Fler bilder från igår!

2014-05-31 | 13:09:00 | Foto | 3 Kommentarer
 

Dagens inköp

2014-05-31 | 12:30:24 | Utrustning | 1 Kommentarer
Fick köpt en helt ny luddgrimma på hästloppisen och sen ett K9 schampo på en zooaffär när vi var där för att köpa saker till hundvalpen vi ska få om ett par veckor. Har dessutom fått reda på att jag vunnit en Nano-spray från K9 i en bloggtävling jag var med i, yay!

Tävling i Fjärås!

2014-05-31 | 00:07:06 | Tävlingar | 0 Kommentarer
Idag var vi ju då i Fjärås och skulle hoppa 40 & 50 cm och bara leka runt lite var tanken. Så blev det inte riktigt haha.
 
Det började med att vi kom dit och de sa att vi var tvungna att starta sist av alla eftersom vi ville hoppa lite lägre. Så vi hade gott om tid att rida fram vilket jag tyckte kändes väldigt positivt. Vi började med att skritta runt lite ute för att slappna av innan vi gick in på framridningen. Där skrittade vi lite till innan vi travade runt lite och testade att gas och broms funkade med lite halt-trav övergångar. Gick super så vi tog lite galopp också, där var hon väldigt studsig och bockade endel, men tror att det beror på att sadeln inte är helt bra för henne. Vi tog några språng åt båda hållen och hon hoppade helt grymt fint. Hade själva rundorna inne på banan varit katastrof hade jag ändå varit nöjd just för att hon var så grymt fin på framridningen.
 
Efter ungefär en halvtimmes skrittande runt på grusplanen utanför ridhuset var det sen då äntligen vår tur att få komma in och hoppa. Vid det laget var Ezmeralda supermjuk och avslappnad av allt skrittande och dessutom fruktansvärt rastlös så hon var rätt så nöjd med att få komma in i ridhuset. Första runda tror jag låg på ca 50 cm, kanske att några hinder var lite lägre. Hon hoppade hela banan på 8 hinder jättefint och vi fick en clear round på den.
 
Nästa runda fick vi testa att även hoppa omhoppningsbanan till förra klassen så det blev istället 13 hinder och några lite klurigare vägar. Hindren hade höjts upp lite så de låg på säkert 60 cm, om inte lite mer, utom oxrarna. Denna rundan hade blivit felfri även den om det inte varit för lite pilotfel. Jag tappade bort vägen när vi skulle börja omhoppningsbanan och tog en längre och krångligare omväg mot hindret som inte riktigt funkade så jag la en båge för att ge henne en bättre chans att hoppa. Själva hoppandet skötte Z super, hon hoppade hus över allting och även om vägarna på vissa ställen blev lite vingliga och snäva så hoppade hon ändå glatt över allt jag styrde på.
 
Jag var helt överlycklig efteråt för min häst är helt enkelt världens bästa och jag är så sjukt stolt över att vi lyckats med detta. Det var utan tvekan den svåraste, längsta och högsta banan vi någonsin försökt ta oss igen och det gick galant. Hon har potential min lilla häst! Kan inte fatta hur långt vi har kommit sen vi sist hoppade i Fjärås på träning förra året och Ezmeralda precis höll på att lära sig. Fritsla nästa vecka kommer att gå superlätt efter det här, det känner jag på mig!
 
Eftersom pappa var med så blev det en hel del fina bilder jag kan visa er! Tack pappa, du är bara bäst! ♥
 
 
 
 

På väg hem

2014-05-30 | 14:44:05 | Tävlingar | 2 Kommentarer
Åhh lycklig tjej här kan jag berätta! Min häst är helt fantastisk och helt enkelt världens bästa! Hon skötte sig såå grymt bra idag och jag är verkligen superstolt över min bebis. Värsta hopphästen är hon min stjärna!

Mer ikväll!

Hästens personlighet reflekterar din

2014-05-30 | 13:33:00 | Inspiration | 0 Kommentarer
Jag kom att tänka på det här för ett par dagar sen och har inte riktigt kunnat sluta tänka på det, så jag tänkte att jag lika gärna kan skriva ett inlägg om det medans det ändå snurrar omkring i mitt huvud.
 
Hästen blir vad du gör den till, det är något säkert många av er har hört och det låter självklart väldigt logiskt, men jag har börjat lägga märke till hur väldigt sant det är. Nu när jag har ridit andras hästar en del den här veckan så märker man verkligen av deras personligheter på själva hästen. Man märker av små vanor de kan ha och vad de lägger mest tid på med hästen. Det är faktiskt jättefascinerande.
 
Om vi tar Ezmeralda som exempel; hon kan vara en väldigt nervig häst som ibland känner att hon måste köra över folk när hon blir väldigt stressad, men om man går med henne och ger henne stoppsignalen så stannar hon ALLTID, på en gång, utan att knappt tänka på det just för att det är så inrotat i henne. Jag tänkte lite på det här när vi var ute och promenerade häromdan och kom fram till att detta beror på att jag är en sån person som är jättenoga lite av ett kontrollfreak och alltid vill kunna få stopp på Zessan ifall det skulle behövas. Det är en av de sakerna jag varit absolut noggrannast med och just därför så sitter det så bra. Och det är liksom nästan omedvetet, för det hade jag inte tänkt på innan.
 
Men det finns andra saker också, små delar av min personlighet som man kan märka av i min häst. Om någon annan köpt lilla fyraåriga Ezmeralda för två år sen så hade hon antagligen varit en helt annan häst idag. Undrar hur hon hade varit då...
 
Nu menar jag inte att hästen blir som en kopia av din personlighet, den har ju fortfarande sin egen, men jag tror att ju mer tid du spenderar med den och ju närmare ni kommer, desto mer kommer den att få små delar av din personlighet.
 
