Mys med Vampire Diaries

2013-03-31 | 22:54:29 | Allmänt | 2 Kommentarer
Godkväll på er eller nåt, haha. 
 
Sommartiden gör mig väldigt förvirrad måste jag bara säga. Jag kom hem från stallet för en stund sen och det kändes som att klockan var typ nio, vilket är en rätt normal tid för mig att komma hem om jag är där lite senare, men så är klockan nästan halv elva! Jag blev lite chockad kan man säga... Men det var i alla fall väldigt mysigt att vara i stallet. Jag ställde upp henne på gången och bara pysslade med henne en lång stund. Hon tyckte att det var väldigt skönt, även fast hon hellre hade velat att jag skulle stått och borstat henne i ansiktet hela tiden. Det älskar hon! Sen fick hon lite lusern till kvällsmat i sin box och såg rätt nöjd ut med det.
 
Nu har jag bäddat ner mig i soffan med iPaden, gosiga filtar och en kopp te. Tänkte se på det senaste avsnittet av Vampire Diaries innan jag går och lägger mig. Älskar VD det är så sjukt bra! Någon som håller med? I alla fall så får ni ha en bra kväll så hörs vi imorgon :)
 
 
Instagrambild

Fler bilder från träningen

2013-03-31 | 21:31:00 | Ezmeralda | 6 Kommentarer
Det är inte de bästa bilderna direkt, men jag hoppas att det syns lite på bilderna i alla fall hur grymt fin hon var.
 
 
 

Dagens dressyrträning

2013-03-31 | 18:22:46 | Ezmeralda | 1 Kommentarer
Idag var vi borta i Björketorp igen för en ny dressyrträning. Det var menat att vi skulle träna för Maria tillsammans med Linda, men hon hade klantigt nog glömt att ställa om klockan till sommartid, haha. Så vi fick hela timmen med Maria för oss själva och det behövdes nog verkligen egentligen. Jag fick verkligen jobbat igenom henne ordentligt.
 
Jag försökte att se till att min sits var som den skulle redan i början och sen fortsatte jag så. Både Maria och mamma tyckte att jag hade väldigt bra sits idag och det är alltid kul att höra för jag försöker verkligen. I början när vi försökte få henne att slappna av och söka sig neråt red jag på volten och gjorde små tiometers volter i den stora för att verkligen få henne genomställd i nacken och att hon skulle gå undan för skänkeln. Hon var verkligen jättekvick för skänkeln idag och tog den jättebra, fina prinsessan.
 
När hon väl slappnade av och sökte sig neråt var hon jättefin och jag hade ingenting i handen nästan. Då började vi ta tag i galoppen som vi hade problem med förra gången. Och jag kan bara säg att hon aldrig gått så fint i galoppen innan. Hon krånglade en del i början, speciellt i vänstergaloppen som hon tycker är jobbig. I fattningarna kickade hon och blev tjurig. När vi väl fick till en fin vänstergalopp tyckte Maria att jag skulle låta henne öka ordentligt för att framåtbjudningen skulle finnas där. Så vi tog ett par varv runt ridhuset i lite högre tempo och när vi sen gick in på volten var hon jättefin och rund. Sen att jag fick driva väldigt mycket för att hålla igång henne var väl det enda som inte var helt bra. Hon orkar ju inte så mycket än, det blir väldigt jobbigt för henne att jobba ordentligt i galoppen sådär. Men nyttigt! I högergaloppen gjorde vi ungefär samma sak och både galoppen och fattningarna blev riktigt bra.
 
Efter att vi galoppjobbat var hon helt mjuk och avslappnad, men Maria tyckte inte att hon gick fram i handen ordentligt. Det blir lätt att hon tappar bjudningen när hon börjar bli bättre i formen. Så vi jobbade med att hon verkligen skulle gå fram för skänkeln och då blev formen helt grymt fin. Hon var jättetrött men kämpade på sjukt bra! Efter det avslutade vi och jag skrittade av en väldigt svettig och trött häst. Hon var helt genomblöt på hela kroppen! Det är så kul att varje gång vi tränar för Maria så blir hon ännu lite finare. Idag var lätt bästa hittills!
 
Lastningarna gick jättebra. Både dit och tillbaka, det var bara rätt på liksom. Grymt skönt! Så fort vi kom hem fick hon gå ut i hagen och det första hon gjorde var att rulla sig flera gånger, sötisen :)
 
Bild från instagram
 
Några bilder mamma tog :) Hon är inte så jättebra på min kamera direkt, men bilderna blev bättre denna gången. Fler kommer senare!

Söndag

2013-03-31 | 09:32:54 | Allmänt | 7 Kommentarer
Sorry för den extremt dåliga uppdateringen igår. Jag skulle kunna säga att jag var för upptagen eftersom det var påskafton och allt, men det är inte riktigt sant... I vilket fall ska jag se till att det blir bättre nu!
 
Igår var det ju som sagt påskafton, det har knappast någon missat, haha. Vi hade lite gäster här så det blev trerättersmiddag och spelkväll med bland annat Cluedo. Brädspel är inte direkt min starka sida, så det var väl egentligen inte så konstigt att vårat lag förlorade... Troligtvis är jag den enda i hela Sverige eller nåt som inte åt något godis alls på påsken. Trodde inte att jag skulle klara det, men det gick! Min mage och sånt med mycket socker och andra snabba kolhydrater går nämligen inte alls ihop. Jag håller på att försöka avvänja mig vid sånt, men det är svårt.
 
Ezmeralda vilade igår och i fredags red vi ut i mörkret, vilket gick helt okej. Idag taggar vi dressyrträning för Maria klockan 3, det blir säkert lika kul som alltid! Bara lastningen går bra så... Prinsessan har dessutom fått slippa gå med det tjocka vintertäcket och går nu istället med ett lite tunnare regntäcke. Det uppskattar hon verkligen!
 
Tråkigt nog så blev det inget med transporten vi var och kollade på i fredags. Den var nymålad och nyrenoverad och jättefin, men den hade en hel del problem också. Ena bromsen funkade inte, elen hackade jättemycket och sen var det flera småproblem också. Men vi fortsätter att leta!
 
 

Glad påsk!

2013-03-30 | 08:52:07 | Allmänt | 19 Kommentarer
Här kommer några påskbilder från förra året! Jag har inte hunnit vara duktig och ta några detta året än, men det ska jag försöka göra under dagen. Vi ska ha en liten påskmiddag här ikväll, så det kommer lite folk, men annars blir det nog en väldigt lugn påskafton. Hur ska ni fira påsk?
 

Hemma från loppisen

2013-03-29 | 13:06:21 | Allmänt | 5 Kommentarer
Nu har jag och pappa precis kommit hem från loppisen. Det var väldigt kul och roligt att så många hästfolk samlas för att sälja/köpa/byta grejer liksom. Man behöver inte köpa allt nytt. Det blir dessutom mycket billigare om man köper nåt begagnat som nån annan har tröttnat på. Dessutom sparar vi på miljön!
 
För knappt 400 kr fick jag hur mycket prylar som helst! Ett mörkbrunt schabrak, som blir perfekt att matcha med de bruna benskydden, säkerhetsstigbyglar, ett par bruna tyglar, en ljusblå och en beige/brun grimma, en jättefin sadelgjord, vinröda kombilindor och två helt nya schabrak, ett vitt och ett olivgrönt. Sen var det säkert något mer också som jag har glömt, men det är detta jag kommer ihåg just nu. Bilder kommer troligen att komma upp senare om jag får tid att ta några.
 
Linda startar klockan 2 nere i Sätila, men jag kommer tyvärr inte kunna åka dit. Men mamma ska ta med sig min kamera och ta lite bilder så då får jag se hur de såg ut i alla fall! Anledningen att jag inte kan åka med henne är att jag och pappa ska åka och titta på (och antagligen köpa) en transport i Ulricehamn. Det kommer att bli toppen att ha en egen transport och vi kommer kunna åka och träna utan att hyra Granngårdens transport eller låna Lindas.
 
Sen hoppas jag att jag är hemma tills Glois ägare kommer, men vi får se. Det tar ju kanske 1,5 timme att åka till Ulricehamn... Och ikväll ska jag hinna med att rida Ezmeralda också. Den här dagen blev väldigt fullbokad! Men det är bara roligt att ha fullt upp :)
 
 

Träning

2013-03-29 | 12:15:00 | Åsiktsinlägg | 2 Kommentarer
Hästen tränas ju flera gånger i veckan så att den ska vara i fin form och kanske klar för nästa tävling, men hur ofta tränar vi oss själva egentligen?
 
Jag tror att jag inte är den enda ryttaren som slarvar på det där med att faktiskt hålla sig själv i form och inte bara hästen. Men det är faktiskt väldigt viktigt om man tänker efter. För man behöver ha rätt muskler för att kunna orka rida rätt. Speciellt viktigt är det med muskler i bålen, alltså magmuskler och ryggmuskler typ. Även benmusklerna är väldigt viktiga. Sen är det ju inte fel med lite kondition också. Det händer mig ibland att jag får håll när jag rider ett rejält pass, just för att jag är otränad och inte riktigt orkar med.
 
Jag menar inte på nåt sätt att alla borde börja kötta ihjäl sig på gymmet flera dagar i veckan. Jag tillexempel skulle absolut inte ha tid med det. Det är ju så mycket med stallet och skolan som det är. Men det är bättre med lite träning än ingen alls. Om man bara prioriterar rätt så kan man hinna med lite träning varje dag. Gå ut och spring en halvtimme istället för att se det där programmet på tv, gör några sit-ups innan du går och lägger dig. Det kanske inte är mycket, men såna småsaker ger lite ändå.
 
Själv försöker jag att få tränat ordentligt en gång i veckan i alla fall och så fort det blir lite mer vårigt ska jag ta mig ut och börja springa varannan dag eller nåt. Ska bara lyckas motivera mig själv att göra det, haha. Att jogga är något av det tråkigaste jag vet... Men jag vill inte att Ezmeralda ska få bära hela bördan själv. Om jag blir lite mer vältränad hjälper det både mig och henne, så vad det finns det att förlora liksom?
 
Hur ofta tränar ni och vad har ni för syn på ryttarens träning?
 
Det är alltid kul att höra vad andra tycker. Ni kanske har några träningstips?
 
Lånade bilder.

Långfredag!

2013-03-29 | 08:40:34 | Allmänt | 5 Kommentarer
Nu börjar påsken på riktigt! Eller jag vet inte... Räknas skärtorsdagen till påskhelgen?
 
Det spelar väl ingen roll egentligen. Hittills idag har jag varit borta i stallet och fodrat och släppt ut min prinsessa. Hade lite extratid innan Mikael kom så jag passade på att städa lite. Det såg inte direkt jättefint ut. Men nu är alla täcken, schabrak och liknande vikta och ligger i prydliga högar. Gången är ren och välsopad och alla småprylar som har legat lite överallt är på sin plats nu. Det känns jättebra med lite ordning för en gångs skull!
 
Jag har faktiskt rätt så mycket planer för dagen. Först så har jag lyckats övertala pappa att köra mig bort till Horred en sväng. De har hästloppis på Ekens Ridcenter och jag tänkte passa på och försöka få tag på några saker vi verkligen behöver. Speciellt ska jag leta efter stigbyglar, stigläder och en sadelgjord, det är saker som verkligen behövs. Men vi får väl se vad jag kommer hem med!
 
Sen så ska Glois ägare komma idag. Hon är noga med att han ska få det bra och vill se hur det ser ut med stallet och hagar och så. Hoppas att hon tycker att det ser bra ut! Speciellt nu när jag har städat och allt, haha. Men det känns faktiskt väldigt bra att hon tar sig tid för att komma och kolla, då vet man att hon bryr sig om hästen och inte bara vill bli av med den. Har också fått veta att de ska ta dit sin hovslagare 10 april för att ta bort broddskorna och efter det kommer vi att få hämta hem honom! Ska bli grymt kul!
 
Linda och Betty ska starta sin första dressyrtävling idag! Visserligen bara en clear-round men ändå. Mamma och jag funderade lite på att åka ner och kolla, men det beror helt på om hon har tid. Hon hade tydligen väldigt mycket att göra idag och det blir ju så när lamningen är i full gång. I vilket fall så håller jag tummarna för dem och hoppas att det går jättebra! Nästa gång kanske jag och Ezmeralda också vågar oss på att vara med, vem vet...
 
Zessan ska jag rida ut på. Det blir nog inte en jättelång runda, men tillräckligt för att hon ska få springa av sig ordentligt. Hon har så grymt mycket energi just nu och vill bara springa hela tiden. Troligen är hon lika glad för att det äntligen är vår som jag!
 
Hoppas att ni får en jättebra långfredag allihop!
 
 
 
 

Stallbilder från i lördags

2013-03-28 | 11:08:00 | Foto | 9 Kommentarer
När jag ändå hade kameran ute för att fota kalven i lördags så passade jag på att ta lite bilder på stallet och hästarna i solskenet. Så här får ni se några stycken! Det är inte jättebra skärpa på någon av bilderna egentligen, men jag visar dem ändå.
 
 
 

Sista dagen på praon

2013-03-28 | 06:01:35 | Allmänt | 6 Kommentarer
Idag taggar jag för sista dagen på praon för sen går jag på påsklov! Ska bli grymt skönt! Fast jag ligger en aning efter på allt skolarbetet jag tog hem för att göra under praotiden så det kommer nog bli att jag sitter på lovet och jobbar ikapp istället...
 
Men det har varit två rätt så roliga veckor med alla fina ungar. De är verkligen härliga och smarta allihop :) Även fast lärare inte direkt är en karriär jag skulle vilja satsa på i framtiden
 
Ezmeralda ska jag NH-träna med idag. Hon hade inte direkt någon respekt för mig alls när vi promenerade igår så det passar nog bra. Fokuset kommer nog mest bli att hon ska vara där jag vill ha henne när vi går utan att hon hela tiden försöker gå om mig och dra iväg. Sen vill jag såklart att hon ska stanna på små signaler också. Med andra ord så ska vi bara friska upp grunderna lite.
 
Nu ska jag alldeles strax dra mig bort till stallet för att morgonfodra och släppa ut min prinsessa. Men först ska kaninerna få sin frukost :)
 
Haha kolla våra miner!

Vårkänslor

2013-03-27 | 19:25:50 | Ezmeralda | 2 Kommentarer
Jag tror Ezmeralda har fått solsting eller nåt, haha. Hon var heltokig idag. Mer i luften än på marken kändes det som! Hon har nog fått vårkänslor av det fina vädret :) För det var verkligen jättehärligt i solen, varmt och skönt. Faktiskt så red jag i utan jacka för första gången ute sen i höstas. Visserligen med två tunna tröjor och en tjock, men ändå! Vi stod också ute och borstade och så idag. Supermysigt! Ezmeralda stod bara och njöt av att bli ryktad i solskenet. 
 
När jag väl kom upp kändes det inte direkt som att mina planer med intervallträning i galopp skulle gå att genom föra. Hon kändes ungefär som hon gjorde i höstas, fast piggare. Huvudet var rätt upp och hon började galoppera på stället så fort jag ens rörde henne med skänkeln. Det blev att värma upp henne med trav-skritt-halt övergångar. Jag var väldigt noga med att när det var trav skulle det vara trav, inte galopp och när vi skulle skritta skulle hon inte takta utan skritta rent. Aningen svårt på min tickande bomb till häst, men det gick hyfsat. Halterna gjorde hon riktigt bra.
 
Vi fortsatte att trava, så att hon skulle komma igång lite bättre. Efter några varv på volter slappnade hon av bättre och sänkte sig i nacken. Hon var dessutom mycket kvickare för högerskänkeln än vanligt, något jag blev väldigt glad för. Jag hade med mig ett spö för att kunna korrigera henne när hon inte tog skänkeln ordentligt och det funkade jättebra.
 
Sen började vi med själva intervallerna. I tre omgångar fick hon sträcka ut allt hon hade i galopp i ca 200 m. Jättekul tyckte både Zessan och jag. Och herregud så fort det gick! Mellan galopperna skrittade vi serpentiner blandat med raka sicksacklinjer. Gick hyfsat även fast hon mest tänkte på galopp, haha.
 
Efteråt red vi ut en kort runda i skritt och trav så att hon fick gå lite lägre och sträcka på sig. Jättesvettig var hon när vi kom tillbaks sen. Jag svampade av henne ute och gick sen en sväng så att hon kunde torka i solen. Hon stod mer på två ben än fyra... Galna lilla hästen :) 
 
Jättegammal bild från i höstas... Men yay, iPhoto funkar igen!!!

Vanlig onsdag

2013-03-27 | 06:44:31 | Allmänt | 9 Kommentarer
Idag blir det en helt vanlig dag på praon tror jag. Slutar tio i två och få gå hem så jag är väl hemma tills 4 om jag har tur. 
 
Sen ska Ezmeralda ridas. Det blir intervallträning på åkern för att verkligen få upp flåset på henne så att hon får jobba ordentligt på sin kondition. Något som verkligen behövs kan man säga!
 
Har inte direkt något mer att säga just nu... Har inte den bästa inspirationen till bloggen, men jag försöker att hålla igång den i alla fall. Något som verkligen stör mig, förutom idébrist, är att iPhoto har slutat att samarbeta med blogg.se och det går helt enkelt inte att ladda upp några nya bilder. Grymt störande är det! Så ni får nöja er med gamla bilder...
 
Dessutom har vi fått lamm borta på gården nu, flera stycken! Så sjukligt söta är dem! Jag ska försöka få med mig kameran ut någon dag och ta lite kort på de små krabaterna så att ni får se. Men det beror ju på om iPhoto börjar samarbeta igen förstås...
 
 

Barbacka i solen

2013-03-26 | 20:54:01 | Ezmeralda | 2 Kommentarer
Kände inte för att ta på sadeln idag när vi skulle rida ut så det blev en mysig runda barbacka i solen istället. Ezmeralda var inte lika lugn som hon var sist vi red ut barbacka. Vissa stunder var hon jättelugn och fin, men andra var hon stressad och skyggade för allt hon såg i princip. Speciellt svårt var det att komma förbi travbanan, som vanligt. Jag kan aldrig riktigt förstå vad det är som är så farligt att hon blir stående helt spänd i flera minuter, men sen är ju Ezmeralda lite som hon är också, haha :) Men om vi bara rider förbi där tillräckligt ofta så borde det gå över tillslut.
 
Det blev en hel del trav eftersom vägarna var mjuka och fina på många ställen. Hon var väldigt springig i traven och försökte mest dra iväg. Jag är nog egentligen lite för snäll i de situationerna i vanliga fall och gör inte så mycket åt det. Idag tog jag in henne på en åker och såg till att hon lyssnade ordentligt. Det gjorde hon jättebra när jag väl sa till henne. Fina häst!
 
Vi fick även galopperat lite, vilket Ezmeralda förstås tyckte var superkul. Öronen var spikade framåt och hon frustade glatt mest hela tiden. Galoppen kändes bättre, jag hade mer kontroll från början och hon accepterade när jag ville att hon skulle sakta av istället för att bara springa på. Det var faktiskt första gången vi galopperade barbacka!
 
Sammanlagt var det en rätt mysig runda och prinsessan var helt svettig efteråt. Det är ett säkert vårtecken eftersom Zessan inte svettas alls på vintern, utom om man rider i ridhuset då. Så att hon blir svettig efter ridturerna nu betyder att det är vår. Woohoo!
 

Klasser

2013-03-26 | 11:54:00 | Åsiktsinlägg | 2 Kommentarer
En sak jag tycker är helt fel är hur vi delar in våra hästar i olika klasser. Det finns dressyrhästarna, hopphästarna, skogsmullehästarna mm. Helt fel! Det är som att hästarna måste se ut på ett visst sätt, ha en viss personlighet eller vara en viss ålder för att passa in. Vi ratar hästar bara för att de enligt oss måste vara på ett visst sätt. Det är bra på ett visst sätt eftersom en del hästar faktiskt inte har kapaciteten till det vi vill nå. Då är det såklart helt fel att ha en häst som inte har den möjligheten och ändå försöka. Hur mycket man än vill kan t.ex en islandshäst inte nå de högsta klasserna i dressyr då den inte har rätt steg eller kroppsbyggnad för detta.
 
Men de flesta av oss rider inte på de där höga nivåerna och vad är då meningen med att skaffa en sån häst? Med rätt träning kan alla hästar nå långt. Folk som trotsar mot dessa klasser imponerar mig otroligt mycket. De som visar att det går att rida Medelsvår dressyr på en nordsvensk eller tävla LA i hoppning på en fjording. Dessa hästar är inte speciella för sin ras eller något, deras ägare har bara gett dem chansen att visa vad de kan!
 
Min och Ezmeraldas ridkompis, Linda, rider både dressyr och hoppar på Betty, som är en ardenner. Jag kan bara säga att det är riktigt häftigt att se såna riktigt stora kallblod gå i form och jobba med hela kroppen. Det tar ju lite mer jobb att få fram det, men sjukt coolt är det.
 
Min första häst, Charm, var hela 27 år när vi fick hem honom. Jag kan inte säga att jag inte hade mina fördomar när vi åkte och tittade på honom första gången. Vi väntade oss en ranglig stackars gammelhäst och möttes istället av den friskaste och piggaste häst man kan tänka sig. Han såg inte ut som en dag över 20! På honom gjorde min mamma galoppombyten och jag red ut och racade i skogen. Många äldre hästar har så mycket mer att ge, men får istället tillbringa sina liv med att gå omkring och skrota i hagar för att de är för gamla.
 
Allt det här sitter bara i våra huvuden. Vi kollar på en häst, letar upp något som enligt oss inte passar och säger sen att det inte går, inte på den hästen. Vi har för mycket fördomar mot allt och alla. Detta är inte bara om hästar, vi dömer ut människor också för ytliga saker vi inte tycker passar. Någon har fel frisyr, fel kropp. Varför ska vi bry oss? 
 
Förlåt för ännu ett rörigt försök till ett åsiktsinlägg. Jag är inte så bra på det här än. Det jag vill säga är att man ska ge alla en chans att visa vad de går för och inte låta första intrycket förstöra detta.
 
 
 
 
Kolla in detta! Turbo, nordsvensken som går Medelsvår dressyr. Hur coolt är inte det? Lånad bild.
 
