Veterinärbesök

2014-03-31 | 18:07:25 | Gloi | 2 Kommentarer
Idag ringde mamma till veterinären och han hade tid att komma ut redan idag så han var i stallet vid halv tre ungefär. Själv var jag på väg hem från tandläkaren vid den tiden och kunde inte vara med, men mamma tog det och det hade gått bra. Veterinären hade haft svårt att hitta något precis som vi, men kommit fram till att det var en "liten smärta" i knät på honom, möjligen en inflammation.
 
Lilleman ska äta antiinflammatorisk medicin i 10 dagar nu coh så ska vi återkomma till veterinären om 14 och då ska det ha blivit bättre. Under den här tiden ska han vila så mycket som möjligt, inga promenader, men han får gå i hagen om han inte rör på sig så mycket.
 
Jag hoppas verkligen att det blir bättre, saknar att ha lilleman frisk och glad!
 
 
 
Från provridningen

Veckoplanering v.14

2014-03-31 | 12:58:00 | Ezmeralda | 0 Kommentarer
Detta är inte helt bestämt utan det kommer bero lite på hur det är med min nacke. Förhoppningsvis släpper det så fort som möjligt, men så länge nacken är låst tänker jag inte rida, då får vi pyssla från marken istället.
 
 
Måndag: Paddock (?) ev. uteritt
 
Tisdag: Uteritt bort mot sjön, öva på att galoppera lugnt
 
Onsdag: Tömkörningsträning
 
Torsdag: Vila
 
Fredag: Uteritt
 
Lördag: Paddock troligtvis, kanske hoppa lite
 
Söndag: Vila/Promenad
 
 
 
 

Hej...

2014-03-30 | 20:50:37 | Allmänt | 0 Kommentarer
Det är inte ens värt att be om ursäkt känns det som eftersom detta oundvikligen kommer att hända igen. Det känn som att det bar blir samma varje gång. Jag bloggar inte på ett tag, ber om ursäkt, säger att "denna gången kommer jag att bättra mig!" och sen återupprepas det två veckor senare ändå. Ibland undrar jag om det ens är värt att fortsätta blogga när jag ändå inte är speciellt bra på det. Det är inte direkt så att statistiken ligger på topp heller även om det fortfarande är ett troget gäng som kikar in här varje dag. Grejen är att jag vill blogga, jag tycker att det är roligt, men det blir alltid att det kommer massa saker emellan och när jag väl har några minuter över att lägga på ett inlägg så finns det ingen inspiration. Vi får se om det går bättre den här gången i alla fall. Tips på inlägg skulle bli väldigt uppskattat kan jag lova!
 

 
På den här veckan som gått sen jag kom hem från England har det hunnit hända en del faktiskt. Ezmeralda och jag var ute och sprattlade i lite galoppbackar i början av veckan, det tyckte vi var fruktansvärt roligt båda två kan jag erkänna. Sen lyckades matte bli sjuk och låg hemma med feber onsdag-torsdag. När jag på fredagen kände mig fit-for-fight igen var vi ute och skuttade barbacka en sväng och lyckades vara med om ett litet äventyr som involverade en jättehund, en vettskrämd Z som skenade ett par kilometer hem till stallet och en suckande matte som fick traska efter. Det slutade bra i alla fall som tur var! Sen på lördagen lyckades jag vakna med en rejäl nackspärr som fortfarande sitter i så idag och igår har inte hänt mycket.
 
En lite allvarligare sak som har hänt är att Gloi är halt, troligtvis sen onsdag förra veckan. Han har ett svullet och galligt knä, antagligen efter att ha gått omkull i hagen. Han har vilat i veckan, men det har inte blivit bättre så veterinären ska ringas imorgon. Usch, jag tycker så synd om lilleman, hoppas verkligen att det blir bättre snart!
 
 
 
 
 

Tillbaka i Sverige!

2014-03-21 | 23:02:18 | Allmänt | 1 Kommentarer
Efter en lång hemresa och en superkul vecka i England var det rätt skönt att få komma hem och träffa lillan igen. Z tyckte inte att det var helt fel att träffa matte heller, hon verkade så nöjd så!  

Bloggpaus

2014-03-15 | 07:32:13 | Allmänt | 0 Kommentarer
Har inte haft någon tid att blogga senaste dagarna och det kommer förbli så tills nästa lördag. Jag har haft fullt upp med att packa och fixa inför resan till England en del av niorna åker på. Nu är det äntligen dags och jag är på väg till flygplatsen just nu, aaah så taggad! Z och Gloi är i tryggt förvar under veckan även fast jag såklart kommer sakna dem helt galet mycket!

Ha det bra så hörs vi nästa lördag!


Min superorganiserade packning får stå för bilden ;)


Inspiration!

2014-03-12 | 12:31:00 | Inspiration | 4 Kommentarer

Hoppningen igår

2014-03-11 | 14:17:41 | Ridpass | 3 Kommentarer
Igår var vi ju då och hoppade i paddocken med hästarna. Vi satte upp två hinder på ena långsidan där man kunde variera med att få in fyra eller fem galoppsprång och ett på medellinjen där vi påbörjade lite med att hon ska kunna byta galopp över hindren. 

I allmänhet tyckte jag att Ezmeralda skötte sig riktigt bra! Hon blev trött rätt så fort, men kämpade ändå på och hoppade allt jag styrde på med stora, luftiga språng. I slutet höjde vi upp hindren på långsidan och ett av dem låg på 90 cm! Kanske inte låter så högt för många av er, men det är det högsta Z hoppat med ryttare och jag är jättestort över henne. Hon verkade tycka att det var roligt också för hon bockade och skuttade som bara den mellan hindren. 

Vi ska börja hoppa lite mer regelbundet nu för det känns som att vi behöver få lite mer rutin på det. Ska se om vi kan vara med på några onsdagsträningar i Hulta framöver. Det vi mest behöver träna på är att hålla raka linjer mellan hindren och ha mer kontroll på tempot och längden på galoppsprången. Men vi är på god väg!


På inköpslistan

2014-03-11 | 12:26:00 | Utrustning | 2 Kommentarer
Förutom någonslags bettlöst träns så står det en del andra saker på inköpslistan inför våren/sommaren. En del är mest sådant jag skulle vilja ha och annat sånt som faktiskt behövs. Jag är lite lat så jag tog bara bilder från Hööks hemsida så att man kan få en överblick i alla fall.
 
  • Träns. Ezmeraldas träns är så fruktansvärt slitet och inte alls speciellt snyggt så detta känns som ett nödvändigt inköp. Tycker dessutom att detta tränset är fruktansvärt snyggt.
 
 
  • Tömkörningsgjord och såklart tömmar till det. Vi ska ju fortsätta gå på träningar och även börja lite själva och då är en egen gjord ett måste!
 
 
  • Fler lindor. Tycker att det är roligt att variera med lindor, men har inte så jättemånga färger i nuläget. Ett par bruna, svarta och/eller vita skulle inte vara helt fel.
 
 
 
  • Ridbyxor. Absolut nödvändigt. Ett par beiga eller bruna skulle jag tro eftersom det är lätt att matcha med det mesta.
 
 
 
  • Pälsglans och ett bättre skimmelschampo. Det förra schampot jag köpte var inte speciellt bra och Ezmeraldas svans såg fortfarande gul ut efteråt...
 
 
 
  • Några snygga pikéer att ha i stallet till våren. Absolut inget nödvändigt, men om det finns pengar över så!
 
 
 
 
 
 

Planering resten av veckan

2014-03-11 | 07:24:36 | Allmänt | 0 Kommentarer
Nu blir det sista veckan innan jag åker till England med skolan för att träffa våra utbytesstudenter igen, ska bli jätteroligt. Tyvärr betyder det ju att Ezmeralda kommer att få ännu en ofrivillig vilopaus och bara stå en vecka. Suck. Vi som precis har börjat komma igång... Men vi kör på denna veckan i alla fall!
 
 
Tisdag: Vilodag för båda eftersom de gått såpass hårt över helgen
 
Onsdag: Uteritt med mamma 
 
Torsdag: Uteritt
 
Fredag: Till paddocken/Uteritt
 
Lördag: Åker till England. Mamma och Sanna har hand om hästarna
 
 
 

Träningen i lördags...

2014-03-10 | 13:15:00 | Ezmeralda | 1 Kommentarer
...gick väldigt bra faktiskt! Även fast det var pappa som körde vilket han inte gör speciellt ofta så gick lastningarna fint och jag klarade att lasta henne helt själv utan några större problem. Framsteg!
 
Vi fick ett litet problem i början eftersom jag av misstag tagit med Glois sadelgjord som såklart inte passade, men det löste sig och vi fick låna en sadelgjord av Maria. I början när hon kommit igång jobbade vi mycket med galoppen, att få till långa språng i ett lugnt tempo och att kunna galoppera raka linjer med henne svagt ställd åt båda hållen. Gick jättebra och hon fick verkligen en superfin galopp!
 
Efter en skrittpaus på långa tyglar skulle vi sen jobba med traven, men det ville Ezmeralda inte alls... Hon tyckte att det räckte efter galoppen och var jättestretig och grinig. Hon gjorde sina bästa giraffimitationer och pinnade på i full fart utan att bry sig det minsta om mina hjälper. Det tog lång tid att ta sig förbi allt det där stretiga och jag var redo att ge upp flera gånger, men sen tillslut släppte det och hon blev så sjukt fin. Allt det där stela och stretiga bara försvann och hon blev en helt annan häst. Steget blev långt och vägvinnande, bakbenen kom med mycket bättre och hon kunde bära upp sig själv utan att hänga sig i handen.
 
Sammanlagt så är jag nöjd med träningen för resultatet gjorde verkligen allt det där kämpandet värt det. Z var också väldigt nöjd, öronen framåt och frustade väldigt mycket. Sen så hade hon en hel del träningsvärk igår kan man säga...
 
 
Bild från förra träningen

Studiedag!

2014-03-10 | 11:54:59 | Allmänt | 0 Kommentarer
Det blev långhelg för min del eftersom vi har studiedag idag, superhärligt! Fick sovit en timme längre än vanligt och pysslat lite extra i stallet på morgonen vilket var jättemysigt. Sen har jag varit en sväng hos tandläkaren och fixat lite här hemma.
 
Om någon timma ska jag möta Sanna och så ska vi dra oss bort till stallet för att rida. Planen är att rida bort till paddocken och sätta upp lite hinder. Har inte hoppat Z på evigheter så det kommer att bli roligt. Det finns bara stöd och bommar till tre hinder där borta, men jag var lite sugen på att sätta upp nån slags kombination för att träna på att hon ska vänta på mig och inte bara rusa på och kasta sig över hindren. Men vi får se helt enkelt!
 
Igår så var vi ute alla tre på en mysig tur i solnedgången. Jag red Gloi och hade Zessan som handhäst och båda hästarna skötte sig helt okej med tanke på att det var ett tag sen vi gjorde så. Ezmeralda var kanske lite väl svårkontrollerad och ville helst gå i sitt eget tempo och Gloi stressade alldeles för mycket, men stundvis var det bra i alla fall.
 
 
Från sist vi hoppade

Morgonlerbad

2014-03-10 | 08:31:45 | Allmänt | 1 Kommentarer
Haha så sjukt söta är de! Ezmeralda var såklart tvungen att vänta och rulla sig på exakt samma ställe som lilleman. 


Godmorgon!

2014-03-09 | 09:33:59 | Allmänt | 0 Kommentarer
Är precis på väg hem efter mitt första pass på travbanan och har spenderat morgonen med att fodra, släppa ut hästar, bära hö och mocka. Nu är jag på väg till Ginkagården för att ge Z och Gloi hö i hagen och mocka deras boxar. Sen blir det hem och äta frukost!


Mimmi imorse


På väg till träning!

2014-03-08 | 17:53:51 | Ezmeralda | 2 KommentarerFler bettlösa alternativ

2014-03-08 | 12:33:00 | Utrustning | 1 Kommentarer
Hittade en länkt till den här sidan från en av mina favoritbloggar och snacka om att jag fick en chock när jag klickade mig in där! Hade ingen aning att det ens kunde finnas så många olika slags bettlösa alternativ och nu när jag vet det blev jag sådär jättesugen på att testa några stycken, om inte allihop! Däremot så låg tyvärr prislappen väldigt högt på de flesta av prylarna vilket är synd. Men någon av dem kanske införskaffas, vem vet?
 
Speciellt det tränset på den översta bilden fastnade jag vid, så grymt snyggt! Jag har alltid varit förtjust i westernträns och detta var inget undantag.
 
