inte får de signalerna den förstår och är van vid.
 
Det är alltså vårat ansvar att se till att det går bra. Inte hästens, inte domarens, inte någon annans. Om du gör din del bra så blir det lättare för hästen att göra sin del bra. Och fine, det kanske går dåligt, men ta det som en lärdom. Tänk efter noga exakt vad det var som gick fel och vad du kunde ha gjort bättre. Träna sen extra mycket på just det så kommer det att gå bättre nästa gång.
.
 
 

Kommentarer
» Tussie & London - dressyrekipage

Sv; Tack (:

2013-06-11 | 13:55:54
URL: http://londonryttaren.se
» Maja ~ Ryttarinnornas

Håller med dig! Hästen vet ju inte vad den ska göra om inte vi visar på rätt sätt, så om vi visar men på fel sätt så försöker ju hästen, men det är ändå inte hästens fel om det går fel. Det betyder bara att man inte riktigt jobbat ihop som ett team.

2013-06-11 | 16:59:50
URL: http://ryttarinnornas.blogg.se
» △ ida.

sååå sant!!

2013-06-11 | 17:13:34
URL: http://prinsesc.blogg.se
» Annika

Snygg häst :)

2013-06-12 | 10:55:27
URL: http://blogofphoto.webblogg.se
» Fanny Jaensson

du har verkligen rätt! :D

2013-06-12 | 22:43:50
URL: http://hovskrape.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback