Tisdag

2014-04-29 | 23:10:30 | Ezmeralda | 1 Kommentarer
Mobilinlägg var det här ja!

Har inte hunnit sätta mig ner vid datorn under de senaste dagarna och tycker att det är så fruktansvärt jobbigt att blogga från mobilen, men ja nu får det bli så helt enkelt!

Kan avslöja att jag och Z faktiskt vågade oss på en sväng i grimma häromdan och det var med skräckblandad förtjusning kan man väl säga. (Skräck från mattes sida och förtjusning från hästens om det var oklart... ;)

Idag skulle vi egentligen ut och rida, men det blev lite sent så ingen av oss var speciellt sugna. Istället så gick vi en sväng för att öva lite "NH/kommunikation/ledarskap/vad sjutton man ska kalla det. Vi ligger inte på så avancerad nivå utan när hästskrället lyckades gå i min takt och backa, svänga, springa och stanna ungefär när jag bad om det så nöjde vi oss och tog fikapaus. Mycket uppskattat och mysigt! Man ska ju inte ha alltför höga krav. 
Saknar

2014-04-27 | 14:29:00 | Video | 2 Kommentarer
När jag skrev lite om mig & Charm i ett inlägg igår fick jag såna enorma saknadskänslor och kände mig tvungen att sitta och kolla igenom alla gamla videos jag gjort på den tiden när det bara var han och jag. Längtar tillbaks så otroligt mycket! Tänkte i vilket fall att jag kunde visa några av videosarna. Hade en superdålig kamera på den tiden, så kvaliten är kass, men det är inte det som räknas. Man kan verkligen se vilken fantastisk häst han var i de här klippen, alla kunde hantera honom. Han lärde småbarn och flera av mina kompisar att rida och skötte sig som en perfekt gentleman. Den här hästen var verkligen något extra.
 
Och innan någon börjar reagera på att "OMG, hon rider på pessoa, värsta djurplågaren!", JA jag red på ett pessoa när jag hade Charm. Det var det bettet hans ägare skickade med och på den tiden visste jag inte att det hade hävstångseffekt även om man använde det som ett vanligt tränsbett. Feel free to judge me
 
 
  
 
 
 

Här går det vilt till...

2014-04-27 | 14:26:00 | Foto | 3 Kommentarer
...eller inte. Såhär brukar det se ut i hagen hemma hos oss. Värsta vildhästarna!
 
 
 

Söndag

2014-04-27 | 11:48:19 | Allmänt | 0 Kommentarer
Åhh det är så jättehärligt väder ute idag, bara älskar det! Att gå omkring på jobbet har kännts rätt så chill hittills även om det varit mycket att göra, speciellt med vatten eftersom dom dricker så mycket nu när det är varmt. 
 
Mina hästar står i hagen och solar och tuggar hö, jättemysigt verkade de ha det. Inte så långt tills de frå gå ut på bete nu heller! Och med tanke på hur mycket flugor det var imorse så antar jag att det även har blivit dags att plocka fram flugspray och flughuvor. Lite mindre roligt...
 
Ikväll när det blivit lite svalare ska jag ut med Zessan en sväng. Antingen tar vi oss bort till paddocken eller ger oss ut en sväng i skogen, har inte riktigt bestämt mig än. Får se hur mycket tid det blir över efter att jag har gjort klart allt skolarbet som ska bli gjort.
 
Nu ska jag ner för skift nummer två på travbanan. Ha det så härligt allihop!
 
 
 

Det där med NH och prylar

2014-04-26 | 19:48:21 | Åsiktsinlägg | 2 Kommentarer
Det här med NH, naturligare hästtänk och speciellt bett har varit ett väldigt diskuterat ämne i bloggvärlden på senaste tiden och jag har märkt att även jag har lite egna åsikter och inlägg som snurrar runt i huvudet som jag tänkte dela med mig här på bloggen.
 
Kan väl börja med att säga att nej, jag räknar mig inte som NH-människa. Samtidigt skulle jag inte kalla mig varken dressyrryttare, hoppryttare eller något annat. Skogsmullar är väl nästan det som beskriver mig och Zessan bäst även om vi både tränar i hoppning och dressyr och har börjat tävla lite smått.
 

För att komma till saken så har jag reagerat på hur mycket prylar det är man ska äga för att placera sig själv i NH-facket och/eller ha en bra relation med sin häst. Du ska äga minst en repgrimma, det är inte öppet för diskussion. Ska du kunna jobba med din häst från marken måste du ha en repgrimma, så är det bara. Den delen skulle jag kunna acceptera. Repgrimmor är bra arbetsredskap och jag äger själv en även om den bara hänger och samlar damm.
 