 
Eller detta! En haflinger som gör piaff. Eva och Shilas inspirerar mig otroligt mycket.
 
Såna där höjder kommer inte jag och Ezmeralda våga oss över på ett bra tag...

Tisdag

2013-03-26 | 07:59:46 | Allmänt | 2 Kommentarer
Godmorgon på er! Hoppas att solen skiner lika varmt och härligt hos er som det gör här. Nu känns det som vår på riktigt!
 
Igår var veterinären här för att kolla på Zessans tänder. Jag var på praon så jag var inte med, men enligt pappa hade det gått jättebra och veterinären tyckte att hon hade jättefina tänder. Alltid skönt att höra!
 
Idag ska vi rida ut bort mot sjön tror jag. Jag kommer hem tidigt eftersom högstadiets bussar går tidigt idag så då slipper jag vänta. Förhoppningsvis håller det fina vädret i sig också! Hade tänkt att vi skulle fokusera mycket på att flytta för skänkeln idag. Skogsvägar är ju perfekta för att göra sånt jobb på.
 
Jag har ännu ett försök till ett åsiktsinlägg som kommer upp senare. Det är lite rörigt, men kika in vid 12-tiden och säg vad ni tycker!
 
 

Veckoplanering

2013-03-25 | 10:22:00 | Ezmeralda | 6 Kommentarer
Måndag: Longering. Veterinären kommer för att kolla Ezmeraldas tänder.
 
Tisdag: Uteritt bort mot sjön.
 
Onsdag: Intervallträning på åkern
 
Torsdag: NH/Trickträning
 
Fredag: Uteritt
 
Lördag: Promenad
 
Söndag: Dressyrträning för Maria
 
 

Så var det måndag igen

2013-03-25 | 06:40:54 | Allmänt | 3 Kommentarer
Jag taggar för sista veckan med prao nu. Ska byta klass denna veckan och istället vara hos 1B. det blir nog bra det med hoppas jag. Och solen fortsätter att skina, härligt! Kan ni fatta att det är påsklov nästa vecka? Grymt skönt!
 
Idag måste jag gå en och en halv timma hem när jag har jobbat klart, så det blir väl kul med en massa motion. Eller inte... Men det är som det är och jag får ju i alla fall röra på mig ordentligt! Min kondition behöver verkligen förbättras så det är egentligen bara bra.
 
Vi får väl se hur trött jag är efteråt, men Ezmeralda ska longeras tror jag. Om det finns nån åker med tillräckligt bra underlag. Annars tar vi bara en promenad eller nåt så att hon också får sträcka lite på benen.
 
Och vill passa på att säga att vi hade besöksrekord igår igen! Ni är bara bäst! tack för att ni tittar in och lämnar så fina kommentarer, de sätter verkligen ett leende på mina läppar.
 
Ha en bra dag allihop!
 
 
Förhoppningsvis kommer våren på riktigt nu!

Lycka

2013-03-24 | 21:15:39 | Ridpass | 1 Kommentarer
Tog som sagt och red ut en lång runda idag i det superfina vädret. Det kändes verkligen som vår när solen sken och det var riktigt varmt faktiskt! Vägarna hade hunnit tina hyfsat så det var rätt så bra underlag att trava på.
 
Ezmeralda var helt galet pigg faktiskt. När vi gick in på en åker för att trava första gången blev hon helt hyperpigg och for iväg i galopp. Att hålla sig till trav hade hon inte en tanke på, sötisen♥  Vi gick in på lite olika åkrar och skogsstigar för att kunna trava och galoppera ordentligt så att hon skulle få springa av sig. Hon låg på bettet som bara den, men inte mer än att jag fortfarande hade kontroll.
 
På en skogsstig vi gick in på hittade vi ett gammalt hinder som låg kvar sen jag hade hoppat där med Betty i somras. Det var kanske 40 cm högt och gjort av pinnar, inte det bästa hindret direkt, haha. Men det såg ganska ofarligt ut så jag tänkte att vi kunde travhoppa det. Ezmeralda tyckte att det var jättekul och började galoppera så fort hon fick syn på hindret. Vi kom över med ett jättesprång och sen blev hon så glad att hon bara ville fortsätta springa efteråt. När jag ville sakta av galopperade hon på stället och gjorde en massa glädjeskutt. Så sjukt söt var hon :)
 
Vi var kanske ute i en och en halv timme tror jag. Prinsessan var helt svettig efteråt så hon fick sig rejält med motion i alla fall. Förhoppningsvis hjälpte det här till lite med att förbättra hennes kondis, det behövs verkligen. Jättemysigt var det och det känns skönt att hon går så bra att rida ut på nu. Vi mötte traktorer, motorsågar och bilar med stora släpvagnar utan större problem. Stora framsteg kan man säga!
 
 

Vi har fått en kalv!

2013-03-24 | 14:42:00 | Allmänt | 6 Kommentarer
Den här lilla sötnosen föddes hos oss i veckan. Isidor heter den än så länge, men vi är inte helt säkra på om det faktiskt är en liten tjur än.
 

Fullt upp

2013-03-24 | 13:40:00 | Allmänt | 0 Kommentarer
Hittills har jag faktiskt hunnit med väldigt mycket idag. Känns alltid lika bra när man håller igång och har fullt upp :)
 
Först på morgonen blev det stallet som vanligt. Fodring och utsläpp. Zessan var så nöjd så med att stå ute i hagen med sina kompisar och tugga hö i solskenet. Sen hann jag med att träna en timme, städa hos mina sjuka kaniner som bor inne och dammsuga huset.
 
Fick höra av Linda (hon som har Betty) att det var någon slags islandshästuppvisning nere i ishallen så jag och lillebror gick ner för att titta. Det var faktiskt jättekul! De skulle visa upp hästarna uppsuttet i olika gångarter och så fick de poäng för hur bra steg hästen hade och sånt. Vi fick se en massa olika varianter av islandshästar och det var väldigt intressant tyckte både jag och Svante. Nu vet vi lite mer hur vi ska göra med Gloi, haha :)
 
Just nu mellanlandar jag hemma en liten stund, men ska snart dra mig bort mot stallet för att rida ut Ezmeralda i det fina vädret. Det blir en lite längre runda eftersom vi har gott om tid. Marken har faktiskt hunnit tina lite i solen så vi kanske kan få travat och galopperat lite mer i dag. Man kan ju alltid hoppas...
 
Sen kanske Glois ägare ska komma hit idag också. Det är inte bestämt om det blir idag, men hon vill se hur han kommer att få bo och vad för hästar han kommer att få gå med. Men det kanske blir en dag i veckan istället, vi får se.
 
Ha en fortsatt bra söndag allihop!
 
 

Mysig NH/Trickträning

2013-03-23 | 21:13:00 | NH | 1 Kommentarer
Idag hade jag lite extra tid i stallet så jag passade på att rykta lite extra noga och trimma lite på manen och svansen. Ezmeralda tyckte att det var jättemysigt och stod och gäspade som vanligt, sötisen :)
 
Sen tog jag ut henne i repgrimman för att NH/trickträna lite. Hon var väldigt pigg, men samtidigt lyhörd och lyssnade väldigt bra på små signaler. Ryggningarna satte hon perfekt, det var nästan som att hon läste mina tankar. Även när vi flyttade bakdelen gick det bättre än vanligt. Skänkelvikningarna från marken hade vi däremot lite problem med. Hon blev lite grining som hon brukar bli när hon tycker att det är svårt och inte riktigt förstår. Men några steg lyckades vi få till.
 
Vi påbörjade också lite spansk skritt. Innan har vi bara övat på att hon ska kunna lyfta ett ben åt gången, men nu började vi med att hon skulle kunna ta tre steg åt gången i spansk skritt. Hon förstod inte riktigt först, men sen gjorde hon det jättefint. Tränade inte det så länge eftersom hon gjorde det så bra.
 
Sammanlagt är jag jättenöjd över henne, hon skötte sig grymt bra :)
 
 
Gammal bild

Ezmeraldas blivande beteskompis

2013-03-23 | 20:00:29 | Stallet | 1 Kommentarer
Låt mig presentera... Gloi! Han är en islandsvalack född -91 och är som en liten nallebjörn. Jättesöt är han! 
 
Jag och mamma var alltså ute på äventyr idag, haha. Vi åkte bort till Rävlanda där Gloi står i ett litet stall med två andra islandshästar. Vi fick testa att rida honom båda två, även om han kommer att vara mammas foderhäst. Men det är alltid bra om jag ska hjälpa henne rida honom nån gång. De hade i princip inte ridit honom på hela vintern så han var omusklad och hade inte direkt någon kondis, men han var jättemysig att sitta på ändå.
Trots att han bara var 1.36 cm hög, som en C-ponny, så kändes han mycket högre att sitta på. Han var mjuk och fin och lyssnade jättebra för både handen och skänkeln. En jättebra häst för min mamma tror jag, då hon inte har ridit på flera år. Med Gloi kommer hon nog komma igång igen på nolltid.
 
Nu ska vi troligen få hem honom om 2-3 veckor bara! De ska ha dit sin hovslagare först och ta av hans broddskor. Det kan nog bli liite farligt om han har broddar när vi släpper ihop honom med Ezmeralda. Vi har ju ingen aning hur hon kommer reagera. 
 
Men det kommer att bli jättekul att få med lite sällskap på uteritterna ibland :) Sen är han så okomplicerad så både Lovisa och min lillebror kommer att kunna rida honom utan problem.
 
Här kommer några bilder jag knäppte på mamma och Gloi.
 
 
 

Mina lördagsplaner

2013-03-23 | 08:41:35 | Allmänt | 5 Kommentarer
Har inte egentligen bestämt något än, mer än att jag måste städa både mitt rum och alla kaninburar då det helt enkelt ser för jävligt ut. Sen hade jag tänkt se till att få putsat båda sadlarna och tränset. Har inte gjort det på ett tag och det behövs verkligen.
 
Ezmeralda ska inte ridas idag eftersom hon skötte sig så bra igår, vi sparar det tills imorn istället. Jag tror att vi tar lite trickträning och en promenad i alla fall och bara har det mysigt.
 
Dessutom kanske vi skulle åka till Rävlanda idag och kolla på en häst! Min mamma letar efter en foderhäst att ha över sommaren som hon kan rida och som kan vara sällskap till Zessan på betet. Så nu ska vi åka och kolla på en jättesöt islandshäst. Vet inte om det blir idag, men det var tänkt att vi skulle åka dit denna helgen i alla fall. Så det blir nog kul!
 
Vad ska ni fina läsare ha för er idag?
 
 
 

Mysig uteritt

2013-03-22 | 20:40:02 | Ridpass | 1 Kommentarer
Idag red jag och Zessan ut en lite längre runda i det fina vädret. Hade inte så stora krav på henne utan vi lunkade mest runt och hade det mysigt. Det var inte helt fel det heller!
 
Hon var aningen nervig och studsade till för allt möjligt, men det var inte så farligt. Framåtbjudningen fanns där hela tiden och hon bråkade inte alls. Öronen var spikade framåt och hon tyckte att det var jättekul. Sen lyssnade hon helt okej på mig också. Jag kunde flytta henne några steg i skänkelvikning åt båda hållen och det funkar inte alltid när man rider ut. Eftersom marken fortfarande är så hård så skrittade vi mest, men vi passade på att trava och galoppera lite varje gång vi red förbi en åker. Hon var faktiskt väldigt fin i både traven och galoppen. Pigg och framåt, men ändå inte springig. Jättehärligt!
 