 
Kan ni märka av eran/andra folks personligheter i era hästar/hästar ni rider? I så fall på vilket sätt? :)
 
 
 

 

Taggad!

2014-05-30 | 07:20:29 | Allmänt | 3 Kommentarer
Idag ska jag och Zessan så till Fjärås och hoppa 40 0ch 50 cm på deras träningstävling, lite som en uppvärmning inför nästa vecka då vi ska åka på nationaldagshoppning. Det ska bli jätteroligt att vara tillbaka i Fjärås igen, det har ju gått rätt så lång tid sen vi var där sist och jag känner på mig att det kommer att gå superbra.
 
Min plan är att göra iordning henne och sen skritta henne för hand en bra stund så fort vi kommit dit så att hon kan slappna av och kolla lite på omgivningen och så. Sen skrittar vi fram så länge vi hinner, vet inte hur lång tid vi kommer att ha på oss. Travar fram henne lite lugnt lång och låg och galopperar lite i båda varven och sen tar några språng, max 3-4 så att hon fått hoppa lite också. Sen mellan 40 och 50 behöver vi inte riktigt göra någonting, bara hålla igång skritten, så att energin inte tar slut.
 
Ezmeralda är en sån schysst häst att jag tror att det här kommer att funka även om hon är lite stressad och vi inte får tillräckligt med tid på oss att rida fram.
 
Vi hörs ikväll hörni!
 
 
Failbild från P&J i Fritsla

Hästig dag!

2014-05-29 | 23:26:58 | Ezmeralda | 0 Kommentarer
Det här har varit en väldigt rolig och härlig dag full med hästar. Först blev det drygt 6 timmar borta på Svingsåsen, haha vet inte vart tiden tog vägen... När jag väl cyklat hem så var det direkt ut till Z och plocka ut henne ur hagen för att rida en sväng.
 
På Svingsåsen så red jag först ut barbacka på Bettan tillsammans med Viktoria och Johan. Vi kom lite vilse typ så det blev en rätt mycket längre runda än vad vi hade planerat. Hästarna var rätt så trötta när vi kom tillbaks kan man säga, speciellt lilla Pia som praktiskt taget droppade av svett. Det var i alla fall supermysigt! Betty är så stabil och trygg att rida så när vi travade och galopperade så kunde jag släppa tyglarna och bara rida med kroppen – det var en fantastisk känsla! Bra balansövning också kan man säga.
 
När vi väl kom tillbaka hjälpte jag Viktoria när hon skulle rida Fiddeli ett tag och sen så skulle jag och Linda börja med första stegen på inridningen med hennes treåring Dockan. Hon höll i medans jag tyngde i stigbyglarna, hade foten där i och påbörjade att hänga lite över henne. Det gick rätt så bra faktiskt även fast hon var väldigt grinig över alla knott.
 
Ezmeralda och jag stack ut på en runda på grusvägarna här hemma. Hon var på hyfsat bra humör, men envisades med att göra giraffimitationer och kolla på allting varje gång vi skulle trava eller galoppera. På slutet gick det lite bättre och då fick vi även med bakbenen så det kändes bra. Sen var det några ställen när hon var fruktansvärt jobbig och inte alls ville gå åt samma håll som jag. Det var det värsta hon har varit på länge faktiskt! Hon stegrade sig, mycket högre än vanligt, backade, sparkade bakut och var allmänt grinig. men resten av rundan skötte hon sig exemplariskt så det är inget att haka upp sig på!
 
 
Jag och Betty innan ridturen

Början på långhelg!

2014-05-29 | 13:00:42 | Allmänt | 3 Kommentarer
Känns grymt skönt att faktiskt ha hela fyra dagar ledigt nu, kommer att bli underbart! Ezmeralda har alla skor fastspikade i hovarna nu, Gloi är på väg att bli helt igångsatt och jag får rida Pärlan och Bettan hur mycket jag vill. Kan det bli bättre??
 
Idag har jag inte riktigt tänkt ut hur jag ska göra med hästarna än. Vill självklart få ridet båda två, men håller på och klurar på hur det ska gå till. Ezmeralda ska tävlas imorgon och dressyrtränas på söndag. Plus så red jag henne igår och dressyrjobbade lite på en äng. Egentligen skulle jag vilja gå till paddocken och provhoppa något skutt idag inför imorgon och dressyrjobba henne lite lång och låg, men frågan är om det blir för jobbigt när vi ska tävla imorgon eftersom det säkert tar minst två timmar i såna fall. Andra alternativet är att vi tar en lite längre uteritt, kanske upp mot sjön och galopperar en del i skogen, men då får vi varken dressyrat eller hoppat.
 
Gloi får ju bara skrittas så jag tänkte att jag gör det ikväll när jag ändå tänkte ta bort Z till stallet och duscha henne, så kan hon stå därinne medans vi är borta.
 
Sen tänkte jag försöka hinna en sväng bort till Svingsåsen och rida Pärlan eller Bettan idag också eftersom det kanske är min sista chans att rida lite extra innan Hanna kommer tillbaka och vill ha sina medryttarhästar tillbaks hehe. Kan hända att jag hinner bort en sväng imorgon också, men det är osäkert.
 
 
Perfektion

Senaste dagarna!

2014-05-29 | 12:41:00 | Ezmeralda | 1 Kommentarer
På de dagarna jag inte bloggat har jag:
 
  • Ridit Pärlan
Det var verkligen supermysigt. Pärlan var jättepigg och sträckte ut i sin supersnabba travartrav så fort hon fick möjlighet. Vi övade lite på att trava långsamt och sen hoppade vi några skutt över en stock och galopperade en del. Jättemysig häst verkligen!
 
