Bettlöst

2014-02-27 | 13:07:00 | Utrustning | 1 Kommentarer
På sista tiden har jag blivit mer och mer sugen på att testa att rida Ezmeralda på bettlöst. Jag tror att hon håller på att få nya tänder och att det kliar för den senaste tiden har hon gått omkring och bitit på det mesta och varit rätt tjafsig i munnen när jag ridit. Dessutom tycker jag att det känns som ett bra alternativ att variera med om hon funkar på det.
 
Red ju henne en del i bara grimma/repgrimma i somras vilket funkade hyfsat, men i och med att hon är rätt så stirrig och har mycket överskottsenergi just nu så vågar jag mig inte riktigt på det Frågan är bara vad för bettlöst som skulle funka bäst. Jag har klickat runt på lite olika NH-sidor och hittat en mängd olika versioner av indianhackamore vilket jag tror skulle funka bäst.
 
Det här från playlovelearn har jag sett att en del bloggare jag följer har skaffat så det är väl det jag är mest inne på. Finns i orange också och det skulle väl vara rätt så snyggt på Z?
 
Vet ni några andra bra bettlösa alternativ?
 
 
 
 

Gloi

2014-02-26 | 14:34:00 | Gloi | 4 Kommentarer
Jag kom på att den här lille hästen faktiskt inte har blivit ordentligt presenterade här på bloggen även om han har bott hos oss nästan ett år nu och ofta blivit nämnd på bloggen i och med att jag rider honom en del när jag hinner och tar hand om honom varje dag.
 

 
Gloi är då en islandsvalack född 91 om jag kommer ihåg rätt och han kom till oss i april förra året för att gå som sällskapshäst till Ezmeralda på betet. Sen blev det att vi tyckte om honom så mycket att han fick stanna över vintern också, till allas stora glädje.
 
Trots att han bara är 1.36 hög som en C-ponny så känns han mycket större att rida och jag blir alltid förvånad när jag hoppar av honom för att det är så kort till marken haha. Han är jättemysig att rida och väldigt välutbildad, han kan det mesta. Däremot så kan han bli väldigt på när man rider ut och det har hänt att han tagit bettet och stuckit, men så länge man håller sig i paddocken eller på en åker är han gudasnäll. Oavsett om man hoppar, rider dressyr eller rider ut så är han verkligen jätterolig att jobba med och öronen pekar nästan alltid framåt. Sen så har han även energi så det räcker och blir över för sin ålder. Oavsett hur trött han blir och hur mycket han flåsar så pinnar han alltid på så fort som han får.
 
Han är en lite egensinnig herre som kan ha väldigt bestämda åsikter om saker och vara riktigt envis när han känner för det. T.ex så hade vi en period när det inte gick att fånga honom i hagen för att han bara vände rumpan till och gick iväg. Sen är han även lite skygg och tillbakadragen i vissa lägen och gillar inte när man är för närgången eller på så man får vara lite försiktig med det när man hanterar honom.
 
Men sammanlagt så är han verkligen en underbar häst som det verkligen är roligt att ha och göra med och det är jag inte ensam om att tycka. Nu till våren är det tänkt att vi ska försöka få igång honom lite mer för i nuläget går han mest i hagen och rids 1-2 gånger i veckan beroende på om mamma eller jag har tid att rida honom. Vi får se hur mycket tid det finns att lägga, men tanken är att han ska ridas ca 3 gånger i veckan och få lite bättre kondition.
 
 
 
 
 

Dressyrpass barbacka

2014-02-25 | 21:33:14 | Ezmeralda | 3 Kommentarer
Idag tog jag med mig en aning motvillig Ezmeralda bort till paddocken för ett dressyrpass. Kan väl säga att det gick lite sisådär. I början ville hon mest göra sina giraffimitationer och trippa på med ungefär samma steglängd som en shettis... Men vi kämpade på med mycket lösgörande och sen kändes hon rätt så fin. Jag lyckades ramla av en gång för att hon såg en katt och gjorde värsta känguruhoppet men värre än så blev det inte.
 