Sen idag så har mamma varit på granngården och köpt både betfor, lusern och en ny slags saltsten. Så nu får vi hoppas att nya matvanor kommer att få lilla prinsessan att tjocka till sig lite! Fast så som hon äter borde hon redan vara smällfet...
 
Det har dessutom verkligen börjat bli mycket ljusare nu. Solen var uppe under hela tiden vi red och den gick inte ner förrän jag cyklade hem från stallet vid halv sju nån gång. Lite vår på det så kommer det bli perfekt!
 
 
 

Mindre bra ridpass igår

2013-03-22 | 06:24:29 | Ezmeralda | 1 Kommentarer
Godmorgon på er! Skönt med fredag va? Idag kommer jag hem tidigt tack vare världens bästa busschaufför som erbjöd sig att köra hem mig även fast han inte egentligen ska åka åt det hållet. Stort tack till Ulf! Så därför hinner jag rida ut en längre runda på prinsessan. Hoppas att det går bättre än igår...
 
 
Igår var verkligen INTE vår dag. Usch, vill bara stryka ett streck över det ridpasset. Jag började med att skritta henne ett varv runt slingan. Hon var lite hispig och slängde en del med huvudet, men annars skötte hon sig helt okej. Det var hårt i marken så vi travade bara på ett ställe där det var lite bättre. Traven var helt okej, den med.
 
Så när vi hade kommit runt ett varv på slingan gick vi in på en åker där jag tänkte att vi skulle skrittjobba lite med fokus på halvhalter och att hon inte skulle skjuta in eller ut bogarna på volterna. Ezmeralda hade tyvärr andra planer... Att jobba i skritt var supertråkigt tyckte hon, även fast jag försökte variera övningar hela tiden. Det hjälpte inte. Min lilla diva ville antingen gå hem eller springa fort. Jag var inte direkt förtjust i någon av de ideérna så vi fortsatte jobba på volterna. Då började hon bråka på riktigt, ungefär så som hon höll på i höstas när vi hade problem med ridningen. Hon backade, stegrade, försökte dra tyglarna ur händerna på mig, försökte springa iväg, bockade och en hel del andra såna små tricks. Inte jättekul direkt. Jag försökte att inte bry mig utan bara fortsätta och låta henne fatta att det inte hjälpte. Tyvärr så är inte Ezmeralda en sån häst som ger upp. Tror att vi höll på i en halvtimme kanske. Hon höll på och stegrade hela tiden och vägrade att gå framåt. Tillslut fick vi till nån bra volt åt varje håll så då fick det räcka.
 
Men det är så jobbigt när hon ska hålla på såhär. Hon kan ju vara så jäkla fin, men istället ska hon hålla på och bråka. Och hon gör det bara för att trotsa, för att hon tycker att det är för tråkigt. Nej, jag vill helst glömma gårdagens pass. Förhoppningsvis går det bättre nästa gång vi rider dressyr hemma. Vi har ju inte gjort det på ett tag, men om vi bara gör det några fler gånger så kommer det kanske att bli bättre sen.
 
 
Varför kan hon inte vara såhär fin hemma med?
 

Det här med märkesprylar...

2013-03-21 | 08:06:03 | Åsiktsinlägg | 4 Kommentarer
Det är ju bara så extremt onödigt. Varför lägga flera tusen på ett par ridbyxor när man lika gärna hade kunnat köpa ett par för 4 gånger mindre? Är det så viktigt att hänga med i modet?
 
Ridsporten är en dyr sport redan som det är. Licenser, träningar, stallhyra, allt det där. Varför ska man då kasta bort pengar på dyr utrustning från Kingsland eller Glen Gordon? Om man nu inte vill spara utan faktiskt vill lägga pengarna på något, lägg dem på extra träningar, ridläger. Sånt som både du och hästen har nytta av istället för ett schabrak för 2000.
 
Och kom inte och snacka om hur mycket bättre kvalitet det är på märkesprylarna. Jag kan med stolthet säga att jag har köpt större delen av min och Ezmeraldas utrustning på Hööks, Granngården och Ullared. Allt har hållt jättebra, med undantag för några täcken som blivit söndertrampade. Men det är ju inte direkt så att de hade tålt bättre att bli trampade om de varit märkestäcken.
 
Visst, vi har säkert några enstaka saker från lite "finare" märken i sadelkammaren också, men då är det saker jag köpt för att det är snyggt eller fått i present. Jag tycker precis som många andra att det är kul att matcha och sätta ihop outfits till sig själv och hästen, men bara till en viss gräns. Lägger hellre pengar på träningar och andra upplevelser jag kan ha tillsammans med min häst.
 
Sen är en del av grejerna inte ens fina, men folk köper dem ändå bara för att de har ett litet märke på sig. Man skulle kunna ta en jacka eller liknande från Börjes, sätta på en KL logga och sen sälja den för en tusenlapp mer än vanligt. Och folk skulle köpa den. Det är bara så frustrerande. Spara pengarna och lägg dem på något nödvändigt istället!
 
 
 
Inga märkessaker här inte!

Godmorgon!

2013-03-21 | 08:04:43 | Allmänt | 0 Kommentarer
Jag vet att uppdateringen de senaste dagarna har varit helt hemsk och jag är lessen för det. Det ska bli bättre från och med nu.
 
Idag blir det en likadan dag som resten av dagarna denna veckan. Prao till tio i två och sen tänkte jag faktiskt stanna på skolan tills den vanliga bussen kommer. Har ingen lust att gå jättelångt idag eftersom Zessan ska få sig ett ordentligt pass idag och då är det bäst om jag inte är trött.
 
Ha en bra torsdag!
 

You're the reason I smile

2013-03-20 | 12:51:00 | Ezmeralda | 5 Kommentarer

Jag ser det snöar, jag ser det snöar...

2013-03-20 | 07:51:07 | Allmänt | 1 Kommentarer
Usch, usch, usch!!! Det är påsk om drygt en vecka. Ska vi ha snö på påsken i år??? Förra påsken kunde man rida ut i bara linne och det hade börjat växa lite gräs. Det känns inte riktigt som att det kommer bli likadant detta året, sorgligt nog...
 
I vilket fall så srev jag inget inlägg igår om uteritten. Jag var väldigt trött och gick och la mig ganska tidigt. Men uteritten gick jättebra! Jag hade bestämt mig att försöka komma upp barbacka på henne, något vi aldrig hade gjort innan. Att komma upp var inga som helst problem och sen skrittade vi en rätt så lång runda. Ezmeralda verkade tycka att det var lika mysigt som jag. Hon var lugn och fin även om det blåste rätt så mycket. Det blev inga bråk eller nånting på hela rundan, hon skötte sig till och med bättre än vad hon brukar göra med sadel. Den enda gången hon blev lite rädd var när vi red förbi travbanan och hon såg en shettis i en hage. Det var jätteläskigt! Fattar inte riktigt varför den var så farlig, men den kanske såg ut som ett får eller nåt, haha :) I alla fall så är jag jättenöjd med henne, min fina bebis.
 
Idag har jag prao till tio i två och sen får jag antingen vänta på skolan i en och en halv timme och ta den vanliga bussen eller ta 330 bussen och gå en och en halvtimme. Har inte bestämt mig än, vi får se. Ezmeralda ska promeneras tror jag eftersom det inte är tillräckligt bra underlag någonstans för att longera.
 
 
 

Härligt väder...

2013-03-19 | 07:41:50 | Allmänt | 5 Kommentarer
Godmorgon på er! Hoppas att ni kommer att få en bra tisdag! För om man kollar ut genom fönstret vill man bara gå och lägga sig igen. Helt mulet och jätteblåsigt väder känns inte direkt lockande. Ännu en gång, vart är våren??? 
 
Idag slipper jag att gå en och en halv timme för att komma hem eftersom högstadiet slutar samma tid som lågstadiet idag och då kan jag åka med den vanliga bussen. Skönt! Det blir nog ungefär samma dag på praon som igår förutom att vi ska ha idrott. Och gissa vem som ska hålla i den? Jag är inte direkt nån stjärna på idrott själv, men vi kanske leker några boll-lekar eller nåt. Vet ju inte riktigt vad såna små tycker om att göra...
 
Ezmeralda ska ridas ut när jag kommer hem. Vi får se hur det går eftersom hon alltid blir rätt så jobbig när det blåser och ser spöken överallt. Det får bli som det blir. Men om hon är jättejobbig tar vi nog inte den längsta rundan som planerat utan en lite kortare istället.
 
 
 

Första dagen på praoen

2013-03-18 | 16:56:36 | Allmänt | 8 Kommentarer
Blev faktiskt positivt överraskad för det var faktiskt jättekul! Att hänga med en hög 7-åringar kanske inte låter som det roligaste sättet att spendera två veckor på, men jag tror att det kommer bli jättebra. De är så fina ungar allihop. Verkligen jätteschyssta och med kul humor. Sen är en del av dem aningen klängiga, men det kan man stå ut med. 
 
Det jag gjorde var mest att vara som en extralärare. Jag hjälpte dem med bokstäverna, rättade deras mattetal, lekte visklekar och massa sånt. Sen var jag med dem på rasterna också. Man kan inte riktigt fatta hur bra de jobbar! Om folk i högstadiet skulle arbeta ens hälften så mycket på lektionerna som ettorna gjorde skulle absolut ingen ha under C i betyg. Om de fortsätter såhär kommer hela högen bli advokater eller rymdforskare eller något sånt, haha :)
 
Att sluta tio i två var inte heller något minus. Jag tog 330 bussen uppifrån kyrkan och räknade med att det skulle ta kanske en timma att gå från Hjorttorp. Det tog en och en halv... Dessutom märkte jag verkligen hur dålig min kondition är eftersom jag sitter här och är helt sjukt trött just nu. Så fort det blir vår ska jag börja ut och springa några gånger i veckan.
 
Nu tänkte jag bara sitta här och lyssna på bra musik och kolla lite bloggar innan jag drar bort till stallet.
 
 

Veckoplanering

2013-03-18 | 14:51:00 | Ezmeralda | 1 Kommentarer
Måndag: Kortare promenad
 
Tisdag: Längre uteritt, fokus på att ha henne lugn och fin i traven
 
Onsdag: Longering
 
Torsdag: Uteritt/Lösgörande på åkern
 
Fredag: Promenad
 
Lördag: Uteritt
 
Söndag: Dressyr
 
Det här är ungefär hur jag tror att den här veckan kommer att se ut. Sen kan det bli lite annorlunda, beroende på om vi kanske tränar för Tessan denna veckan.
 
 
 

Fler bilder från i fredags

2013-03-18 | 11:45:00 | Foto | 2 Kommentarer

Monday morning

2013-03-18 | 07:45:15 | Allmänt | 0 Kommentarer
Jag kan sällan vara den enda som har svårt för måndagar. De känns alltid så långa och tar aldrig slut samtidigt som man fortfarande är lite seg efter helgen. Nej, en stor diss till måndagar från mig!
 