 
 
  • Ridit Betty
Betty red jag barbacka tillsammans med Johan & Pärlan och Viktoria & Pia. Hon var helt lagom pigg och väldigt gosig att rida barbacka på eftersom hon är så mysigt ardennerrund. Vi klättrade lite och galopperade en del, men det var ändå en rätt så lugn runda. Roligt i alla fall!
 
 
 
 
  • Ridit Gloi

Gloi och jag har tagit det rätt lugnt. Skrittat på slingan bara, med Z på släp för att hon skulle slippa vara själv i hagen. Tyckte att han kändes rätt så bra, lite stel och kantig, men det får han ju vara med tanke på att han vilat såpass länge.
 
 
 
  • Ridit Ezmeralda (!)

Zessan fick en ny sko påslagen igår så vi passade på att rida ut en sväng med mamma och Gloi. Tyckte att hon kändes helt okej, lite stel och kantig, men ändå helt okej. Lyckades flyga av i galoppen i värsta bockserien haha, så lillan var glad i alla fall. Innan ridturen lät jag henne även springa av sig en stund på en äng så att jag kunde se hur hon rörde sig. Jätteroligt var det tyckte Zessan!
 
 
 
 
Sen har det även varit lite andra saker som hänt. Heldag i Göteborg med skolan, haft kaninkunder här som köpt Dexter och lite annat smått och gott. Men nu är det långhelg och nästan sommarlov dessutom så jag kan lova att jag är tillbaks för gott och in te ska ta några oförberedda bloggpauser på den närmsta tiden i alla fall!

Veckoplanering v.22

2014-05-26 | 10:59:00 | Allmänt | 2 Kommentarer
Måndag: Skritta ut på Zessan med Sanna & Gloi
 
Tisdag: Är i Göteborg hela dagen med skolan. Hästarna vilar.
 
Onsdag: Längre uteritt på Z. Ev. ska jag bort till Svingsåsen och rida Pärlan :) Skritta Gloi om inte mamma hinner göra det.
 
Torsdag: Uteritt/Paddock/Dressyr på åkern för Z. Ev. rida Pärlan. Skritta Gloi.
 
Fredag: Träningstävling i hoppning med Ezmeralda i Fjärås. Hoppar 40 & 50 cm. Skritta Gloi.
 
Lördag: Ev. Maria-träning på kvällen. Hästloppis i Horred på morgonen. Jag eller mamma skrittar Gloi.
 
Söndag: Jobba. Skritta Gloi med Z som handhäst.
 
Som ni ser blir det en rätt så fullspäckad vecka för oss som har blivit lite sommarlata nu och mest chillat. Z ska få gå rätt så mycket så fort hon fått på sig en sko och jag hoppas att det kommer att funka. Även Gloi kommer att få motionera mycket, korta sträckor, men ändå mer regelbundet än innan. Sen så ska jag få rida Pärlan lite i veckan så mycket som jag hinner eftersom Hanna är i Spanien denna veckan. Ska bli superkul då jag aldrig ridit henne innan!
 
 
 
 

Söndag

2014-05-25 | 11:14:00 | Gloi | 2 Kommentarer
Godmorgon alla fina bloggläsare!
 
Jag har varit uppe ett bra tag redan. Hade ett kort morgonskift på ca en timme nere på travbanan kl 7 och efter det har jag passat på att äta frukost, anmäla till Fjärås på fredag, blogga lite och se på Sherlock. En väldigt härlig morgon faktiskt.
 
Har ett lite längre skift på travbanan i eftermiddag som jag inte direkt ser fram emot då det b.la innebär att jag måste köra ut enorma mängder med vatten till hagarna med skottkärra. Innan dess så ska jag faktiskt ut och rida GloGlo en sväng! ♥ Det blir första gången jag rider honom sen typ februari/mars och jag ser fram emot det något enormt! Ska bli jättekul! Eftersom Ezmeralda inte kan stanna i hagen själv så får hon traska med som handhäst. Vi får väl se hur det går. Det kommer bara bli typ ett varv på slingan eftersom vi försöker att ta det lugnt med honom + att jag väger lite mer än vad mamma gör.
 
Ikväll blir det förhoppningsvis att jag och Z tar en sväng bort till hovslagaren och får en ny sko påslagen. Hoppas på att hon har tid för det, det var inte säkert. Sen kanske det också blir att jag cyklar bort till Svingsåsen och rider en runda på Pärlan. Johan ville ha lite ridhjälp i veckan när hennes medryttare är bortrest och jag säger inte direkt nej :)
 
Men nu ska jag ut och rida lilleman!
 
Ha en bra dag alla!
 
 
 
 En favoritbild från förra året

Glois igångsättning!!!

2014-05-24 | 20:31:12 | Gloi | 3 Kommentarer
Idag var jag och Ezmeralda som sagt ute med mamma och Gloi när han skulle ridas för första gången sen innan hältan som kom i slutet av mars. Kan säga att det minst sagt var väldigt spännande!
 
Det blev en kort skrittrunda barbacka i kanske en halvtimme på slingan och det såg helt okej ut faktiskt. Han markerade inte vad vi kunde se och kändes precis som vanligt enligt mamma. Yayy!! Däremot så blev han trött väldigt fort, men det kan man nog skylla på hans dåliga kondition.
 
Så nu ska vi börja att försöka sätta igång lilleman lite smått igen, ska bli superkul. De närmaste två veckorna ska jag och mamma turas om att skritta honom så mycket och ofta vi hinner. Om han fortsätter att hålla sig frisk och fräsch så ska vi efter det börja trava och galoppera lite igen och hoppas på att hältan inte kommer tillbaks när han belastar knät lite mer. Sen kan vi ju gradvis efter det höja kraven och längden på passen lite i taget, men det viktigaste kommer såklart bli att skynda långsamt.
 
 
 

Tappat sko IGEN...!