I galoppen däremot var hon helt tokig! Studsade och bockade och var allmänt glad och busig. Tror att hon har vårkänslor haha lilla söthästen.
 
 
 
 

På väg till paddocken

2014-02-25 | 17:04:53 | Ezmeralda | 0 KommentarerMysiga vårbilder från förra året

2014-02-25 | 16:14:00 | Ezmeralda | 2 Kommentarer
Nu när jag ändå sitter hemma utan något bättre att göra passade jag på att bläddra igenom iPhoto och kolla på gamla bilder från förra våren. Hittade några riktigt mysiga som väckte en del gamla minnen så jag tänkte passa på att lägga upp dem så ser bloggen lite roligare ut i alla fall!
 
 
 
Den sista är från första gången vi släppte ihop Z med Gloi 

Åh vad härligt med vår!

2014-02-25 | 13:04:02 | Allmänt | 3 Kommentarer
Idag mådde jag inte så bra så det blev att stanna hemma från skolan... Detta ledde i alla fall till att jag för en gångs skull faktiskt var i stallet och morgonfodrade när det var ljust ute och de vilket var jättehärligt. Solen skiner, himlen är blå och det känns verkligen som att våren är på ingående nu!
 
Känner mig lite piggare nu och temperaturen har gått ner så förhoppningsvis håller det i sig så att jag och Z kan ta oss ut en sväng i det härliga vädret. Hade ju planerat att gå till paddocken idag och det skulle ju vara rätt skönt att för en gångs skulle göra det i solsken istället för regn.
 
Ha en härlig dag i solen allihop!
 
 
Från förra våren

Veckoplanering

2014-02-24 | 16:50:00 | Allmänt | 1 Kommentarer
Måndag: Uteritt med mamma
 
Tisdag: Dressyr i paddocken (barbacka...)
 
Onsdag: Promenad/Vila
 
Torsdag: Uteritt, klättring
 
Fredag: Rida Gloi med Z som handhäst
 
Lördag: Rida med mamma/Jobba övergångar
 
Söndag: Rida med mamma/ Jobba övergångar
 
 
 
 

Bilder från träningen

2014-02-24 | 12:58:00 | Ezmeralda | 1 Kommentarer
Det var väldigt mörkt i ridhuset så därför är inte bilderna i någon speciellt bra kvalité, men man kan i alla fall se hur duktig hon var!
 
 
 

Gårdagens dressyrträning

2014-02-23 | 22:43:38 | Ezmeralda | 0 Kommentarer
I början av gårdagens träning gick det faktiskt riktigt bra. Hon slappnade av och lossade i sidorna väldigt fort och kändes riktigt fin i formen redan i början av träningen vilket såklart var väldigt roligt. Därför behövde vi inte jobba så mycket på volterna som vi brukar utan fick istället jobba med någonslags början till sluta längs långsidorna. Hon kändes väldigt arbetsvillig och rolig att jobba med och försökte så gott hon kunde.
 
Sen efter första skrittpausen så blev hon väldigt stel igen och vi fick inte riktigt tillbaks det där mjuka och fina, men hon kändes ändå okej och vi galopperade lite. Galoppen var hyfsad, men hon var rätt så stretig och körde ut diverse rumpor och bogar åt alla möjliga håll.
 
När vi sedan tagit en till kort skrittpaus så var det sen något som var fel. Vi förstod inte först vad det var utan trodde att hon bara var grinig för att hon började bli trött som det brukar vara. Hon höll på att kicka lite och slänga med huvudet men det var inte mer med det. Tills vi skulle galoppera då alltså... Hon gjorde värsta bakåtsparkarna, sköt rygg och hon var så arg! Vid en riktigt rejäl bakutspark lyckades jag glida ur sadeln och hängde vid sidan av henne. Detta skrämde Ezmeralda något enormt och hon kastade sig iväg i full galopp längs långsidan. Jag trodde att jag skulle ramla av och bli trampad eller något, det gick så jäkla fort. Som tur var så lyckades jag klamra mig fast bäst jag kunde tills vi kom till kortsidan och hon var tvungen att sakta ner lite. Då ramlade jag av lite sådär stiligt och landade på fötterna med tyglarna i handen.
 