Men det räcker inte där, nej absolut inte. Sen ska du ha en speciell ridrepgrimma, carrotstick, halsring, arbetsrep och alla sorters bettlösa träns som finns på marknaden. Det är där ni tappar mig. För mig känns det lite som att även om man håller på med "så naturlig hästhantering som möjligt" så vill man inte riktigt släppa taget om prylhysterin som finns i den "vanliga ridningen".
 
Om jag ska säga vad jag tycker så behöver du inga grejer för att få en bra kontakt med din häst. Det är ju själva grejerna du vill bort från. Känner du att du vill börja med NH eller bara få bättre kontakt med din häst så är inte det första du behöver göra att sticka ut och köpa prylar. Det är inte därifrån relationen ska komma. Spendera tid med hästen istället, lär dig hur den funkar och att läsa dens kroppsspråk. Bara att sitta ett par timmar och se på hästen i hagen lär man sig jättemycket på. Sen kan man gå långa promenader med den, kanske ha picknick tillsammans ute i skogen och bara umgås.
 
Självklart kan man träna på NH-övningar och sånt också om man hellre vill hålla till på en inhägnad yta. The Seven Games är jättebra. Men jag tycker inte att relationen med hästen ska komma för att du helt plötsligt bestämmer dig för att ni behöver börja med NH. Behandla hästen på ett schysst sätt och med respekt och umgås med den så kommer resten med tiden. Man behöver inte ha bråttom.
 
När jag fick Charm, min förra häst, var jag 10 år och visste inte vad NH var för något. Det var inget jag behövde veta, jag behövde inte en guidebok om hur vi skulle bli bra vänner, det bara hände. Vi spenderade massa tid tillsammans med promenader, trickträning och ridning och helt plötsligt kunde jag promenera och rida honom helt löst, ha honom lös i gången och lämna honom ute på stallplanen om jag behövde hämta något utan att han gick någonstans. Han var min absolut bästa vän i hela världen och vi hade ett jättevackert band.
 
Det jag försöker säga med det här aningen röriga inlägget är att jag inte vill att man ska låsa fast sig vid att göra speciella övningar och att man behöver vissa grejer för att komma närmare sin häst. Alla hästar är olika och även om vissa saker funkar på en del hästar betyder inte det att det är det bästa för dig och din häst. Man kan testa sig fram och göra saker som både man själv och hästen tycker är roligt. Det finns inga gränser för vad ni kan hitta på,  the sky's the limit
 
 
 Jag & Charm, mitt hjärta ♥
 
 

Resultat P&J Fritsla

2014-04-22 | 22:42:04 | Ezmeralda | 2 Kommentarer
Eftersom vi åkte dit med Linda som hoppade med sin dotter och hennes shettis i första klassen vid 11 och storhästarna var sist så blev det en rätt så lång väntan innan det var vår tur. Ezmeralda fick stå själv i transporten i ca 1,5 timme innan jag kunde ta ut henne och då var hon väääldigt grinig och stressad kan jag avslöja!
 
Sen hade vi en dryg timme på oss att promenera runt för att låta henne se sig omkring och sen skritta henne en runda uppsuttet för att hon skulle slappna av innan det blev dags att gå in och börja rida fram. Det var väldigt varmt så jag försökte att ta det lugnt med henne och spara på hennes krafter. Lite svårt när hon var så pigg, men det gick väl helt okej antar jag.
 
När vi väl började hoppa fram gick det däremot lite sämre. Ett av hindren var en vit oxer som Z av någon anledning tyckte var jätteläskig och den tvärvägrade hon på 3-4 gånger innan vi tillslut kom över. Efter det så släppte det och vi kunde hoppa några fina språng innan det blev vår tur.
 
40 cm: Fick gå in på banan och skritta runt medans de höjde och det var väldigt bra för då kunde Ezmeralda få kolla på alla läskiga saker i förväg. Det fanns bland annat ett drakhinder, ett påskhinder, en väderkvarn och ett hinder med glassgubbar så det var mycket titthinder. Själva rundan flöt på rätt så bra, hon tvekade lite, men hoppade ändå väldigt fint och villigt. Enda problemet var hinder nr 4 som låg precis jämte det läskiga domarbåset, där backade hon av en bit framför hindret, men jag lyckades övertala henne och vi kom över ändå så det blev en clear round.
 