Fast att solen skiner och himlen är blå är inte fel alls. Våren känns inte så långt borta nu ändå och det är skönt. Bara snön smälter bort så blir det perfekt. Jag har precis varit borta i stallet som vanligt. Möttes av en väldigt trött Ezmeralda, hon har troligtvis träningsvärk från igår, sötisen. Men hon verkade rätt nöjd med att få stå och äta sitt morgonhö ute i solskenet.
 
Idag börjar jag mina två veckor med prao. Jag ska, som ni kanske redan vet, praoa i ettan på Sätilaskolan... Det var inte direkt mitt val. Jag försökte få en praoplats hos en veterinär men alla ville bara ha folk över 18 som synd var. Så istället ska jag spendera tiden med att rätta matteböcker eller vad man nu gör hos småbarnen. Det kan nog bli intressant det med.
 
Ezmeralda får vila idag eftersom hon gick så hårt igår. Jag tar nog ut henne på en kortare promenad för att hon ska få röra på benen, men annars får hon bara ta det lugnt.
 
 
 
En annan suddig bild från igår. Men visst är hon fiiin! ♥

Dagens dressyrträning

2013-03-17 | 21:51:47 | Ezmeralda | 1 Kommentarer
 
Har verkligen en bra känsla efter dagens träning. Så härligt att alltid vara nöjd efter träningarna för Maria, de ger verligen jättemycket. Sjukt bra tränare är hon!
 
Vi fick värma upp själva idag och med vi menar jag Linda också. Hon och Betty tränade tillsammans med oss idag. Jag lät henne trava runt och bli av med all överskottsenergi hon hade innan vi gick in på volterna. Där ställde jag och böjde för att få loss henne i nacken. Hon lyssnade bättre än vanligt, men var samtidigt lite motsträvig och släppte bara till delvis.
 
Maria hjälpte oss att få ordentlig ordning på volterna och då blev hon lite finare i formen också, fast fortfarande inte helt. Sen började vi ta tag ordentligt i galoppen, precis som jag ville. I början försökte hon mest springa iväg i galoppen och ramla inåt. Men efter ett tag blev hon riktigt fin, i alla fall i högergaloppen. Vänster var väldigt svår idag, konstigt nog eftersom vänster är hennes lätta varv. Hon bråkade och höll på med lite "unghästtrots" som Maria kallade det. I fattningarna kröp hon ihop, tog ett skutt uppåt och bröt sen av till trav. Den lilla trotsungen hade bestämt sig för att vänstergaloppen var för jobbig så hon liksom kändes som att hon backade undan istället för att gå fram ordentligt till handen. Hon höll på att krångla så ett tag, bockade, sköt ut bogen, gjorde allt för att komma undan. Tillslut sa jag till henne ordentligt och då gick det bättre. Galoppen blev rund och fin och Zessan bar upp sig själv i formen jättebra.
 
Efter det släppte det på riktigt. Hon blev helt mjuk och lösgjord i hela kroppen och jobbade på ordentligt med bakbenen. Jag hade i princip ingenting i handen och man kunde känna hur rund och fin hon var i formen. Maria tyckte att hon var så duktig där så att det räckte.
 
Efteråt var hon helt slut. Hela hon var genomsvettig, till och med på huvudet! Tränset blev helt blött av svett. Man kan säga att hon var rätt så skakis också, hon var så trött att bakbenen skakade, stackarn. Får hoppas att det här hjälpte för att bygga lite muskler bak nu. Hon var blivit så tunn nu över vintern. Vi ska kolla upp tänderna och ta ett träckprov, så vi vet om nåt av de sakerna är orsaken. Maria tyckte också att vi skulle börja ge henne lusern. Förhoppningsvis hjälper det.
 
I vilket fall är jag jättenöjd över dagens pass. Visst, sist gick hon bra nästan hela träningen, men känslan idag var mycket, mycket bättre. Att båda lastningarna gick på en gång gör inte saken värre direkt :)
 
Bilderna blev tyvärr inte så bra den här gången heller... Större delen av dem är suddiga, men kan visa några stycken ändå. Världens finaste lilla sto har jag ♥
 

Långsiktiga mål träningsmässigt

2013-03-17 | 15:49:00 | Ezmeralda | 5 Kommentarer
Vi har inte så många mål inom träningen på lång sikt egentligen. Vill mest att vi ska ha kul och kunna lita på varandra, få ett riktigt band. Men några stycken har vi i alla fall.
 
♦ Tävla dressyr på LC/LB nivå på godkänd procent
 
♦ Kunna hoppa banor på LC nivå
 
♦ Starta och komma runt en debutant fälttävlan
 
Inte så stora mål direkt, men det kommer att bli en riktig utmaning att komma dit. Hittills har vi hoppat en gång och håller precis på att komma gång i dressyren. Fälttävlan är det inte riktigt läge att tänka på än då vi fortfarande har småproblem på uteritterna. Men en dag så kommer vi dit, vänta bara!
 
 
 

Mina styrkor/svagheter som ryttare

2013-03-17 | 12:32:00 | Allmänt | 2 Kommentarer
Styrkor:
 
♦ Jag är väldigt envis och ger inte upp även om det går dåligt
 
♦ Av vad jag har hört så har jag en mjuk och stilla hand.
 
♦ Jag sitter rätt så bra och följsamt i sadeln
 
♦ Har en ganska bra balans
 
 
Svagheter:
 
♦ Jobbar på att få min skänkel stadigare. 
 
♦ Behöver räta upp mig mer.
 
♦ Har en gammal ovana från ridskolan, att jag drar upp hälen när jag skänklar. Försöker få bort det.
 
 
Där ser man lite hur jag drar upp hälen.

Godmorgon!

2013-03-17 | 09:09:45 | Allmänt | 4 Kommentarer
Det känns som att alla morgoninlägg blir typ likadana... Jag behöver nog skaffa lite mer inspiration eller nåt, haha.
 
I alla fall så taggar vi dressyrträning i Björketorp för Maria idag. Målet är att jag ska ha henne avslappnad och i form större delen av passet. Förhoppningsvis får vi jobba mycket med galoppen, det behövs. Hon är ju väldigt fin i galoppen, men hon orkar inte riktigt och försöker därför smita undan genom att köra ut bogen. Vi jobbade lite med det sist och det kändes verkligen stor skillnad. Sen behöver vi få lite hjälp med att ta tag i skänkelvikningarna också. Men det blir säkert jättebra, som vanligt. Får bara hoppas att lastningarna går fint. Den här gången får kameran följa med så får vi se om min mamma kommer bättre överens med den denna gången.
 
Vill passa på att säga tack för alla fina kommentarer. De värmer verkligen. Tack så mycket!
 
Ha en jättebra söndag allihop!
 
 
 
 

Dagens NH

2013-03-16 | 21:22:21 | Ezmeralda | 4 Kommentarer
Idag blev det en rätt så slapp lördag, men ibland behöver man bara ta det lugnt och njuta av livet. Har hängt med Lovisa, min lilla "kusinkusin" idag eftersom hon är här denna helgen. Hon är alltså mina kusiners kusin och bor hos dem varannan helg så då brukar vi hitta på något.
 
Vi chillade mest och gjorde vanliga saker. Det blev en sväng ut med Ezmeralda också såklart. Tog på henne repgrimman och så gick vi till en åker där vi fokuserade mest på grunderna. Att hon ska stanna, gå, backa på mina små signaler. Det gjorde hon fint och var avslappnad och lugn medans vi höll på. Sen flyttade jag bakdelen på henne och några steg sidvärts. De övningarna har hon svårare för så då blir hon lätt grinig när hon inte riktigt förstår. Hon gjorde rätt några gånger på det också så då fick det räcka.
 
Lovisa fick också testa att göra grunderna med henne. Det var mest som ett experiment för att se om hon skulle lyssna. Ezmeralda brukar än så länge inte respektera andra människor än mig så bra. Vi jobbar på det, men det går inte så fort. Lovisa är dessutom en bra bit mindre än mig. Till min förvåning skötte sig prinsessan bra större delen av tiden. Visst, hon testade att köra över Lovisa några gånger, men efter att vi sa till henne gick det bättre.
 
Vi tog lite bilder också, här kommer några stycken.
 

Favoritbilder från igår

2013-03-16 | 12:59:00 | Foto | 6 Kommentarer
Här kommer några av mina favoriter. Vad tycker ni?
 

Äntligen lördag!

2013-03-16 | 09:52:00 | Allmänt | 2 Kommentarer
Godmorgon på er! Alltid härligt med lördagar, eller hur!
 
Nu går jag in på en lååång semester kan man säga. Har två veckors prao, med start på måndag, då jag ska hålla till i ettan på Sätilaskolan. Blir nog jättekul med alla små barn. Eller nåt... Efter det är det äntligen påsklov! Vi får sommartid och våren borde ha kommit på riktigt då. Härligt värre!
 
Uteritten på Zessan igår var sjukt mysig. Vi red omkring på lite olika åkrar rätt så kravlöst i alla gångarter med solnedgången i bakgrunden. Hon var väldigt stel, vilket man kan förstå nu när hon inte blivit riden på en vecka. På volterna blev det väldigt lätt att hon ramlade inåt så jag fick jobba mycket med att få tag på hennes yttersida och ge henne ordentligt med stöd. Hon är ju väldigt vinglig i allmänhet, men när hon dessutom var stel och underlaget inte det bästa så blev det lite värre. Men hon jobbade på fint och försökte verkligen. Mer kan man ju inte begära. I galoppen var hon pigg och framåt och tyckte verkligen att det var kul att få springa. Dessutom så hade jag kontroll större delen av tiden, vilket är ett framsteg. Hon lyssnade på mig och försökte inte bara dra iväg.
 
Bror tog över 1000 bilder sammanlagt och typ hälften av dem var bra. Så nu har jag  en hel del bilder att bjuda på den närmaste tiden!
 
 
Idag har jag inte riktigt några planer än. Tänkte kanske dra ut och fota lite av de andra djuren här på gården. Skulle det vara kul att se? Ezmeralda tänkte jag ta med ut i repgrimman och träna lite NH med. Det var ett tag sen och det känns som att det skulle vara lite kul.
 
 
Bild från igår

Fredag!

2013-03-15 | 07:51:59 | Allmänt | 3 Kommentarer
Efter en hel vecka av att ligga hemma och vara sjuk så ska jag faktiskt till skolan idag. I och med att det är sista skoldagen på tre veckor så är det lite saker som jag behöver ta med hem och så. Men det är bara en halvkort dag, så det ska nog gå bra, även fast jag fortfarande inte känner mig helt 100.
 
Efter skolan ska jag och Ezmeralda ut och rida en sväng. Damen har fullt med överskottsenergi så vi ska ut och galoppera i snön hade jag tänkt! Måste se till att brodda henne bak först. Dessutom har jag lyckats övertala bror att följa med så att vi får lite nya bilder. De bilderna från sist jag fick med honom ut börjar ju bli lite uttjatade nu...
 
Ni får ha en jättebra fredag!
 
 
 

Ett halvår tillsammans!

2013-03-14 | 07:14:00 | Ezmeralda | 2 Kommentarer
Idag har jag och Ezmeralda haft exakt 6 hela månader tillsammans. 6 månader fulla av bråk, glädje, blod, svett och tårar. Men det har varit värt det. Varenda stund har varit värt det.
 