Både jag och Maria trodde direkt att det nog hade med sadeln att göra för det var precis så hon betedde sig på sadelprovningen när vi provade en sadel som inte satt så bra. Vi drog bak den lite eftersom den hade glidit fram och sen skulle vi se om det bara gick att travjobba henne lite till, men hon visade jättetydligt att hon tyckte att det var obehagligt så det blev att avsluta istället.
 
Kort sagt kan man ju säga att vi inte ska köpa den sadeln. Så nu blir det att ge sig in i sadelletardjungeln igen... Yay.
 
 
 

Söndag

2014-02-23 | 11:23:39 | Allmänt | 1 Kommentarer
Godmorgon!
 
Det blev lite sent igår så jag hann inte skriva nåt inlägg om träningen som slutade rätt så oväntat om jag får säga det själv. En hel del bilder klickades också så det kommer att komma upp under dagen.
 
Idag så fick jag dra mig upp tidigt för att gå till jobbet. Har inte varit där på ett tag nu så det har faktiskt varit roligt hittills. Z & Gloi fick också gå ut utan täcken idag och det verkade de uppskatta. Tror att jag ska rida ut Zessan en sväng lite senare när jag är klar på jobbet så att hon får röra lite på sig. Mamma hade planerat att rida en sväng på lilleman så då hänger vi nog med dem.
 
 
Från igår

Lördag

2014-02-22 | 11:28:25 | Allmänt | 1 Kommentarer
Godmorgon allihop!

 Idag så är planen att åka och träna för Maria i björketorp tillsammans med Linda och Jatsi. Förhoppningsvis går både lastningarna och träningen bra nu också. Har faktiskt med mig en fotograf med lite mer kunskaper än mamma så lite fina bilder kan det nog också bli!

Det var ett tag sen Ezmeralda gick något dressyrpass nu så jag antar att vi mest jobbar som vi brukar med att få henne lösgjord och lite galoppfattningar och skänkelvikningar. Precis som Maria-träningarna brukar se ut alltså!

Innan träningen klockan fem ska Gloi ridas ut en sväng och det kanske även blir lite bilder tagna på honom, vem vet!

Vi hörs mer ikväll!


Tömkörning

2014-02-21 | 13:00:19 | Ezmeralda | 0 Kommentarer
Jag och Ezmeralda är nu anmälda till en tömkörningsträning av alla saker! Jag som inte ens äger en tömkörningsgjord... Det blev ett lite spontant beslut kan man säga, en tömkörningstränare ska komma till paddocken tisdag nästa vecka och det fanns en plats över. När jag dessutom fick erbjudande om att låna grejer kunde man ju inte direkt tacka nej. 

Tror att detta kan vara väldigt nyttigt för oss och även en bra variation till ridningen. En egen tömkörningsgjord ska även införskaffas nån gång inom den närmaste tiden. Får se vad min väldigt tunna plånbok säger om det...
Inte riktigt som väntat...

2014-02-21 | 08:58:26 | Ridpass | 0 Kommentarer
Skrev det här inlägget sent igår kväll egentligen, men lyckades somna med mobilen i handen innan det blev publicerat...

 Det regnade och var allmänt äckligt väder igår så jag bestämde mig för att skippa sadeln och ta en snabbis barbacka. Kanske inte mitt bästa beslut inser jag såhär i efterhand. Kort sammanfattat: hispig häst ser hästätande rådjur, tar ett känguruhopp åt sidan, dumpar matte i leran och springer hemåt så fort benen bär henne. Matte får därefter lerig och blöt traska efter hästen hela vägen tillbaks till stallet och därefter göra ett nytt försök. Gick något bättre på försök nummer två. Både häst och ryttare var något tröttare och orkade inte tjafsa så vi lyckades överleva en kort runda. 

Häst nummer två fick sig en dusch. Hans päls är så lång att vi får problem med att leran aldrig torkar när han är ute utan täcke och sen går det inte att varken lägga på sadlar eller täcken eftersom han har fullt med blöt lera på ryggen. Nu är han i alla fall ren och fick ett mysigt fleecetäcke på sig så imorgon ska det gå att lägga på ett täcke på lilleman igen. 