50 cm: Hoppade inte något mer på framhoppningen innan nästa runda eftersom det bara var 3 startande innan mig och Ezmeralda redan kändes uppvärmd och fin så vi skrittade bara runt. På den här rundan fick vi ett par vägringar på andra hindret i kombinationen där de hade bytt ut nedre bommen mot en kritvit grind. Det var superläskigt tyckte Ezmeralda, men efter några försök så tog hon mod till sig och gjorde ett jättejämfotahopp nästan från stillastående och resten gick av bara farten. Grinden var konstigt nog inte lika läskig att hoppa åt andra hållet sen... Däremot gick det lite fort och svängarna blev alldeles för skarpa, men runt kom vi även om det inte var vackert.
 
För att vara första gången är jag jättejättenöjd över min prinsessa som hanterade hela situationen galant. Med alla titthinder som fanns hade jag knappt väntat mig att komma runt en runda, ännu mindre två så det känns jättebra.Känner också att jag gjorde rätt som valde såpass låga höjder att vi inte behövde lägga så mycket fokus på själva sprången utan bara satsa på att komma runt. Vi ska se till att öva mycket nu, speciellt på vägarna, kombinationer och grindar så att vi är ännu mer förberedda till nästa gång. Tyvärr blev det inga bra bilder alls från själva ritten, men ett par helt okej från efteråt som ni kan få se.
 
 
 
 
 

Tisdag

2014-04-22 | 09:40:01 | Ezmeralda | 1 Kommentarer
Godmorgon på er allihop! 

Idag ska Ezmeralda och jag ta det lite lugnt eftersom vi hade en jobbig dag igår. Så idag ska vi skritta ut barbacka och bara ha det mysigt. Tänkte att vi kunde gå upp i skogen och klättra lite och träna på att lyfta på fötterna ordentligt. Kan vara bra för Z som är lite snubblig av sig. 

Nöjd med dagen!

2014-04-21 | 22:24:41 | Tävlingar | 4 Kommentarer
Z skötte sig i princip exemplariskt trots att allt var nytt och läskigt och spännande. Mycket stolt matte kan jag erkänna! Även Ezmeralda verkade tycka att det var rätt så kul emellanåt och vi kändes verkligen som ett riktigt team. 

Mer utvecklat inlägg om dagen kommer imorgon. Godnatt!
Dagens underhållning!

2014-04-21 | 12:37:00 | Video | 3 Kommentarer
Haha de här videorna tyckte jag var helsköna ärligt talat! Kan känna igen i princip allt de visar som saker Ezmeralda mer eller mindre regelbundet gör.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Godmorgon!

2014-04-21 | 06:31:13 | Ezmeralda | 2 Kommentarer
Här har det inte blivit bloggat på ett tag, sorry för det, men har haft väldigt fullt upp. Har lite tid över just nu så jag kan väl gå igenom det som har hänt lite dag för dag.
 
Fredag: I fredags blev det ingen långritt då Betty var halt, istället fick vi sällskap till paddocken av Hanna och Pärlan och hoppade lite. Fick ingen jättebra känsla då vi hade en del problem med taxeringarna och efter att ha vält nästan hela hindret när hon kom fel en gång tyckte Z att det var jätteläskigt och ville inte alls hoppa. Sänkte ner hindren lite då och jobbade med att få henne att våga hoppa och inte bara kasta sig åt sidan. Gick okej i slutet.
 
 
Lördag: Påskafton. Hände inte så mycket, hästarna fick en heldag ute i solen i hagen. Gloi började med sin medicin igen.
 
 
Söndag: Jobbade hela dagen och gick sen direkt till stallet för att rida Ezmeralda. Ville känna igenom henne lite inför idag så vi tog först en uteritt och joggade igång på vägarna i drygt 40 minuter och gick sen in på en åker och red ett halvintensivt pass i kansk 20-30 minuter. Det var varmt och hon var lite grinig och rätt så stum i munnen, men efter ett tag kändes hon helt okej med tanke på att vi inte försökt oss på att dressyra på en åker sen i höstas. Jobbade mycket med att ställa henne åt olika håll och tempoväxlingar.
 

Idag då så händer det spännande grejer! Jag och Ezmeralda ska nämligen på vår första tävling! Eller ja, det är någon slags påsktävling, men mer som en clear-round så vi får väl säga tävlingssituation då. Anmälde oss lite spontant i lördags eftersom Linda sagt att hon kunde köra oss. Vi ska hoppa 40 och 50 så det borde vi kunna kravla oss runt utan problem. Tänkte att eftersom det är första gången så börjar vi kravlöst och då kan vi förhoppningsvis leka oss runt det trots att hon kommer vara spänd och stressad över en ny situation.
 