Jag har fått stå ut med ändlösa rader av blåmärken, skrapsår, blodiga sår och till och med en hjärnskakning. Och om jag fick gå tillbaks i tiden skulle jag göra exakt samma sak en gång till. För den här lilla hästen är värd allt av det. På 6 månader har hon gått från en hispig liten fyraåring som inte litat på någon till en (snart) femåring som följer mig vart jag än vill gå. I alla fall så länge jag är på marken... ;-)
 
Den första tiden hade jag knappt någon kontroll över henne på marken. Hon försökte köra med mig, dra iväg och lyssnade knappt alls. När jag red kunde jag inte känna mig trygg eftersom hon kunde hoppa och sparka lite som hon ville. Vi kunde inte rida ut utan ledare. Hon var ständigt nervös och slappnade nästan aldrig av.
 
Idag känner jag knappt igen henne. Zessan och jag rider ut långa turer och galopperar ute i skogen. Hon litar på mig från marken och lyssnar jättebra. Oftast i alla fall. Vi åker iväg och tränar utan problem och det går bara bättre och bättre. Hon kan stå i evigheter med huvudet i min famn medans jag kliar henne i pannan.
 
Sen att hon har lite egen personlighet är bara kul. Hon kan vara grinig eller bara jäklas med mig för att hon känner för det. Men hon är aldrig elak. Oavsett vad folk kan säga om henne så är min lilla häst en underbar liten tjej. Om de inte förstår sig på hennes små speciella egenheter är det deras förlust. 
 
Jag hoppas att vi får många fler månader tillsammans! Älskar dig Ezmeralda!
 
 
 

Vårbilder

2013-03-13 | 14:47:00 | Foto | 6 Kommentarer
 
Nu när våren känns så långt borta tänkte jag bjuda på några bilder från förra våren. Åh vad man längtar just nu!
 
 
 
 

Idrottslyftet

2013-03-13 | 11:56:00 | Ezmeralda | 1 Kommentarer
Klubben jag rider för, Fjärås Ryttarförening, har blivit sponsrad av idrottslyftet nu under våren och sommaren för att utveckla oss tävlingsryttare. Även fast jag och Ezmeralda kanske inte riktigt platsar som tävlingsekipage än... I vilket fall så innebär det att vi får flera träningar och liknande nästan gratis!
 
Detta får vi:
 

 ♦ 2 hoppträningar

♦ 2 privatlektioner dressyr

♦ 1 föreläsning av veterinär om hästens vanligaste sjukdomar

♦ 2 teorilektioner hästkunskap

♦ 1 uppridning dressyrprogram

♦ Hopp-prov bana med stilbedömning

♦ Teoriprov

♦ Avsutten träff i höst med filmvisning och mingel

 

Rätt så nice eller hur? Jag är jättetaggad för detta, det kommer att bli superkul! Mamma anmälde oss igår kväll och vi börjar med vår första privata dressyrträning den 21 mars tror jag att det var. Det kommer nog att bli jättenyttigt för oss. Susanne och Karina är jättebra tränare, det vet jag från när jag red där på ridskolan, och det kommer bli kul att höra vad Susanne har att säga om vår utveckling hittills. Sist hon såg oss var när jag provred Ezmeralda nere på ridskolan. Det var andra gången jag red henne och hon var lite nervig kan man säga efter att ha stått i tre veckor.

Tack så mycket till idrottslyftet för denna chansen!

 
 

Onsdag

2013-03-13 | 09:37:32 | Allmänt | 0 Kommentarer
Så har nästan halva denna veckan gått nu... Jag stannade hemma idag också eftersom min mage fortsätter att bråka med mig. Däremot så känner jag mig lite piggare i huvudet och ska försöka ta tag i lite plugg och skriva några åsiktsinlägg till er. Vi får väl se hur det går med det.
 
Var borta hos prinsessan för en stund sen och hon mår fint. Däremot har hon rätt så mycket överskottsenergi att bli av med. Hon börjar få lite bättre kondition nu när vi verkligen har tagit tag ordentligt i hennes träning och då blir det ju att hon inte kan stå så många dagar på rad direkt. Idag får jag se till att hon får komma ut och röra sig. Det kanske blir att jag släpper henne i storhagen eller longerar om jag orkar.
 
Dessutom har det snöat under natten... Usch! Precis när man trodde att våren var på väg så kommer vintern tillbaks. Igen. Vi har tröttnat på den kan man säga. Fast nu ska det bli kallt resten av veckan, så våren känns rätt långt borta just nu.
 
Ni får ha en jättebra dag!
 
 
 

Hiss

2013-03-12 | 21:12:00 | Utrustning | 4 Kommentarer
Har under en lång tid letat efter ett par nya ridstövlar. Att rida i ridskor och chaps är inte jättenyggt och man får heller inte det stöd man vill ha till skänkeln. Och det här är absolut de snyggaste ridstövlarna jag sett. Stilrena och snygga, men ändå inte för mycket. Nästa gång vi ska till Hööks hade jag tänkt att få med mig dessa hem. Verkligen jättefina!
 
Hööks kostar de 1.599 kr. Inte ett speciellt farligt pris tycker jag.
 
Vad tycker ni? Hiss eller diss?
 
 
 
 

Sjuk...

2013-03-12 | 17:46:52 | Allmänt | 5 Kommentarer
Nu har uppdateringen blivit lite dålig igen, jag är ledsen för det, men jag lyckades oturligt nog dra på mig en släng av någon slags magsjuka i söndags kväll. Spenderade en hel del tid på att spy och mår fortfarande inte helt 100...
 
Idag och igår har jag lyckats se varenda äckligt romantiska Disneyfilm som finns. Har sett så många filmer att jag tappat räkningen. Någon som har något bra filmtips? Det känns som att jag har sett i princip allt nu.
 
Zessan fick vila igår. Pappa var borta och mockade och fixade åt henne. Idag får vi se hur det blir. Ska försöka gå en sväng med henne så att hon i alla fall får röra på sig lite. Förhoppningsvis mår jag bättre imorgon så att vi kan rida.
 
Förresten så måste jag bara säga att hon var sjukt fin på uteritten i söndags. Eller ja, hon var fin mellan de stunderna när hon var livrädd och stegrade... Haha :) Men det var helt okej. Det blåste jättemycket och vi skulle dessutom rida förbi en hage med grisar, så man kan fatta att hon blev lite hispig. I övrigt var hon avslappnad och helt underbar. Har faktiskt aldrig ridit ut och haft henne så avslappnad och i form innan. Jättekul!
 
Ska försöka hålla igång bloggen lite bättre nu när jag har slutat att spy. Har ni något speciellt ni vill läsa om? Eller kanske se bilder på? Säg bara till!
 
 
 

Veckoplanering

2013-03-11 | 07:49:00 | Allmänt | 1 Kommentarer
Måndag: Vi har studiedag, så det blir att passa på att rida när det är ljust. Uteritt tror jag
 
Tisdag: NH
 
Onsdag: Lösgörande på åkern
 
Torsdag: Longering + Promenad
 
Fredag: Uteritt
 
Lördag: Promenad
 
Söndag: Dressyrträning för Maria
 
Det blir nog en bra vecka. Visst, det kommer att vara rätt stressigt i skolan eftersom det är sista veckan innan prao, men det får gå.
 
 
 
 
 

Fredagens Tessan-träning

2013-03-10 | 12:31:21 | Ezmeralda | 4 Kommentarer
Jag och Ezmeralda tränade själva för Tessan i fredags då Linda hade lite ont i ryggen och vill inte riskera det. Underlaget i paddocken var mycket bättre denna gången, den var harvad och nästan isfri.
 
Vi började med att jobba på att få henne att slappna av och börja jobba eftersom hon var väldigt spänd och gick med huvudet uppe i molnen. Med massvis av halvhalter och övergångar började hon lyssna och faktiskt slappna av. Hon blev lite grinig varje gång hon tyckte det var jobbigt med hon gick ändå väldigt fint. Vi fick igång bakbenen på henne rätt hyfsat.
 
När hon kändes fin och lite mer lyhörd jobbade vi med en övning Tessan kallade "korridoren". Hon hade ställt upp som en smal korridor av konor på en halvcirkel och vi skulle rida mellan dem utan att vingla åt något håll. Lättare sagt än gjort då Zessan fortfarande är väldigt vinglig. Efter korridoren skulle vi över en rad med bommar och sen börja om igen. Med mycket halvhalter även här gick det riktigt bra.
 
Då tyckte Tessan att vi skulle testa att hoppa. Hon sa att vi skulle klara det, så det var väl bara att lita på henne, haha. Hon satte upp två minihinder och så red vi en bana i trav. Hade henne i form hela tiden, men hon tyckte inte ens det var värt att hoppa över de pyttehindrena så hon bara sprang över dem. Vi höjde lite för att få henne att hoppa på riktigt och det gjorde hon! Hon blev jättetaggad och hoppade superfint! Det kändes jättebra.
Men min hoppsits kan behöva lite finjusteringar... Dessutom hade jag dressyrläder så man kan säga att jag inte riktigt var så följsam som jag borde ha varit...
 
Jättebra träning i alla fall!
 

Fler bilder

2013-03-10 | 11:44:00 | Ezmeralda | 0 Kommentarer
Här kommer några fler av bilderna från igår. Det blev inte bästa kvaliten eftersom ljuset var rätt konstigt och jag har inte helt lärt känna min kamera än. Vad tycker ni?
 
 
 

Tillbaka

2013-03-10 | 08:38:50 | Allmänt | 3 Kommentarer
Jag är ledsen att jag har varit borta och att uppdateringen har varit riktigt död de senaste dagarna. Jag har haft fullt upp, men nu är jag tillbaka! Inlägg om fredagens träning kommer upp lite senare. Jättekul var det!
 
Igår var jag i Göteborg med lillebror och mamma hela dagen. Vi skulle träffa min moster och det var jättetrevligt. Det blev lunch, en hel del shopping och sen fika på det. En riktigt mysig dag var det. Men man kan säga att jag brände lite mer pengar än jag hade tänkt... 
 
Stallet igår blev en snabbis på kvällen och lite längre på morgonen. Då släppte jag henne i storhagen för att hon skulle få springa av sig lite och fotade henne när hon sprang runt. Fick en hel del riktigt fina bilder.
 
Idag ska jag hinna med en väldigt massa plugg. Sista veckan innan praon betyder att de ska klämma in alla prov och inlämningsuppgifter just då... Vid ett-tiden tänkte jag dra mig bort mot stallet för att rida ut på prinsessan. Hade tänkt att vi skulle prova en ny ridväg, men denna gången utan någon risk att vi kommer vilse, haha. Men där borde vara isfritt och bra underlag nu. Så det blir en lite längre uteritt med fokus på traven. Vill också kunna galoppera utan att hon drar iväg som hon brukar.
 
 
Bild från igår. Fler kommer upp senare :)

Sommarbilder

2013-03-08 | 13:55:00 | Foto | 2 Kommentarer
Tänkte visa några bilder från sommaren 2012. Det var den värsta sommaren i mitt liv i och med att jag fick se min bästa vän långsamt försvinna tills vi lät honom slippa lida längre och tog bort honom. Men vi hade en del kul också. Fuxen är min gamla häst, Charm och Betty, ardennern, hade vi som sällskap till honom över sommaren. Bilden där jag rider Charm är från i maj, innan han började må dåligt. Då red jag självklart honom inte.
 