Såg till att få bådas träns ordentligt putsade också och mysa lite extra med dem. Trött Z efteråt o gloi i sin söta pyjamas.

Godmorgon!

2014-02-20 | 07:40:58 | Allmänt | 2 Kommentarer
Idag ska jag försöka att ta mig till stallet lite tidigare och hinna rida när det fortfarande är ljust. Visserligen kommer det att regna, men det får vi väl överleva! Z har jag tänkt ska få jobba på sin kondition och försöka trava henne lång och låg i flera kilometer. Får se hur det går med det eftersom lilla fråken just nu tycker att hon är en giraff...
 
Kanske ska rida lilleman också om det finns tid och motivation för det, men inte säkert. Sen tänkte jag fortsätta på gårdagens putsning och ta tag i båda hästarnas träns och mina ridstövlar.
 
Ha en bra dag!
 
 
 

Stallet idag

2014-02-19 | 22:58:30 | Allmänt | 0 Kommentarer
Idag var en sån dag när jag kände att jag helt enkelt inte orkade ge mig ut och rida. Mamma mådde inte så bra och att ge sig ut i mörker och regn ensam kändes inte så lockande, speciellt eftersom Ezmeralda var på sånt dåligt humör.
 
Istället försökte jag att göra det till något positivt med mycket pyssel och mys så ger vi oss ut imorgon istället. Jag passade på att jobba lite med att vänja henne med spolspiltan nu när vi hade lite extra tid. Hon tycker att den är jätteobehaglig i och med att hon är så rädd för vatten och att den ligger så avskymt att hon inte riktigt "har koll på läget". Så vi jobbade lite på att det skulle bli en positiv upplevelse med mycket beröm så fort hon stod stilla och lät mig spola hennes leriga ben. Sen på slutet så övade vi lite på den spanska skritten just för att avsluta med något hon tycker om.
 
I boxen efteråt fick hon sig en rejäl rykt, vilket var uppskattat kan jag lova och så tog jag mig faktiskt tid att tvätta och putsa lite leriga benskydd. Sammanlagt en väldigt lugn och mysig kväll som fick både matte och hästarna att verka rätt så nöjda.
 
 
 
Ezmeralda när vi påbörjade den spanska skritten förra vintern

Sadelprovning

2014-02-18 | 12:37:00 | Utrustning | 2 Kommentarer
Fredagen innan vi åkte iväg så hade vi faktiskt en sadelprovare ute och provade några stycken sadlar på Ezmeralda. Det var lättare sagt än gjort kan man säga...
 
Hon har en väldigt speciell kroppsbyggnad och det är därför väldigt svårt att prova ut sadlar på henne. Hon har en väldigt bred, kort rygg och då borde vida sadlar ha funkat om det inte hade varit så att hon dessutom haft hög manke. Och de vida sadlarna är oftast utformade för hästar med bred rygg och platt manke. De flesta sadlar vi haft har antingen varit för vida och glappat eller för smala och tryckt på bogbladet och manken.
 
Just nu har vi i vilket fall fått en sadel på prov som hon tyckte var i princip det bästa vi skulle kunna hitta åt henne. Men det som oroar mig är att även om det är det bästa, spelar det någon roll om det ändå inte är bra från första början? Med den sadeln kommer vi troligtvis ändå behöva byta inom ett halvår och för att den ska funka okej behöver det införskaffas både en anatomisk sadelgjord och en korrektionspad med fårskinn. För nästan lika mycket som själva sadeln i sig kostar. Och frågan är om det är värt det? När själva sadeln är såpass billig.
 
Usch, jag hatar verkligen sadeldjungeln...
 
Den här sadeln ska vi i vilket fall få låna tills Maria-träningen på lördag och efter det ska vi ta ett beslut. Tanken är att vi ska rådgöra lite med Maria och se vad hon tycker så får vi se sen.
 