Så hela kvällen igår spenderades med att fixa inför idag då. Putsade stövlar och utrustning och duschade och schamponerade igenom Ezmeralda igen. Nu är hon garanterat Sveriges renaste häst i alla fall! Men det känns alltid bättre att se lite prydlig ut, kan vi inte vara bäst kan vi i alla fall vara snyggast, right?
 
Förhoppningsvis blir det lite bilder knäppta på oss som jag kan visa här ikväll, kika in då! Vi hörs!
 
 
 
 

Godmorgon från jobbet

2014-04-20 | 07:38:43 | Allmänt | 0 KommentarerFilm från tömkörningsträningen

2014-04-18 | 17:25:00 | Ezmeralda | 4 Kommentarer
Här kommer lite av det jag filmade på slutet från träningen i onsdags. Det här kanske inte var från de bästa stunderna, men hon jobbade verkligen på superfint och fick en helt annan power i steget än vad hon har haft på tidigare tömkörningsträningar.
 
 
 

Köpt igår!

2014-04-18 | 13:54:00 | Utrustning | 2 Kommentarer
Det blev en snabb sväng in på MyOne igår och inte jättemycket pengar spenderade tack och lov. Fastnade en bra stund vid allt nytt vårfint från HV Polo, men som tur var hade Sanna fått stränga order av mig innan att inte låta mig spendera massa onödiga pengar, så vi kom därifrån utan att jag blev helt ruinerad.
 
Istället blev det bara lite nödvändiga saker. Ett par vita benlindor, ett dressyrspö (att ha främst till trickträning eftersom jag inte kan rida Z med spö), liniment, mansnoddar, ett par färgglada strumpor från HV Polo och glansspray.
 
Har börjat spara pengar till Falsterbo nu så det var väl lika bra att det inte blev så mycket slösat idag!
 
 
 

Långfredag

2014-04-18 | 07:47:44 | Allmänt | 1 Kommentarer
Godmorgon Sverige! Ska om en liten stund ta mig i kragen och släpa mig bort till stallet. Hästarna ska morgonfodras och släppas ut, Gloi ska få medicin och sen ska det mockas såklart också.
 
Ezmeralda får inte gå ute så länge nu på morgonen eftersom vi ska få sällskap på uteritten idag och ska möta dem halvvägs vid 12-tiden. Sen ska vi bort och skutta runt på alla fantastiska ridvägar borta i Sträte, ska bli superkul. Vi har ju bara ridit ut själva sen Gloi blev halt. Så det blir en rätt så lång runda idag.
 
Vi hörs ikväll!
 
 
 
 

Torsdag

2014-04-18 | 00:07:19 | Ezmeralda | 0 Kommentarer
Hade en helschysst dag på stan idag även om det blev lite senare än jag hade tänkt. Hästarna uppskattade inte heller att det blev lite senare eftersom de fått gå ut utan täcke imorse och sen på eftermiddagen började det regna rätt så mycket. Blöta, griniga hästar som mötte mig vid grinden alltså!
 
Tänkte att eftersom Z ändå var blöt kunde vi lika gärna ta och duscha när vi ändå höll på. Vi håller ju på och jobbar en del med spolspiltan och hennes vattenrädsla. Så vi duschade och schamponerade och hela tjohejet. Det var första gången Ezmeralda både blev helduschad, huvudet inkluderat, och schamponerad och jag måste säga att det gick rätt så bra! Visst, hon var lite orolig i början och rätt så grinig, men hon stod ändå hyfsat still större delen av tiden. Detta hade inte funkat för några månader sen kan jag säga så hon blir ju bättre. Sen kan jag ju inte riktigt avgöra vem som blev blötast, häst eller matte, men det är en helt annan sak...
 
Efteråt fick en ren och glansig häst käka sitt kvällshö i lugn och rol och det var ju lite mer uppskattat.
 
 
 

Godmorgon!

2014-04-17 | 08:25:45 | Allmänt | 1 Kommentarer
Idag blev det tidig uppstigning eftersom jag var tvungen att ta tåget till Borås kvart i sju för att hinna till min tid hos tandläkaren. Stackars hästarna såg lite vilsna ut när vi väckte dem vid 5 för att morgonfodra och slänga ut dem i hagen. Nu blir det i alla fall att spendera dagen i Borås, vi ska luncha på stan och sen förhoppningsvis hinna ta en sväng till myone!