Men det här är bara ett urval av mina favoriter, ni kan hitta många fler om ni klickar in på taur.se
 
 
Bosal för 2250 kr
 
 
 
Kombinationsträns 690 kr
 
 
 
Repgrimma 590 kr
 
 
 
Halsring 439 kr
 
 
 
Sidepull 2250 kr

Lördag

2014-03-08 | 07:01:46 | Allmänt | 1 Kommentarer
Idag är det fullt upp från morgon till kväll vilket känns ganska bra faktiskt eftersom jag är en sån person som gillar att ha saker att göra och fullt upp. Ska strax bege mig bort till stallet för att släppa ut vildhästarna i sin lerhage, men tänkte beskriva lite vad som händer idag först!
 
På förmiddagen och under dagen blir det en sväng in till Göteborg och lite shopping. Behöver bland annat köpa en resväska till englandsresan nästa vecka och har dessutom ett presentkort på Shock jag tänkte göra mig av med. Så det lär ta ett tag, men räknar med att jag borde vara hemma till fyra i alla fall och då blir det raka vägen till stallet för att göra iordning Z eftersom vi har dressyrträning hos Maria kl 7. Förhoppningsvis går både lastningen och träningen bra den här gången... Har ingen lust med fler avramlingar. Den här gången tar vi med Glois sadel och rider med den så det borde inte vara några problem eftersom den inte klämmer i manken på henne och ligger rätt så bra med padd.
 
 
 
 

Uteritt

2014-03-08 | 00:47:22 | Ezmeralda | 1 Kommentarer
Godkväll! Eller godmorgon, det beror väl på hur man ser det haha.
 
Idag (eller igår...) så blev det en ridtur tillsammans med Sanna på Gloi. Supermysigt verkligen och det var uppskattat av både hästar och ryttare. Större delen av rundan gick bra utom i början då när vi skulle förbi travbanan. De brukar alltid krångla lite där av någon anledning, men idag var det värre än någonsin. De bara frös fast och stod sen där och vägrade ta ett steg framåt. Att Sanna hoppade av för att leda Gloi förbi hjälpte knappt heller – han skulle fortfarande inte gå. Efter en lååång tids övertalning så kunde vi långsamt med många avbrott röra oss framåt tills vi var förbi.
 
Resten av rundan gick som flytande vatten. Jag och Z tränade lite på våran läxa från Barbro; att vi ska försöka att inte samla och korta upp henne så mycket när vi travar utan istället få henne att gå i ett raskt tempo med lite längre steglängd och lägre form för att hon ska ha lättare att komma upp med bogarna och på så sätt göra plats för höger bak som är det som krånglar och inte riktigt får plats. Tyckte att det kändes bra och hon bjöd på fint framåt. Även när vi galopperade var det inte direkt brist på framåtbjudning, stackars Gloi kom långt efter...
 
Vi kom tillbaks till stallet precis innan det började regna vilket var väldigt skönt och höll på en del med att stretcha och rykta dem. Väldigt uppskattat!
 
 
 Förra våren
 
 
 

Tömkörningsträningen i tisdags

2014-03-06 | 18:15:21 | Allmänt | 2 Kommentarer
Åh vad skönt, har äntligen en lugn stund att sätta mig och blogga på! Det har varit galet mycket de senaste dagarna. Tänkte att jag kunde beskriva lite hur det gick i tisdags när jag och Ezmeralda var på tömkörningsträning.
 
Större delen av träningen var det inte jag som höll i tömmarna och det är jag rätt så tacksam för eftersom Ezmeralda blev helt tokig så fort vi kom till paddocken och sprattlade omkring utan att tänka speciellt mycket på vart matte höll hus så det var rätt skönt att bara se på när Barbro jobbade med henne. Hon jobbade med skänkelvikningar och lite öppna och sånt med henne och jag fick väldigt mycket tips om hur jag ska göra för att jobba med de problemen Ezmeralda har.
 
På slutet fick även jag testa att hålla i tömmarna och tro mig, det var inte så lätt! Bara att få henne att gå ett varv på spåret var svårt eftersom man hela tiden skulle hålla koll på att ha fötterna åt rätt håll och överkroppen i rätt vinkel. Sen sa Barbro att Z inte var någon bra häst att lära sig på heller eftersom hon är så kvick i sina rörelser och såpass känslig. Väldigt lärorikt i alla fall och definitivt något jag tänker fortsätta lära mig. En tömkörningsgjord ska införskaffas, men kanske att vi ska gå på några fler träningar innan jag vågar mig på att tömköra själv. Kanske att jag kan öva lite på Gloi, han är ju lite säkrare.
 