2014-05-24 | 20:20:46 | Ezmeralda | 1 Kommentarer
Idag skulle jag och Ezmeralda följa med mamma och Gloi ut på deras första ridtur sen innan hältan (skriver mer om det i ett annat inlägg!!!), men självklart hade Ezmeralda lyckats dra av sig en sko igen. Och det var inte nog med det, det var samma sko hon dragit av. Samma sko som vi var hos Linda förra veckan och fick påspikad... Kan säga att jag har slutat förundras över alla Ezmeraldas små egenheter vi det här laget, hon är bokstavligt talat fullt kapabel att lyckas med vad som helst, men att skon sitter i mer än en vecka är väl inte för mycket begärt eller??
 
Istället fick vi nöja oss med att promenera efter eftersom lilla fröken absolut inte vill bli lämnad själv i hagen. Hon var rätt så öm i hoven och såg stundvis riktigt ynklig ut när hon var tvungen att stappla efter oss andra en kort bit på en grusväg. Men det är nästan lite så att hon får skylla sig själv... Fast bara nästan. Annars var hon rätt så pigg och glad och tyckte att det bästa var om vi tog fikapaus var femte meter. Kan säga att matte inte riktigt hade samma åsikt...
 
 
Hon är så fin älsklingen ♥

Anmäld till Nationaldagshoppning!

2014-05-24 | 13:27:03 | Tävlingar | 3 Kommentarer
Nu har jag anmält mig och Ezmeralda till nationaldagshoppningen i Fritsla! Kommer att bli superkul, känner mig redan jättetaggad och spänd inför detta. Bestämde mig för att ta en liten risk och anmäla mig till 50 & 60 cm istället för 40 & 50 cm som jag egentligen hade tänkt. Tror inte att 60 egentligen är något problem för Zessan, men vi har nog aldrig hoppat en längre bana på denna höjden så vi får väl öva lite innan för att vara säkra på att det går. Tänkte att eftersom grinden vi hade problem med förra gången och även oxrar först kommer på 50 cm så blir det bäst om vi får två rundor på oss att öva på detta.
 
Sen så har jag även planerat att kanske åka på träningstävling i Fjärås (Yay!!!) nästa vecka och då kan vi hoppa 40 och 50 för att känna att det verkligen funkar. Gör det inte det får jag väl bara ändra höjderna i Fritsla och ta det säkra kortet istället.
 
 
 Jag och fina hästen efter påskhoppningen

Jag är med och tävlar!

2014-05-24 | 12:54:19 | Tävlingar | 0 Kommentarer
 

Det härligaste som finns...

2014-05-21 | 23:11:50 | Inspiration | 1 Kommentarer
...är att gå ut i beteshagen, vissla och sen se hur två huvuden genast skjuter upp från gräset. Känna hur marken vibrerar när de kommer galopperande i full fart med spetsade öron och höjda svansar. Se hur de tvärstannar precis framför mig och kollar nyfiket om jag har något gott att bjuda på. Känna hur Zessan njuter när jag kliar henne bakom öronen och veta att hon är hos mig för att hon vill - utan grimma, utan krav. Härligaste känslan i världen. Jag älskar sommaren. 


Plugg och jobb

2014-05-19 | 08:25:42 | Allmänt | 0 Kommentarer
Pluggat och jobbat, det är ungefär vad jag har hunnit med de senaste dagarna. Har sista rushen i skolan nu, med uppgifter och redovisningar som kräver en massa tid. Sen har jag även jobbat både lördag och söndag och hjälpt till på gården med att plocka sten i flera timmar och flytta ett dött får. Ni kanske kan lista ut varför jag inte haft tid för bloggen...? Inte ens Ezmeralda har fått den tid hon förtjänar, denna helgen har hon bara vilat. 

Idag så ska hon och jag i alla fall ut och rida med Hanna & Betty. Jag har fått klart de två viktigaste skoluppgifterna så då kan vi unna oss en lite längre tur. Ska bli kul!


Bjuder på en bild på min bilduppgift jag spenderat säkert fem-sex timmar på i helgen. Blev helt galet nöjd med resultatet!

Jag och Ezmeralda inne på en...hoppbana???

2014-05-15 | 19:02:00 | Foto | 7 Kommentarer
Hade ju med mig en fotograf när jag och Ezmeralda var iväg på påskhoppningenför några veckor sen. Dessvärre kom denna fotograf och min kamera inte ett dugg överens. Några misslyckade bilder klickades i vilket fall som helst och jag tänkte att även om de ser hemska ut kan jag ju lika gärna visa dem. Har försökt redigera dem så att de får lite skärpa åtminstone så det är därför vissa ser aningen annorlunda ut.
 
 
"Jag tänker INTE hoppa över det där!"
 
"Okej då..."
 
 

Fått tag på hovslagare

2014-05-15 | 17:14:14 | Ezmeralda | 0 Kommentarer
Ezmeralda tappade ju, som ni nog vet, en sko igår vilket gjorde att jag var tvungen att avanmäla mig till P&J i Fritsla idag. Synd. Nu har jag i alla fall fått tag på vår "reserv-hovslagare" och hon kunde fixa på en ny sko redan idag, så det var skönt. Jag & Z ska gå hem till henne till kl halv åtta så får vi skon fixad. Passar jättebra så kan vi få kommit bort till paddocken en sväng i helgen och jobba lite ordentligt och kanske även rida ut med Hanna & Betty om hon ska rida i helgen.
 
Är lite nervös för hur detta ska gå bara... Vi brukar ju ge henne lugnande innan skoning i vanliga fall och har inte gjort utan på ett bra tag, så det kommer att bli spännande att se hur detta funkar. I och med att det bara är att slå på en sko så borde det ju gå rätt så snabbt. Man kan ju alltid hoppas. Senare ikväll är planen att gå en sväng med Gloi om inte mamma hinner göra det medans vi är borta.
 