Ikväll promenerar jag nog bara en sväng med Zessan. Hon jobbade hårt igår och imorgon ska vi en långtur med sällskap så det är väl bra att spara lite på krutet. Har både film och några bilder från träningen igår ocksåsom jag kan visa ikväll, så kika in lite senare!


Mobilbild från igår

Fem fun facts om Ezmeralda

2014-04-16 | 12:42:00 | Ezmeralda | 4 Kommentarer
 
♥ Hon kan inte rulla över när hon rullar sig utan behöver rulla sig två gånger så fort man släpper ut henne i hagen
 
 
♥ Jag lärde henne att ta mig över mössor/kepsar för ett tag sen och nu gör hon det hela tiden, hon tycker att det är jätteroligt!
 
 
♥ Hon är jätterädd för små hästar som typ shetlandsponnys och små russ
 
 
♥ Hon vill alltid vara med och ha all uppmärksamhet riktad mot sig själv, annars blir hon stressad och grinig
 
 
♥ Hon har alltid varit absolut livrädd för vatten både i spolspilta och i bäckar/sjöar men på sistone har vi både duschat och hoppat över en bäck själva utan några större problem. Framsteg!
 
 
 
Typisk Ezmeralda-bild... ;)

Svar på tal

2014-04-16 | 11:32:35 | Ezmeralda | 2 Kommentarer
Fick en kommentar som undrade varför Ezmeralda fick lugnande och jag tänkte att jag lika gärna kan ta upp det i ett inlägg eftersom det troligtvis är fler som har missat detta.
 

 
Ezmeralda har under en rätt så lång period varit en pina att sko. I början när jag fick henne gick det helt okej, men efter det blev det bara värre trots att vi övade och övade. Tror säkert att jag hade kunnat sko henne om jag hade kunnat, men hon har aldrig riktigt haft något förtroende för våra hovslagare. Hon har stegrat sig, sparkat, knuffat in i väggar, ryckt i hoven så mycket att man inte hinner spika mm. Det hjälpte ju inte heller när de blivit arga på henne så att hon stressat upp sig ännu mer.
 
I alla fall så gick det ändå med den första hovslagaren vi hade, han var envis som en åsna och gav sig inte, men sen var vi tvungna att byta till en annan. Han var tålmodig och så i början, tills han började få ryggproblem och då inte orkade bråka med henne längre. Så han sa: "Om ni vill att jag kommer tillbaka ska hästen ha fått lugnande innan jag skor". Han fick en veterinär att skriva ut ett recept åt oss och nu har hon fått lugnade vid skoning i ett drygt halvår. Jag tror att det skulle funka bra utan nu i och med att hon har blivit mycket bättre att hålla på med eller åtminstone på en halv dos, men han vägrar så då får det vara såhär. Det sparar en massa stress för både häst, matte och hovslagare och en skoning går dubbelt så fort.
 
Till hösten ska vi troligtvis byta hovslagare så då vill jag gärna testa att sko henne utan lugnande igen för att se om det går.
 
 
 
 
 
 

Morgonjogg!

2014-04-16 | 09:27:01 | Ezmeralda | 0 Kommentarer
Passade på att ta med Z ut på min joggingrunda nu på morgonen, mycket uppskattat av henne! Just nu har vi tagit fikapaus så att hon får äta lite grönt gräs istället för allt torrt hö. 

Dagen idag

2014-04-16 | 00:29:45 | Ezmeralda | 2 Kommentarer
Det blev inte mycket hästande idag tyvärr... :( Hästarna skulle skos imorse vilket betydde att Ezmeralda fick en dos med lugnande och sen var tvungen att stå inne halva dagen tills hon vaknade upp igen. Hon fick dessutom lite mer än vad hon skulle behövt för hennes kroppsvikt så hon var väldigt trött och helt borta i 4-5 timmar.
 
När de väl fick gå ut var klockan rätt så mycket så då fick de gå ute lite längre istället och det fanns inte riktigt tid för något annat än att gosa och borsta lite när de kom in. Hade velat rida idag egentligen, men det blev lite tidigt att göra det innan hovslagaren och hon får ju inte anstränga sig fysiskt efter lugnandet så det blev ingenting med det. Och imorgon ska vi tömkörningsträna så då blir det inte heller något ridet.
 
Gloi ska börja med medicinen igen imorgon och få den i 14 dagar så ska vi se hur han mår efter det. Veterinären verkade inte jättepigg på att behandla honom eftersom han är "så gammal" och enligt mamma tyckte han inte att det var värt det... Så fruktansvärt dumt! Jag menar han var en av de piggaste och friskaste hästarna jag någonsin träffat och att en grov hälta som kommer så plötsligt ska vara en "ålderskrämpa" som han påstod har jag väldigt, väldigt svårt att tro på. Vi får i vilket fall hoppas på det bästa och hålla tummarna nu!
 