Det var även så häftigt hur annorlunda hon kändes när vi red hem, helt lösgjord och med en helt annan steglängd än vanligt. Man kunde verkligen märka en stor skillnad och att hon fått jobba ordentligt med hela kroppen.
 
 
 
 
 
 

Uteritt i mörkret

2014-03-03 | 23:15:26 | Allmänt | 3 Kommentarer
Blev en lugn runda rätt så sent idag med mamma och Gloi. Barbacka såklart, haha, våga vägra sadel liksom... Nej, men allvarligt så går det väl sisådär med sadelletandet nu igen...
 
I vilket fall så var det mysigt och Z kändes väldigt trevlig i allmänhet. Hon var lite stissig i början eftersom det blåste, men inte direkt värre än hon brukar så det är inget jag hakar upp mig på direkt. Mamma var lite rädd att hon skulle flyga av så det blev mest skritt och en liten trav i en uppförsbacke. Lite synd i och med att hon kändes så fin stundvis, men det kommer ju fler dagar.
 
Nu ska jag gå och lägga mig, godnatt alla fina!
 
 
Älskling <3

Veckoplanering

2014-03-03 | 11:53:00 | Allmänt | 1 Kommentarer
Det kommer att bli en ganska intensiv vecka för mig med rätt så mycket stress och plugg, men ungefär såhär skulle jag tro att hästarnas schema ser ut i nuläget.
 

 
 
Måndag: Uteritt med mamma & Gloi
 
Tisdag: Tömkörningsträning med Z i Sträte
 
Onsdag: Vila
 
Torsdag: Uteritt/Promenad
 
Fredag: Uteritt med Z, till paddocken med Gloi (?)
 
Lördag: Dressyrträning för Maria
 
Söndag: Uteritt/Promenad. Jag jobbar
 
 
 
 
 
 

Måndag

2014-03-03 | 07:45:42 | Allmänt | 3 Kommentarer
Ännu en ny vecka att ta tag i nu alltså. Känns väl lite sisådär kan man väl säga, men det är bara att bita ihop och köra på.
 
Idag var jag uppe tidigt för att ta alla stallsysslor på morgonen såsom mockning, fylla vattenhinkar, fixa hönät osv. Det var väldigt mysigt faktiskt och jag tror att det är något jag ska fortsätta med nu framöver. Framförallt så gör det ju att man får mer tid till ridningen och hästarna på eftermiddagarna och det tycker jag är bra! Hästarna fick också lite extra pyssel, jag borstade igenom båda två. Det är helt galet vad Gloi fäller nu! Man kan känna att våren är på gång. :)
 
Ikväll ska jag och mamma rida ut med hästarna, ska bli kul. Tror inte att vi tar en så lång runda i och med att de inte har gått så mycket i veckan och Ezmeralda har en hyfsat intensiv vecka framför sig med två träningar. Jag har även endel att plugga på så det måste väl prioriteras också...
 
 
 
Snyggingen i somras

Godmorgon!

2014-03-02 | 11:26:00 | Allmänt | 4 Kommentarer
 Lyckades bli sjuk igen och det är därför jag inte bloggat de senaste dagarna. Tömde mitt lager med "nödinlägg" och sen fick bloggen bara stå tom, men nu är jag tillbaks! Helt galet stressad visserligen i och med att jag missat ett viktigt prov och massa lektioner i skolan jag verkligen skulle behövt, men det är bara att försöka komma ikapp så fort som möjligt och försöka hinna med hästarna ovanpå det.
 
Skulle egentligen gått på Göteborg horseshow med en kompis i fredags, men missade det som synd var... Hade verkligen velat gå. Fast kanske tur för min plånbok!
 
Idag så är jag i alla fall back on track och är nere på jobbet och pysslar. Känns väldigt bra även om det är lite ovant med så mycket jobb efter att ha legat i soffan hela veckan haha. Ska se om jag hinner ut med Z ikväll eller om jag har för mycket plugg. Annars blir det en snabb uteritt i alla fall så att hon får ut och springa av sig all överskottsenergi hon har.