 
 
 
 

Ezmeralda förra året → Ezmeralda nu

2014-05-15 | 14:47:00 | Ezmeralda | 1 Kommentarer
Grävde fram två bilder på Ezmeralda vid betessläppet förra året och tänkte att det kunde vara lite roligt att jämföra dem med två liknande bilder från betessläppet detta året, nästan exakt ett år senare. Man märker ju att hon blir lite vitare hela tiden, men nu kan vi se exakt hur mycket hon ändrats i färgen.
 
Förra året:
 

 
 
 
Nu:
 
 
 
 
Ser ni någon skillnad? Jag tycker inte att hon ändrats speciellt mycket egentligen, mest i ansiktet och så har manen blivit ljusare.

Ingen tävling...

2014-05-14 | 20:06:52 | Ezmeralda | 1 Kommentarer
Plockade in Ezmeralda från hagen och hon var verkligen på bra humör. Pigg och glad och hela tiden lite som: "vad ska vi göra nu?". Så det kändes väldigt bra, även om regnet öste ner, ända tills jag kollade ner och märkte att hon dragit av sig en sko. Suck. Alltså ingen tävling för oss imorn.
 
Tyckte att det var lite dumt att bara gå tillbaka till hagen när hon ändå var på så bra humör så vi bestämde oss för att gå och leka i skogen en stund. Hittade till en äng där vi ställt upp ett litet "hinder" av stockar och pinnar i somras som vi lekte lite med. Ibland hoppade vi båda två, ibland hoppade bara Z, ibland hoppade bara jag och hon smet åt sidan. Väldigt kul faktiskt! Så vi höll på och busade runt lite där en stund, hoppade lite, lekte lite. Z var jätteglad och hoppade, skuttade och stegrade om vart annat.
 
Efter en stund var vi båda andfådda, svettiga och blöta så då hittade vi en våldsamt brant backe i skogen istället som vi klättrade lite i och sen traskade vi bara omkring en stund i skogen och tränade på att lyfta på fötterna lite innan vi gick hem igen. Måste säga att det var supermysigt, måste solklart göra mer sånt här med Z då hon verkade tycka om det, hon med.
 
Egentligen är jag inte jättebesviken över att missa tävlingen. Tråkigt såklart, men vad kan man göra liksom. Dessutom är det ju bara som träning, hade vart värre om det varit en riktigt tävling... Tror tillochmed att de har en annan P&J nästa vecka eller kanske veckan efter det så det är väl bara att vi åker då istället. Det ger oss dessutom lite tid att kolla upp Ezmeraldas galopp och få igång både henne och mig lite bättre.
 
 
 
 

Bokat tid för sadelprovning!

2014-05-14 | 16:06:00 | Utrustning | 3 Kommentarer
Ni som har följt med här på bloggen ett tag kommer antagligen ihåg vilka fruktansvärda sadelproblem vi hade, som började så långt tillbaks som förra våren... (!) Vi har fått hem ett ändlöst antal sadlar under det senaste året och även haft ut en sadelprovare utan att få tag på en sadel som passar den lilla hästen. Suck.
 
Nu har jag i alla fall tagit tag i det hela och ringt och bokat in en tid på HorseFarm i Falkenberg, där de har dryga 200 sadlar! Någon av dem måste ju passa både hästen och plånboken. Problemet är ju då att i och med att det är så långt bort så kan vi inte ta en tid på vardagar eftersom sista tiden är kl 4... Och lördagarna var aningen fulbokade kan man säga! Men nu har vi i alla fall en tid lördagen den 28 juni kl 10. Tills dess får vi väl klara oss med att bara rida barbacka och i Glois allroundsadel. Känns skönt att i vilket fall ha en tid.
 
 
Den här sadeln vi hade förra året låg riktigt bra på Z, tyvärr var den däremot enorm i sitsen och alldeles för stor för mig...

Planer för dagen!

2014-05-14 | 14:34:40 | Allmänt | 1 Kommentarer
Gick och la mig ungefär vid halv åtta igår och vaknade sen imorse kl 11. Planen var egentligen att bara vila lite och sen försöka plugga en stund, men nej, tydligen så somnade jag. Mådde inte så bra igår så hade ändå planerat att vara hemma idag. Nu har jag varit hemma och bara tagit det lugnt under dagen och kommit ikapp på lite tv-serier. Känner mig mycket bättre nu faktiskt så det blir både skola och tävling imorgon, härligt!
 
Det ska regna en hel del här om någon timme så jag tänkte hålla mig inne och plugga inför nationella imorgon tills det slutar. Sen blir det att dra sig ut och plocka bort hästarna till stallet. Gloi ska få en lite längre promenad och få röra på sig ordentligt. Vi var inte ute igår eftersom det regnade massor och jag inte mådde så bra, men idag kör vi. Z hade jag tänkt longera lite innan vi rider. Vill verkligen få kollat på hennes galopp då det kändes så fruktansvärt konstigt häromdagen. Känns lite dumt att åka och tävla om något är fel även om det bara är minihöjder.
 
Efteråt ska hon få sig en dusch då hela hästen nästan är mer grön än grå just nu och sen får hon ha ett tunt utetäcke på sig så att hon håller sig ren och torr tills imorgon.
 
 
 

HAHAHAHA!

2014-05-14 | 12:27:43 | Video | 0 Kommentarer
 

Fler betesbilder!

2014-05-13 | 15:59:00 | Foto | 4 Kommentarer
 

Drygt 3 timmar stall igår

2014-05-13 | 11:25:49 | Gloi | 2 Kommentarer
Regnet avtog faktiskt efter ett tag igår så det blev att traska ut och plocka in hästarna från hagen för att ta bort dem till stallet en sväng. 