 
 
Annars så är det ju nästan lättare att rida barbacka, så slipper man alla sadelproblem i alla fall!
 

Veckoplanering

2014-02-17 | 22:09:00 | Allmänt | 0 Kommentarer
Den här planeringen är bara på ett ungefär och väldigt flexibel. Troligtvis kommer det mesta att ändras på, men i vilket fall känns det skönt att ha någonslags plan att gå efter. Har en del annat i veckan också, men ska försöka sno ihop det bäst jag kan.
 
 
Måndag: Uteritt, försöka känna på exakt hur pigg hon är och bli av med den värsta energin.
 
Tisdag: Ut och cykla/jogga med henne
 
Onsdag: Rida med mamma & Gloi
 
Torsdag: Longera/Jobba tempoväxlingar ute
 
Fredag: Vilodag
 
Lördag: Maria-träning
 
Söndag: Klättra med Z när jag är klar på jobbet
 
 
 
 

Bloggtips

2014-02-17 | 15:18:00 | Inspiration | 0 Kommentarer
Snubblade över den här bloggens faceebook-sida häromdan och jag fastnade direkt. Tror att jag läste igenom flera månader av inlägg när jag bläddrade i arkivet, men jag blev helt fast. Den här bloggaren skriver om sina dagar med sin vita, luddiga pizza-häst på ett fascinerande sätt som gör att man hela tiden vill se mer av dem.
 
Så allihop, ta och klicka in på mullebloggen.se vetja! Ni kommer inte att ångra er! :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Måndag 17/2

2014-02-17 | 07:32:40 | Allmänt | 1 Kommentarer
Kan säga att jag däremot inte är lika taggad på att skolan ska dra igång igen... Lovet var som en välkommen paus från verkligheten och nu tar det emot att dra sig upp ur sängen och ta nya tag i skolan. Men det blir bara att kämpa på för om man tänker efter är det inte såå fruktansvärt långt kvar nu.
 
Ezmeralda har jag bestämt ska få ridas ut en sväng idag. Nu när hon har stått ända sen förra veckan kan man gissa att hon har mer än lite överskottsenergi att bli av med. Enligt de som hade henne när jag var borta har hon varit rätt så vild och svårhanterad i veckan så vi får väl se hur det går. Kan nog bli väldigt roligt! Tanken är att jag först ska bara känna på henne och se hur hon känns och sen hitta någon lämplig sträcka där jag låter henne sträcka ut och hoppa och skutta bäst hon vill så att all den där energin får ett utlopp någonstans. Förhoppningsvis sitter matte också kvar på pilotplatsen efter detta...
 
 
 

Taggad!

2014-02-16 | 21:58:55 | Inspiration | 0 Kommentarer
Nu är jag äntligen hemma efter att ha spenderat hela sportlovet (och dessutom min födelsedag!) med att åka snowboard i Härjedalen. Vi körde förbi stallet en sväng på vägen hem och pussade lite på hästarna. De verkade tyvärr inte ha saknat oss lika mycket som jag saknat dem... men jaja man ska väl inte ha för stora förhoppningar.
 
I vilket fall har en vecka bort från allt vad hästar och ridning heter gett mig både rid- och blogg-abstinens! Var lite sugen på att starta igång bloggen igen redan veckan före, men det kändes så onödigt när jag ändå skulle åka bort. Nu kan man väl i alla fall säga att jag officiellt är tillbaka, ett år äldre, ett år klokare – kan man ju hoppas i alla fall.
 
Här hemma är det ingen snö alls och det känns som att våren kanske till och med ligger runt hörnet och jag är så fruktansvärt taggad på att sätta igång med allt vad hästar heter igen! Hade ju en rätt så lång svacka med Z sen i december typ där vi aldrig riktigt kom igång eftersoim det hela tiden hände saker så att hon blev stående igen så fort jag börjat sätta igång henne. Men nu jäklar! Till våren ska vi nå alla våra mål! Eller om man ska vara lite mer realistisk så kan vi väl säga ett par stycken i alla fall.
 
Jag hoppas att ni är med oss för nu kör vi!
 
 
 
Älskade tokfia ♥