 
 
Sötponnyn

Dagens underhållning!

2014-04-14 | 14:26:57 | Video | 4 Kommentarer
HAHA, det här måste vara något av det sötaste jag har sett. Herregud vilken liten snygging! Det syns verkligen att han tycker att det är roligt också! Undrar om en sån boll skulle var något för Ezmeralda...?
 
 
  

Veckoplanering v.16

2014-04-14 | 14:17:54 | Allmänt | 1 Kommentarer
Måndag: Uteritt, jobba på med tempoväxlingar och att hon ska vara kvick för skänkeln
 
Tisdag: Hovslagaren på morgonen. Antingen rida ut eller till paddocken en sväng
 
Onsdag: Tömkörningsträning för Barbro
 
Torsdag: Vila/ ev. promenad
 
Fredag: Uteritt, jobba med galoppintervaller i backar
 
Lördag: Till paddocken och hoppa
 
Söndag: Vila
 
 
 
Hon är så perfekt, lilla prinsessan ♥
 
 

Gloi

2014-04-13 | 23:46:56 | Gloi | 1 Kommentarer
Har tyvärr inga goda nyheter när det gäller lilleman... :'(
 
Igår promenerade vi en knapp timme och då var han helt galet pigg och jättefräsch, men när jag tog in dem från hagen idag kunde jag på en gång känna att det var något som var fel även om han inte egentligen markerade något i skritten. Bestämde mig för att gå en kort promenad med honom och springa lite för att kolla lite noggrannare. Vi kom dessvärre inte så långt förrän vi stötte på en hel hög med får och lamm på en åker de definitivt inte skulle vara på. Alltså fick jag och Gloi leka fåraherdar en stund. Faktiskt gick det rätt så bra och G var supercool hela tiden.
 
När fåren var inne igen så sprang vi lite på vägen och det krävdes inte många steg för att konstatera att han är sjukförklarad igen. Haltade jätte, jättetydligt stackars lillen. Det var på samma ben som innan så jag kände självklart igenom så noga som möjligt, men kunde inte riktigt känna någon skillnad mot hur det var igår. Högerknät är lite, lite, lite större än vänsterknät, men inte varmt eller svampigt den här gången. Blir väl bara att få tag i veterinären igen... Alltså åhh jag tycker så synd om honom! Han har varit så pigg och glad de senaste dagarna och nu så mår han dåligt igen...
 
 
GloGlo dagen vi hämtade honom, hos hans ägare

Gårdagens dressyrträning

2014-04-13 | 23:33:21 | Ezmeralda | 0 Kommentarer
Det gick ärligt talat jättebra! Två super lastningar och i allmänhet ett grymt pass. Vi var rätt så tidiga så jag hann med att värma upp ordentligt, både med sidvärtsövningar i skritt och att galoppera henne lång och låg ett par varv åt varje håll – de saker som gör henne mest avslappnad och fokuserad. Efteråt var hon i alla fall supertrevlig och gick helt okej redan när Maria kom och träningen började.
 
Eftersom traven var fin nästan från början jobbade vi mycket med galoppen och den var helt fantastisk! Speciellt högergaloppen som även är hennes svåra. Hon samlade galoppen jättefint och kändes jättestadig och fin utan att välta inåt alls. Vi jobbade en del med vägar i galoppen och att hon ska vara precis där jag vill ha henne hela tiden, det gick jättebra.
 
Efter skrittpausen sen så var hon lika stretig som hon brukar bli efter att få vila en stund. Lång tygel trodde ju hon betydde att det var slut... Men vi kämpade på och efter ett tag släppte det och då blev hon såklart jättemjuk coh trevlig så då jobbade vi lite med skänkelvikningar i trav från kvartslinjen. Hon brukar ha lite svårt för det eftersom hon gärna tvärar lite för mycket och då nästan krockar med framknäna, men även det flöt på utan problem, duktiga lilla hästen.
 
Eftersom kameran och fotografen inte alls samsades blev ca 95 % av bildernas suddiga och dåliga, antagligen mer, men kan visa några ändå. De flesta är dock från uppvärmningen, det blev inga bilder från slutet.
 
 
 
 

På väg till träning!