Började med att ta ut Gloi och longera honom en stund i en hage. Hade honom inspänd till en början för att ge honom lite stöd, men det var han inte så förtjust i så den fick åka bort efter ett tag. Är inte helt säker på om han kan friskförklaras helt, men kunde inte urskilja att han markerade i alla fall. Däremot så travade han väldigt konstigt och "trippigt" med frambenen... Han ska i vilket fall få gå i den stora hagen nu och promeneras längre stunder varje dag så ska vi se om han fortfarande verkar må bra om en vecka och då i så fall börja sätta igång honom. 


Ezmeralda och jag stack ut en sväng barbacka för att mest chillrida. När vi väl kommit förbi travbanan kändes hon rätt så fin och fräsch även om hon först inte ville jobba med ryggen och bara drog upp huvudet. Vi busgalopperade lite och travjobbade lite sen vilket kändes rätt så bra faktiskt. När jag sen skulle galoppera lite "på riktigt" kändes det jättekonstigt. Först ville hon bara gå i korsgalopp och sen när jag fick rätt galopp kändes det helt fel. Hon var helt kantig och inte alla rund i sprången och det var jättehårt och studsigt för mig. Vet inte vad som är fel, antingen var det nåt bakben som inte kom med eller så var det ryggen. Ska i alla fall fortsätta rida som vanligt och hoppas på att det bara var något tillfälligt. Kanske att hon sträckt sig i någon muskel eller nåt. 
Spontantävling

2014-05-12 | 20:51:00 | Tävlingar | 1 Kommentarer
Fick reda på igår att jag tydligen hade gått med på att åka till Fritsla och träningstävla på torsdag. Hade helt glömt bort att jag sagt att jag skulle med, men Linda erbjuder sig att köra dit mig och Z så jag säger inte direkt emot!
 
Har anmält mig till 40 & 50 cm precis som förra gången så får vi se om vi kommer runt båda felfritt den här gången. Funderade lite på om jag kanske skulle våga anmäla till 50 och 60 istället, men i och med att hon dels vilat två veckor nu och dels bara varit ute och hoppat en gång tidigare så känns det bättre att köra lite "safe". Vi har ju inte hoppat något alls sen sist så det är bättre att vi får skutta runt på lite lägre höjder. Förra gången så hade vi ju problem med grinden de satte upp på 50 så det blir nog bra att vi får testa på den igen, nu har hon ju ändå hoppat den en gång tidigare.
 
Ska i vilket fall som helst bli superkul! Tänkte att hon får ridas en lite längre skrittrunda imorgon, en kortare runda med lite trav och galopp på onsdag och sen tävlingen på torsdag då. Känns lite dumt egentligen att åka iväg så fort jag har börjat sätta igång henne, men det ska nog inte bli några problem om vi tar det lugnt.
 
 
Söta Victoria och Pia (som Z delade transport med) sist vi var i Fritsla

Regn...

2014-05-12 | 17:38:07 | Allmänt | 2 Kommentarer
Hade såna jätteplaner för dagen, men just nu känns det inte som att jag kommer att få något gjort, suck...
 
Planen var så att jag så fort jag kom hem skulle ta bort Z & Gloi till stallet så att ingen blir lämnad ensam i hagen när jag håller på med den andra. Sen skulle Gloi först longeras. Han är klar med sin medicin nu och vi har även väntat 4 dagar som veterinären sa så nu är det äntligen dags för en utvärdering. Förhoppningsvis kan han bli friskförklarad och få gå ut i stora hagen tillsammans med Z och även börja sättas igång lite smått.
 
Sen så skulle jag och Ezmeralda ut och rida en sväng. Hon har haft sommarlov och vilat från allt vad ridning heter i nästan två veckor nu och nu ska vi börja sätta igång igen. Har en del inplanerat så vi behöver börja bygga på schemat lite så att hon kommer igång så bra som möjligt.
 
Men som det ser ut nu så är vädret verkligen fruktansvärt tråkigt och det känns inte roligt för varken mig eller hästarna att tvinga ut dem ur hagen och börja ställa massa krav på dem. Ska avvakta en stund och hoppas på att det blir bättre väder snart annars får det väl vara.
 
 
Visst har hon blivit snygg? Hon håller på att bli helt apelkastad! :)

Flyinge!

2014-05-11 | 20:04:25 | Allmänt | 1 Kommentarer
Hade en superhärlig dag på Flyinge igår, känns verkligen som att det kommer att bli grymt till hösten. På programmet så stod frågestund och lunch i aulan, rundvisning, ridning och körning och elevshow så det var en fullspäckad dag!
 
Jag fick faktiskt rida två av Flyinges hästar! Den första jag red hette Boneville (ingen aning hur det stavas...). Han var en jättestor körhäst på 1.83 cm som var helt galet pigg. Han brukade köras på ett mycket skarpare bett tydligen och tyckte att det var jätteroligt att få springa omkring med ryttare på ett vanligt tränsbett... Kan säga att det inte alls gick bra, han var helt annorlunda mot Ezmeralda, både på storlek, steglängd och i munnen, och det såg antagligen fruktansvärt ut. Han var liksom jättetungriden och samtidigt helt galet pigg och drog iväg allt vad han kunde. Kändes ju rätt så pinsamt att det gick så dåligt typ... Men det var en annan tjej som också hade en häst hon inte riktigt funkade ihop med så vi fick testa att byta hästar.
 
Istället fick jag rida Candide, en aningen mindre halvblodskille. Den här hästen var raka motsatsen mot den andra, han var helt fruktansvärt seg. Det var verkligen att driva i varje steg för att han ens skulle gå framåt och så var han samtidigt jättetung att rida. Vet inte om det såg mycket bättre ut egentligen, men ridläraren sa att det var mer min typ av häst. Kan inte säga att jag håller med egentligen, tycker mer att min typ är hästar som Ezmeralda. Såna som är lite nättare och kvickare i sina rörelser och inte alls tunga. Men fick i alla fall beröm för att jag satt bra på honom och hade en fin hand så det var ju roligt att höra. Ska försöka öva lite i sommar nu på att rida hästar som är lite tyngre så att jag får lite vana.
 