 
 
 

Äntligen fredag!

2013-03-08 | 07:54:17 | Allmänt | 1 Kommentarer
Sol, blå himmel och fredag! Helt underbart! Känns som att det kommer att bli en bra dag idag. Jag går halvkort dag i skolan också så det är också skönt.
 
Idag står alltså Tessan-träning på schemat. Linda kommer hit och hämtar oss vid halv 5 tror jag och så åker vi bort till Berghem. Vet inte riktigt vad vi ska fokusera på denna gången, men förhoppningsvis fortsätter vi där vi slutade förra gången. Jag vill helst träna på galoppen och skänkelvikningar, eftersom det är de sakerna som känns viktigast att ta tag i nu.
 
Har dessutom fått höra att de har fått till lite ordentliga hinder därborta så de blir det absolut att testa på under våren. Blir nog spännande i och med att jag aldrig hoppat Zessan innan och hon knappt är hoppad med ryttare alls.
 
 
Gammal bild på finis ♥

Promenad i mörkret

2013-03-07 | 22:26:37 | Ezmeralda | 0 Kommentarer
Skippade uteritten idag eftersom det blev för mörkt och kändes inte så roligt att ge sig ut och rida eftersom Ezmeralda kan bli extra hispig att rida ut på när det är mörkt.
 
Istället gick vi en promenad ner på den gamla bron över ån och sen tillbaks. Och jag kan bara säga att hon var jätteduktig! Kunde ha henne lös längre stunder och hon lunkade efter mig lugnt och fint. I vanliga fall brukar hennes uppmärksamhet vara lite här och var, men idag koncentrerade hon sig rätt så bra på mig. Stannade henne, flyttade bakdelen, ryggade och det funkade fint. Skönt när hon är så fin att hantera från marken!
 
När vi gick på bron över ån blev hon lite stressad. Zessan är extremt rädd för vatten och speciellt om det är mörkt. Så hon blev lite nervös och stirrig just när vi gick över, men det var verkligen inte farligt. Andra gånger har hon försökt släpa över mig för att komma över det läskiga vattnet så fort som möjligt, men idag gick hon snällt jämte mig.
 
Efteråt pysslade jag om henne på gången och sötisen stod och gäspade. Klassisk Ezmeralda, haha :)
 
Men nu ska jag dra mig mot sängen så godnatt på er allihop!
 
 
 

Jobba hästen varierat

2013-03-07 | 16:15:27 | Åsiktsinlägg | 6 Kommentarer
Jag tycker att det är jätteviktigt att hästen får varierande träning där olika muskelgrupper utsätts. Det är lätt att bli alldeles för fastlåst vid ridningen och bara låta hästen stå de dagarna man inte hinner rida. Ta vara på hästens vilodagar! Att jobba hästen från marken är både omväxlande och kul. Det finns så många olika sätt också. Alla kan hitta något som passar för just den och hästen.
 
Till exempel kan man longera, tömköra, köra med vagn, träna NH, trickträna, träna agility och mycket mer. Varför inte ta med hästen ut och cykla? Det gjorde jag med Charm, min förra häst, och båda två tyckte att det var jättekul. Eller kanske ta med hästen ut på löprundan? Du får både sällskap och lite draghjälp.
 
Med Ezmeralda tricktränar jag lite, longerar varje vecka, tränar NH ibland och promenerar endel. Vi planerar dessutom att börja med tömkörning för att tids nog köra in henne. Jag tror att hästarna uppskattar detta också. Det är alltid roligare med variation.
 
Även när man rider är det viktigt att variera sig. Rid inte dressyr varje dag, lägg in en uteritt eller hoppträning emellan. Det är lätt att hästarna blir uttråkade om man harvar runt på ridbanan/ridhuset för ofta. Mycket av dressyrarbetet går faktiskt att göra i skogen och där får man dessutom framåtbjudningen gratis!
 
Vad jag vill säga med detta är: ta vara på era hästar och gör deras arbete så roligt som möjligt. Vi alla vill väl ha en så positiv och arbetsvillig häst som möjligt.
 
 
Longering & Trickträning. Kassa bilder, jag vet, men hittade inga bättre.

Schampo för vita svansar?

2013-03-07 | 04:17:00 | Allmänt | 1 Kommentarer
Vet någon ett bra schampo eller liknande för att hålla skimmelsvansar vita? Har jättestora problem med Ezmeraldas svans. Jag kan tvätta den och sen går det kanske en eller två dagar innan den är helt gul igen. Och nu medans det fortfarande är kallt vill man ju inte tvätta för ofta heller. Vill ju hålla henne svans fin och vit så länge som möjligt utan att behöva tvätta den varje dag.
 
Skulle jättegärna vilja ha lite förslag. Kan länka alla som har något tips.
 
 
Såhär ser den ut just nu...

Kvällsmys i stallet

2013-03-06 | 22:11:30 | Ezmeralda | 1 Kommentarer
Var borta en sväng i stallet för ett tag sen, lite senare än jag brukar vara där. Faktiskt så väckte jag stackars lilla Ezmeralda som låg och sov. Tog upp henne på gången och rykltade och pysslade om henne medans hon stod och gäspade, haha söthästen :) Hon har faktiskt börjat fälla lite nu så det blir väl att ladda upp med nya ryktstenar nu när fällsäsongen kommer igång. I alla fall så var hon grymt mysig och ville bara kela hela tiden. Precis som vanligt.
 
Imorgon ska vi rida ut en sväng och på fredag ska vi träna för Tessan igen. Kommer bli jättekul! Vet inte riktigt vad vi ska jobba med, men troligen lite skänkelvikningar eftersom vi är i stort behov av att ta tag i dem.
 
Godnatt på er!
 
 
 
 
 

Ezmeraldas halvsyskon

2013-03-06 | 17:30:59 | Allmänt | 2 Kommentarer
Tyckte att det kunde vara kul att låta er få se några av Ezmeraldas halvsyskon. De har samma pappa, Zagal IX. Han betäckte massvis av ston så jag visar bara några stycken. Bilder och text är lånade från Pepino PRE.
 
 
 

ZAGA sto född 2004 u. (Eng. Fbl) Uppfödare Ingegerd  Kleveland, Tidaholm

 

SUEÑO hingst född 2006. u. Kancha (PRE) uppfödare Trine Pedersen, Danmark

 

HEROICO P hingst född 2007. u. Gaditana XXVII (PRE) uppfödare Stuteri Pepino PRE

 

ZANCADO hingst född 2007 u. Frivola-Cen (PRE) Uppfödare Helene Johnsson, Uppsala

 

LEVITON-P hingst född 2008 u. Larrabezua (PRE) Uppfödare Pepino PRE


Ett äventyr till uteritt

2013-03-06 | 10:56:00 | Ridpass | 1 Kommentarer
Igår red jag och Ezmeralda ut och tanken vara att rida bort till sjön för att kunna trava på en raksträcka i flera kilometer. Så vi red dit, Zessan skötte sig jättefint. Hon var rätt på i traven, men det var inte så farligt. Vad vi däremot inte hade räknat med var att vägarna där borta fortfarande var täckta med is... Jag fick hoppa av och leda henne, men det var ju inte heller så farligt.
 
Men sen kom nästa problem. För att komma tillbaks mot stallet måste man rida upp i skogen på en smal skogsväg i nån kilometer. Problemet var att jag inte hade någon aning om hur den stigen såg ut på vintern, har bara gått där på sommaren. Och det fanns många stigar som gick upp i skogen åt samma håll. Vi höll på ett tag att gå in på några stycken och försöka lista ut vilken som var rätt, men det var hopplöst. Istället slutade det med att vi fick vända om och rida tillbaks samma väg vi kom, vilket tog nästan en timme. Vi passade på att ta en mysig galopp på en av de mjuka vägarna på vägen hem och det var så  sjukt härligt!
 
Sammanlagt var vi ute i 2 och en halv timme och jag satt upp sammanlagt 5 gånger eftersom det var så många ställen där det var för isigt för mig att sitta på. Men om man ser det från den ljusa sidan så fick vi verkligen tränat på uppsittningarna som vi hade problem med i vintras. Man kan snacka om att vi båda var rätt så trötta när vi kom tillbaks till stallet...
 
Jag är jättenöjd med Ezmeralda, hon var jätteduktig i princip hela tiden. Vi hade ett litet bråk vid ishallen bara där det slutade med att jag fick hoppa av och leda henne förbi den läskiga konstsnön.
 
 
 
 
Gammal bild från en av våra första uteritter i höstas. Man kan snacka om att vi har utvecklat sen dess!

Onsdag

2013-03-06 | 08:09:10 | Allmänt | 0 Kommentarer
Idag ska det tydligen bli varmt, upp till 8 - 10 °C faktiskt. Jätteskönt!
 
Tyvärr blir det ingen uteritt idag, vi får ta det imorn istället. Jag blir fast hemma för att passa min sjuka lillebror idag efter skolan. Så det blir bara en snabbis bort till stallet och pyssla om henne ikväll.
 
Men först blir det skola... Har ett jobbigt spanskaprov och ett hemprov i SO att lämna in. Ska dra mig ner till bussen nu så vi hörs senare!
 
 
Bjuder på en bild på mig och Svante från nyår.

Jag är med och tävlar!

2013-03-05 | 19:42:13 | Allmänt | 1 Kommentarer
Vill du också vara med? Gå in på Cajsa och Amandas blogg HÄR.
 
 
 

Ezmeralda som föl

2013-03-05 | 13:47:00 | Ezmeralda | 3 Kommentarer
Hittade den här söta bilden på Pepino PREs hemsida. Visst var hon underbar! Och för er som inte vet så är Pepino PRE stuteriet som ägde Ezmeraldas pappa, Zagal IX, innan han dog.
 
 
 

Tisdagmorgon

2013-03-05 | 07:54:41 | Allmänt | 1 Kommentarer
Godmorgon på er allihop! Jag har just varit borta i stallet och fodrat och släppt ut min lilla prinsessa.
 
Idag är jag hemma tidigt så jag tänkte att vi skulle ta och rida ut en lång runda. Kanske till och med ta oss bort till sjön. Där borta finns flera jättelånga travsträckor där vi kan jobba på konditionen och lite med skänkelvikningar. Men vi får väl se helt enkelt! 
 
Vill bara säga tack för att ni kikar in här och läser vad jag har att säga! På bara en vecka här har statistiken kommit upp i samma som den förra bloggen jag bloggade på hade varje dag! Igår var det dessutom besöksrekord! Och tack för alla fina kommentarer, de värmer verkligen!
 
 
 

Veckoplanering

2013-03-04 | 17:06:30 | Stallet | 8 Kommentarer
Måndag: Promenad
 
Tisdag: Uteritt
 
Onsdag: Uteritt
 
Torsdag: Vila
 
Fredag: Dressyr
 
Lördag: NH/Longering
 
Söndag: Uteritt
 
Tänkte att vi skulle rida ut en hel del den här veckan. Jobba mycket med kondition och skänkelvikningar på vägarna. Dessutom vill jag vara säker på att vårat uterittsproblem är under kontroll. Och sen är det ju så kul också!
 
 
 
 
 
Puss på dig!