2014-04-12 | 16:45:06 | Ezmeralda | 0 KommentarerDet är de små sakerna som räknas

2014-04-12 | 14:48:00 | Ezmeralda | 0 Kommentarer
När jag och Ezmeralda var ute igår och red för första gången på ett bra tag så kom jag att tänka på en hel del saker. Hon var såpass pigg att det kändes onödigt att bara gå den halvlånga rundan på grusvägar jag hade tänkt så istället ställde vi in oss på utforskar-mode och tog oss in i skogen och utforskade mysiga mossiga stigar som gick huller om buller där inne. Och den känslan jag fick var fantastisk för både jag och Ezmeralda hade verkligen roligt! Det var inte så att hon antingen stressade jättemycket för att komma hem eller blev osäker och rädd för minsta lilla utan vi båda slappnade av och hade jättekul tillsammans. Det är väl det ridningen ska gå ut på eller?
 
Jag kan ärligt talat säga att jag hade kunnat stanna i det ögonblicket för alltid. Visst, jag tycker fortfarande att det är roligt med hoppning och dressyr och träningar inom dessa områden, men det är de små ögonblicken som det igår som faktiskt ger lycka och gör att man känner sig i samma team som hästen. Åtminstone för mig. Det är de som gör att vi blir bättre samspelta och sedan kan prestera bättre på träningar eftersom vi blivit mer lyhörda för varandra och mer jobbar tillsammans istället för att var och en kör sitt eget race.
 
Sen är de små ögonblicken kanske olika för alla. En del kanske känner sig mest samspelta med hästen när man tricktränar, kanske tömkör eller som mig, rider ut i skogen barbacka. I vilket fall, ta vara på de stunderna. Se dem inte bara som omväxling mot ridningen eller de vanliga träningarna utan låt det verkligen ta sin tid och njut av det.
 
 
 

Godmorgon!

2014-04-12 | 08:37:14 | Allmänt | 1 Kommentarer
Är precis på väg bort till stallet för att pyssla lite med hästarna innan de får gå ut och sen blir det väl att städa lite i stallet. Det kändes så härligt förra helgen när det var sådär fruktansvärt rent och snyggt och då är det väl lika bra att se till att ha det så jämnt!
 
Gloi är klar med sin medicin nu och han är i princip friskförklarad. Nu ska vi promenera honom några dagar för att se om det fortsätter att vara bra när han rör sig lite mer och sen efter det ska vi skritta honom uppsuttet korta stunder varje dag och långsamt öka på.
 
Ezmeralda ska dressyrtränas i Kattunga för Maria idag, det ska faktiskt bli jätteroligt. Välbehövligt också i och med att hon inte ridits speciellt mycket på sistone eftersom hon var öm i ryggen och nu har hon en massa överskottsenergi. Märktes när vi red ut igår, hon var helt tokig och kunde knappt slappna av en sekund.
 
Känns i vilket fall jätteskönt med påsklov nu, 10 dagar att bara ta det lugnt och vara i stallet. Kommer bli grymt! Vi hörs mer ikväll, har jag tur kommer det komma lite bilder från träningen också.
 
 
 
 

Fler vårbilder

2014-04-11 | 12:25:00 | Ezmeralda | 1 Kommentarer
Hittade ännu några till vårbilder från förra året jag fastnade för och tänkte att det är bäst att lägga upp dem nu när bloggen ändå ekar tom för det mesta.
 
 
 
 
 
 

Favoritbilder från förra våren

2014-04-09 | 11:21:00 | Ezmeralda | 1 Kommentarer
Åååh alltså jag får sån fruktansvärd vår-abstinens när jag sitter ock kollar på bilder från förra våren. Allt ser så varmt och härligt ut, längtar!!!
 
 
 
 

Ridning i grimma

2014-04-08 | 22:49:08 | Ezmeralda | 0 Kommentarer
Har sett på flera bloggar jag följer att det nu på senaste har blivit rätt så populärt att testa att rida i bara grimma och att det funkar nästan lika bra som träns enligt många. Jag har haft lite svårt att tro på detta, eller i alla fall att det skiljer sig från häst till häst så jag bestämde mig för att testa med Z.
 
Kan väl inte säga att det gick sådär jättebra från första början som det har verkat på många andra bloggar. Sen vet jag ju inte om det beror på att vi varken hade träns eller sadel eller på att hon inte blivit riden på en dryg vecka så det är egentligen svårt att dra någon slutsats. Till en början gick det i alla fall fruktansvärt, tog oss nästan en halvtimma att ta oss bort från stallet då hon var jättegrinig, gick ett steg framåt i minuten i princip och stannade för att backa och stegra x antal gånger. Hon var inte jättesugen på att ge sig ut kan man säga...
 