Sen så kollade vi lite på elevhemmet, även fast vi faktiskt redan fått privatvisning i julas och sen efter elevshowen åkte jag och pappa runt och kollade på lite möjliga stallplatser till Z. Sammanlagt en rolig dag!
 
 
Jag och Boneville
 
 

@ Flyinge

2014-05-10 | 14:14:51 | Allmänt | 0 KommentarerPå väg mot Lund!

2014-05-09 | 18:18:44 | Allmänt | 0 Kommentarer
Nu sitter jag i bilen på väg ner mot Lund faktiskt! Sorry för den dåliga uppdateringen, men gårdagen spenderades med att packa och plugga för matte-nationella och sen fanns ingen tid kvar. 

Har kanske inte nämnt det här på bloggen, men jag har sökt till Hippologigymnasiet på Flyinge till hösten och imorgon är det prova-på-dag därnere så vi ska sova hos några släktingar och sedan spendera dagen på Flyinge. Ska bl.a. få testa att rida och köra deras skolhästar, gå en rundvandring och kolla på elevhemmet. Var ju nere på öppet hus och kollade i december, men en andra gång är ju inte fel det heller! Enda problemet är att vi tydligen hade glömt att anmäla att vi kommer och vi har hittills inte fått tag på någon därifrån så vi får väl se hur det blir... Haha lite pinsamt typ.

 Bilder och mer om flyinge kommer så fort jag kommit hem imorgon!

Just nu...

Plan för Z efter vilan

2014-05-06 | 22:53:22 | Ezmeralda | 2 Kommentarer
Som jag berättade här igår så får Ezmeralda en dryg vecka (kanske lite mer) med vila nu så att jag kan komma ikapp med plugg och annat viktigt. Hittills har det inte gått speciellt bra, men får fortsätta försöka... I vilket fall så tänkte jag att jag ska lägga upp en ordentlig plan för hur hon ska sättas igång lite mer sen och komma i bättre form. Jag är verkligen jättedålig på att improvisera saker när man väl ska ut och rida och då känns det bättre att ha en noggrann planering att hålla sig till.
 
Två dagar i veckan ska vi vara i paddocken. Varannan vecka blir det två dressyrpass och varannan ett hopp och ett dressyr, Sen kan det här variera beroende på om vi ska iväg och träna eller nåt sånt, men vill få ridit igenom henne ordentligt två gånger i veckan.
 
En dag går åt till klättring i skogen för att verkligen bygga upp hennes rygg och bakdelsmuskler igen.
 
Två dagar rider vi ut och då kan vi variera lite med konditionsträning, lugna skrittrundor och lite längre turer beroende på hur mycket hon gått just den veckan.
 
En dag ska vi longera, promenera eller på nåt annat sätt jobba från marken och den sista dagen får hon bara gå i hagen och skrota och slippa mig.
 

 
Tror att det här upplägget kommer att passa rätt så bra nu när sommaren närmar sig och det blir mer tid över att lägga på Z. Hittills har det varit svårt att få till två vändor till paddocken i veckan eftersom man får räkna med att det tar 2 - 2,5 timme om man ska dit, rida och sen hem igen och det har inte riktigt hunnits med. Men nu ska det bli av! Man känner ju också att det blir värt det eftersom hon blir så jättefin att rida när hon fått jobba lite mer ordentligt.
 
Planerar också att vi ska åka på lite fler P&J och Clear rounds nu under sommaren för att bygga upp vårt självförtroende i hoppningen och vänja Z vid själva tävlingsmiljön. Vi ska öka upp höjderna lite successivt och så räknar jag med att vi ska kunna hoppa en L:D, alltså 90 cm, kanske till nästa vår. Det är en bit kvar med tanke på att vi sist hoppade 40 & 50 cm... Men jag tänkte att vi nästa gång kravlar oss runt samma höjd och sen efter det ökar till 50 & 60 istället och fortsätter så med att höja lite i taget. Det är väldigt viktigt att skynda långsamt med Z och aldrig pressa henne mer än vad hon vågar och klarar så vi kommer att ta det väldigt lugnt. Kan nog vara bra att även åka ut på en dressyr-clear round, men det får vi se om matte vågar...
 
 
 

Titta matte – jag GALOPPERAR!

2014-05-06 | 13:57:00 | Gloi | 3 Kommentarer
Någon har inte riktigt förstått att han enligt veterinärens order ska vila i de nästan två veckorna han äter medicin. Nej, Gloi han kör sina busryck och springer omkring i full galopp som en galning... Man kan inte säga att han är sådär jättehalt längre, skönt nog, men jag tycker att han fortfarande markerar lite så att vila skulle nog bara vara bra. Tyvärr har han så fruktansvärt med överskottsenergi att det inte riktigt går så bra med det där vilandet.
 
Kolla bara in de här bilderna! Glad ser han ut i alla fall!
 
 
 

Semester för Z

2014-05-05 | 23:47:39 | Ezmeralda | 3 Kommentarer
Har bestämt mig för att Ezmeralda ska få en veckas ledighet och slippa allt vad träning och ridning heter. Inte för att hon går speciellt hårt i vanliga fall... Lite lugna barbackauteritter liksom... Men i alla fall så kan man väl sammanfatta det såhär: Jag har massa saker jag måste göra, men aldrig får gjort. Det finns alltid något "viktigare" man blir distraherad av och så lyckas man skjuta upp det ännu lite till. Någon som känner igen sig?
 