Dagens Hiss

2013-03-04 | 14:09:00 | Utrustning | 0 Kommentarer
Jag tycker att den här västen från Hööks är jättesnygg. Speciellt eftersom Ezmeralda passar bra i rött så då kan man matcha. Det blir absolut att köpa in en sån här under våren!
 
Den kostar 399 kr på Hööks
 
 

Gårdagens dressyrlektion

2013-03-04 | 12:55:00 | Ezmeralda | 0 Kommentarer
Igår var hon helt fantastiskt fin. Hon kändes framåt och bra i formen större delen av passet vilket är ett stort framsteg. Vi jobbade mycket på volter, med att forma och flytta för skänkeln. Även galoppen gick mycket bättre än vanligt. Fattningarna blev bättre och Maria gav mig ett spö att använda när hon skjuter ut ytterbogen eftersom jag inte riktigt kommer åt den ordentligt med skänkeln. Det gick jättebra och hon kändes så sjukt fin i galoppen.
 
I slutet gjorde vi lite skänkelvikningar, vilket Ezmeralda tycker är jättevårt. Men vi kämpade på och fick till några hyfsat bra i alla fall. Maria gav oss i läxa att träna mycket skänkelvikningar hemma när vi rider ut. Annars var hon jättenöjd med oss och tyckte att hon aldrig sett Ezmeralda gå så bra för mig innan.
 
En liten kul sak är att vi träffade Ezmeraldas halvbror igår. Hon som hade honom skulle rida lektion efter mig och började skritta fram medans vi fortfarande höll på. Han hette Levito P, var renrasig P.R.E och jättemaffig. Han var mindre än Ezmeralda, men mycket kraftigare. Det var ett lite kul sammanträffande.
 
 
 
 
Gammal bild

Ovanlig morgon

2013-03-04 | 07:47:47 | Allmänt | 0 Kommentarer
Denna morgonen blev lite ovanlig kan man säga... Hittade en helt förvirrad tupp från granngården precis utanför Ezmeraldas hage. Försökte fösa honom tillbaka hem, men han var lite vimsig och rätt korkad och sprang åt alla möjliga håll. Bland annat var jag tvungen att krypa in under en lastbil för att få ut honom. Tillslut fick jag tag på honom inträngd i en väldigt snårig buske.  Så historien slutade lyckligt haha :)
 
Idag får Ezmeralda en promenad eftersom hon var så jätteduktig igår. Ett inlägg om ridpasset kommer upp senare. Jag har dessutom ännu mer skolarbete som måste göras klart. Suck... Men det är bara två veckor kvar i skolan, sen går vi på prao och efter det är det påsklov. Härligt värre!
 
 
Min fina igår ♥

Wrestling

2013-03-03 | 15:02:00 | Allmänt | 1 Kommentarer
Igår hjälpte jag till på en tävling i submission wrestling på Alive FC. Min bästa vän tränar där så jag ställde självklart upp. Och det var faktiskt jättekul! Vi skötte invägningen på killarna (och några få tjejer) och satt sen i sekretariatet.
 
Sannas syster snodde min kamera och tog endel riktigt fina bilder. Här kommer ett smakprov. Vet att de är lite suddiga, men man fick inte använda blixt.
 
 
 

Våra mål under våren 2013

2013-03-03 | 13:25:00 | Ezmeralda | 0 Kommentarer
Inom dressyren:
 
Vi ska jobba med att få formen ännu stadigare och att hon orkar samla sig längre stunder
 
• Få henne mer mjuk i båda sidorna och jobba med att hon inte ska ramla inåt
 
• Ta tag i skänkelvikningarna ordentligt
 
• Påbörja framdelsvändningar
 
• Kanske åka ut på nån liten Clear round eller Pay & Ride?
 
 
 
Inom hoppningen:
 
• Börja hoppa småskutt med ryttare
 
• Löshoppa några fler gånger
 
• Hoppträna för någon tränare
 
 
 
Övrigt:
 
• Få bättre koll på lastning och skoning
 
• Träna NH och bygga förtroende
 
• Lära in något nytt trix
 
Haha, här har vi endel att ta tag i! Men det kommer bli kul :)
 
 
 

Titta, gräs!

2013-03-03 | 11:54:00 | Foto | 0 Kommentarer
Hoppas att det snart ser ut såhär överallt! Vill ha vår!
 
 
 
 

Härlig morgon i stallet!

2013-03-03 | 08:52:03 | Allmänt | 1 Kommentarer
Det känns verkligen som vår nu! Solen skiner och Ezmeralda lyckades tillochmed hitta några grässtrån i hagen. Passade på att mysa en stund med henne i hagen och klicka några fina bilder.
 
Idag ska vi träna i Kattunga för Maria klockan 3. Hoppas att hon är lika fin idag som i fredags! Har vi tur så går lastningen lika smidigt som sist. Hon kan ju vara lite knepig att lasta, med det beror helt på vilket humör hon är. Typiskt ston...
 
Här kommer några bilder från idag.
 
 
Håll med om att sista bilden ser rätt så somrig ut!

Ögon

2013-03-02 | 15:41:00 | Foto | 6 Kommentarer
Det är något speciellt med hästögon ändå...
 

Tänk efter

2013-03-02 | 12:13:00 | Åsiktsinlägg | 2 Kommentarer
Det är väl ingen nyhet att i hästvärlden ska alla veta bäst. Alltid. Och alla tycker olika. Man ska göra si eller göra så. Ofta är det väldigt svårt att veta vad man ska lyssna på och vilka tips man ska ta åt sig. Olika saker funkar ju på olika ekipage. Det finns aldrig någon garanti att något som funkar för vissa ska gå för just dig och din häst.
 
Som nybliven hästägare är det lätt att det blir alldeles för mycket. Man vet inte hur man ska göra och följer andras råd istället för att gå efter vad som känns bäst för sig och hästen.
 
Till exempel så har Ezmeralda varit (och är fortfarande ibland) lite svår att rida ut på. Ibland bara stannar hon och vägrar gå framåt. Om man driver på henne så backar hon bara. I början så trodde jag att hon bara bråkade och lyssnade på folk som sa att jag inte skulle låta henne komma undan med det och se till att hon gick dit jag ville. Nu vet jag att hon stannar bara för att hon blir osäker och tveksam och behöver veta att jag är med där uppe. Men när jag följde deras råd och började bråka tillbaka ledde ju det till att hon bara blev osäkrare och att problemet blev värre. Jag är bara glad att vi lyckades lösa det i tid. Nu ger jag henne mer stöd och tid och då går det mycket bättre.
 
Det jag ville säga med detta troligtvis helt osammanhängande inlägget är att det är bra att lyssna på andra och ta del av deras erfarenhet, men i grund och botten måste det kännas rätt för dig och hästen. Gör aldrig något som inte känns bra för er, oavsett vad folk säger.
 
 
 

Tidig morgon

2013-03-02 | 06:34:55 | Allmänt | 1 Kommentarer
Ingen sovmorgon för mig inte! Har varit uppe en stund för att fixa lite saker och ska bort till stallet alldeles strax.
 
Zessan får vila idag eftersom jag ska hjälpa till på en tävling i thaiboxning större delen av dagen. Åker dit så fort jag har kommit hem från stallet. Men hon förtjänar verkligen att få bara gå och skrota i hagen idag efter hur duktig hon var igår. Och imorgon ska vi åka och träna igen, för Maria. Hoppas att hon är lika fin som igår!
 
Ha en bra lördag allihop!
 
 
 

Superduktig häst!

2013-03-01 | 20:57:56 | Ezmeralda | 0 Kommentarer
Lektionen idag var helt sjukt grym alltså! Det var första gången vi red för Tessan, men abslout inte sista! Hon är en väldigt bra lärare som hela tiden förklarar så att man förstår och så.
 
I början var Ezmeralda stel och jobbig med fokus på allt annat förutom mig. Vi jobbade med att få henne på yttertygeln och ställa igenom i halsen. Både i skritt och trav. När det väl släppte var hon jättefin och mjuk i halsen. Mycket snabba övergångar skritt-trav, skritt-halt, trav-halt för att få henne att lyssna. Jag skulle nästan bara behöva tänka trav innan hon travade t.ex.
 
Sen red vi över lite bommar på volt för att få igång bakbenen. Det var första gången jag och Zessan red över fler än en bom på rad så självklart var det lite läskigt. Men hon skötte det bra och lyfte ordentligt på fötterna.
 
Vi galopperade bara väldigt lite eftersom paddocken var extremt lerig, men det var helt okej. Hon var lite springig, men som sagt så jobbade vi inte igenom henne ordentligt i galoppen heller.
 
I slutet hjälpte Tessan mig att samla och ta upp henne i formen. Innan hos Maria har vi mest ridit henne lång och låg och bara samlat korta stunder då hennes ryggmuskler inte riktigt orkat med. När jag nu började samla henne blev hon först lite tjurig – det var ju jobbigt. Hon försökte smita iväg för att slippa, men när hon väl fattat att det inte gick och började jobba istället var hon helt underbar. Den känslan kommer jag att leva på länge! Jag hade i princip ingenting i handen, utan hon bar helt upp sig själv med ett lite mer svävande steg. Så sjukt duktig var hon! Det var det bästa hon nånsin har gått med mig på ryggen.
 
Tycker att jag red lite bättre än vanligt också. Lite stadigare skänkel och mer stilla hand. Kändes sammanlagt helt superbra!
 
Båda lastningarna gick fint också, prinsessan gick bara rätt in. Skönt att inte behöva krångla. Nu är hon ompysslad och står i stallet och tuggar hö. Jag har tagit en varm dusch, satt på myskläder och bäddat ner mig framför senaste avsnittet av PLL med lite varm oboy.
 
 
Såhär ungefär gick hon idag, fast mycket bättre och mer samlat ♥

Mellanlandar hemma

2013-03-01 | 15:58:56 | Stallet | 1 Kommentarer
Har alldeles nyss kommit hem från bussen och stannar bara till här hemma en snabbis för att äta en macka och ladda mobilen.
 
Linda hämtar oss om 45 minuter så jag har liite bråttom kan man säga!
 
Men ville bara kika in och säga hej eftersom jag vet att uppdateringen inte har varit den bästa idag. Något speciellt ni vill läsa om eller undrar om mig eller Zessan? Tänkte sätta mig ikväll och skriva en hel hög inlägg och tips är mer än välkomna ;)
 
Nu blir det bort mot stallet och förbereda Ezmeralda för lastning!
 
 
 
 
 

Fler vinterbilder

2013-03-01 | 12:58:00 | Ezmeralda | 1 Kommentarer
Här kommer några bilder från sist jag fick med mig brorsan ut för att fota oss!
 
 
 

Äntligen fredag!

2013-03-01 | 07:51:55 | Allmänt | 2 Kommentarer
Den här veckan har faktiskt gått rätt så fort tycker jag. Det är bra. 
 
Jag har precis varit borta och morgonfodrat och släppt ut min lilla prinsessa i den fina soluppgången. Så underbart väder!
 
Efter skolan taggar vi markarbetesträning i Berghem klockan 6. Vi får hoppas att hon inte krånglar med lastningen idag bara. Men vi båda kan behöva ett rejält pass, det var ett tag sen vi åkte iväg och tränade.
 
Ha en bra fredag alla fina bloggläsare!