På senaste tiden har jag gjort det här alldeles för mycket, vad som helst har kunnat bli en distraktion och det är tröttsamt. Har bokstavligt talat inte ens gjort en femtedel av allt pluggande jag borde ha gjort med nationella och sånt roligt på gång. Kan erkänna att jag faktiskt har en halvfärdig bilduppgift liggande hemma som skulle varit inne innan sportlovet... Vet inte ens hur jag lyckas.
 
Så den här veckan ska jag ägna åt att faktiskt vara produktiv, eller i alla fall försöka så gott det går. Ezmeralda kommer bara att bli glad av att få ha lite sommarlov och bara äta gräs och gosa och jag kan då fokusera på annat. Kan dessutom tillägga att jag just nu inte vet vad jag ska göra av Gloi när jag rider eftersom han inte kan bli lämnad själv i hagen utan att springa runt som en galning. För att förhindra det måste man då släpa en motvillig islandshäst åsna hela vägen bort till stallet vilket självklart leder till att den sammanlagda tiden för ridturen ökar – med minst 45 minuter. Eftersom han bara ska äta medicin fram till torsdag och sen förhoppningsvis bli friskförklarad så passar det bra med Ezmeraldas minisemester.
 
 
 

Andra natten ute

2014-05-04 | 12:58:00 | Ezmeralda | 3 Kommentarer
Nu är det då andra natten hästarna har fått gå ute och de verkar supernöjda. Eftersom Gloi inte får gå alltför mycket och absolut inte springa (även om han gärna vill...) då han fortfarande får medicin och ska vila med sitt knä så har vi gjort en lite mindre hage i den stora där han kan traska runt. Var lite skeptisk först om det det skulle funka att ha hästarna på var sin sida ett staket, men det har gått jättebra. Z känner sig trygg eftersom hon hela tiden har koll på vart Gloi är och har därför vågat traska omkring ända till de ändarna längst bort i jättehagen.
 
Än så länge har det inte varit några problem att få tag i dem som tur är. Har haft med mig lite godis och mutor för att de ska tycka att det är trevligt att umgås med mig en stund och som det är nu så kommer Ezmeralda galopperande när hon ser mig så det är ju alltid positivt! Godisgrisen haha :) Jag är bara glad att det inte har blivit som förra året än, då var det periodvis helt omöjligt att få tag på dem.
 
 
Bjuder på några mysiga bilder :)
 
 
 
 
 

Mysmorgon på jobbet

2014-05-04 | 09:18:24 | Allmänt | 1 Kommentarer
Jag & Laddie tog en liten vilopaus :) Han är så fruktansvärt mysig den hästen, absolut en av mina favoriter på hela Dunevad. Kunde hålla på och gosa med honom hur mycket som helst medan han låg ner, myyys! Önskar Ezmeralda var så gosig, haha. Sovmorgon!

2014-05-03 | 11:21:43 | Allmänt | 1 Kommentarer
Idag kunde jag för första gången på länge ta en rejäl sovmorgon. Var på Liseberg igår och var inte hemma förrän väldigt sent så en sovmorgon var faktiskt väldigt skönt även om jag annars brukar vara väldigt morgonpigg. Hästarna fick gå ut på bete igår morse innan jag åkte in till stan så nu är det slut på allt slit med mockning och tidiga morgnar. Superhärligt!
 
Idag ska Zessan och jag ut på en uteritt hade jag tänkt. Troligtvis så blir det att vi drar ut och tuggar asfalt en sväng. Har i princip tröttnat på alla rundor vi har på grusvägarna vi har här i närheten eftersom vi rider där så ofta så att rida på asfalt en sväng för att komma till lite vägar vi inte är på så ofta kommer att vara värt det. Dessutom så är det bra miljöträning. Lilla fröken Z är inte helt trafiksäker än även om vi jobbar på det.
 
 
 
 
 

Charm

2014-05-03 | 11:00:57 | Charm | 1 Kommentarer
Fick en kommentar häromdan när jag la upp några gamla videos på mig och Charm som undrade varför jag inte har kvar honom längre så jag tänkte att jag kunde svara med ett inlägg.
 

 
När Charm och jag träffades för första gången var han 27 år och jag var 10. Efter en halvtimmes provridning ute på grusvägar så var lilla 10-åriga jag helt förälskad och övertygad om att den här hästen skulle jag ha. Och så blev det. 4 fantastiska år fick vi tillsammans, men ingen häst kan leva för alltid och han var redan gammal när jag fick honom.
 
Våren och sommaren 2012 så började han helt plötsligt att rasa rejält i vikt. Vi gjorde allt vi kunde för att försöka få upp honom i vikt igen, men när inte ens det bästa betet plus rejält med lusern och fodertillskott kunde få honom att hålla vikten fick vi ta det hemska beslutet att låta honom somna in. Det var utan tvekan det värsta ögonblicket i mitt liv att se sin bästa vän ramla ihop sådär, men han slapp i alla fall lidandet. På slutet var han så tunn och trött att han knappt orkade följa med mig på korta promenader så det var ingen tvekan att det var det bästa beslutet för honom att låta honom somna in.
 
Efter hans död var det fruktansvärt tomt, tyst och sorgligt hemma hos oss så det dröjde inte länge innan en ny liten häst flyttade hem till oss. Och det var där min och Ezmeraldas resa började!
 
Hoppas att det här var ett bra svar på din fråga. Om du vill ha en ännu lite utförligare beskrivning så skrev jag ett inlägg på årsdagen av hans död förra året som du kan läsa HÄR.
 
 
 
 
 

Mys!

2014-05-01 | 20:47:42 | Ezmeralda | 0 Kommentarer
På väg hem från paddocken efter ett rejält dressyrpass. Barbacka dessutom... Men jag är jättenöjd med prinsessan iaf.  Berättar mer när jag kommer hem.