Men när vi väl kommit bort från stallet och ner för den läskiga backen så gick det bättre. Vi travade lite, galopperade en kortis och gjorde lite halter och det kändes helt okej. Hade väl inte full kontroll på henne, men det kan jag ju heller inte kräva första gången. I sista uppförsbacken fick hon öka på traven rätt så rejält och det kändes som att min lilla sessa blivit utbytt mot en travhäst, herrejäklar vilket steg och tempo! Var helt övertygad om att hon skulle slå över i galopp, men nejdå hon körde på med sina jättekliv.
 
Sammanfattat så är jag hyfsat nöjd med hennes insats så fort vi väl kom igång och tror att vi kanske gör det här någon mer gång i framtiden, men kan inte säga att jag är redo att hänga undan tränset och rida med grimma på heltid. Kul grej att testa i alla fall!
 
 
 

Veckoplanering v.15

2014-04-07 | 18:03:00 | Allmänt | 2 Kommentarer
Måndag: Vila
 
Tisdag: Lugn uteritt
 
Onsdag: Promenad/Longering
 
Torsdag: Uteritt
 
Fredag: Uteritt/Paddock
 
Lördag: Dressyrträning
 
Söndag: Vila
 
 
 
 
 
 

Stallmorgon!

2014-04-05 | 12:50:51 | Ezmeralda | 2 Kommentarer
På morgonen och förmiddagen idag blev det verkligen mycket tid spenderad i stallet och det kändes verkligen superhärligt. Passade på att göra såna saker man aldrig riktigt har tid för i vardagen även fast man gärna vill ha det gjort.
 
Började med att borsta igenom Ezmeralda riktigt noga både med ryktsten och vanlig borste för att verkligen få av en del av den där pälsen. Hon tyckte det var supermysigt och stod och sov hela tiden. Kände igenom ryggen på henne också och det verkar bättre! Sen fick hon på sig ett täcke, för en gångs skull, eftersom det ska regna idag och gå ut i hagen. Passade på att låta henne öva på att vara själv i hagen lite eftersom det var hästar i hagen brevid och för att jag skulle få ägna lite tid åt lillhästen.
 
Gloi hade ännu mer päls att bli av med och det såg ut som att halva hästen låg på stallgången när vi var klara, haha. Hans knä kändes mycket bättre och när vi, efter kanske en halvtimmes rykande av päls och damm, gav oss ut till hagen taktade han som bara den och verkade som den gamla Gloi igen. Skönt! När jag släppte honom i hagen galopperade han tillochmed så jag tror att vi kan konstatera att han är så gott som frisk igen. Han får äta sin medicin och vila de 10 dagarna veterinären sa och sen kan vi nog börja sätta igång honom lite försiktigt. Känns jättehärligt!
 
Efter att hästarna fått gå ut och fått mat och vatten i hagen var det stallets tur att få sig en ordentlig genomgång. Mockade ur båda boxarna och hörummet helt, dammade alla plana ytor, städade undan allt som låg framme, städade sadelkammaren som såg ut som ett bombnedslag och krattade stallplanen. Det enda som är kvar nu är att hagen ska mockas, allt läder ska smörjas och en del schabrak och täcken ska hem och tvättas. Skönt att ha det gjort i alla fall även om det var jobbigt.
 
 
 
Ungefär såhär pigg och glad känner jag mig idag, haha! Bild från förra våren
 

Update

2014-04-03 | 22:21:14 | Allmänt | 1 Kommentarer
Var i stallet lite senare idag, ungefär vid åtta fick de komma in så det kändes inte värt det att gå ut och göra något vettigt. Istället pysslade jag och Ezmeralda länge i stallgången istället. Jag ryktade henne länge och sen fick både man, svans och pannlugg en trimning så nu ser hon lite mindre vildhästaktig ut. Övade också på att göra en ny sorts inbakad fläta i manen bara för att det fanns tid till det liksom. Jättemysigt tyckte både jag och Z, hon stod och sov och gäspade medans hon blev ompysslad.
 
Gloi har blivit riktigt grinig efter några dagar med medicin och nu vänder han rumpan till så fort jag kommer in i boxen. Stackars liten, inte roligt att vara sjuk... Han går mycket bättre nu i alla fall och man kan knappt se om han markerar i skritten. Däremot så kändes hans knä lite konstigt idag när jag kände igenom honom och det var som en stor vätskefylld bula där svullnaden har varit. Någon som har en susning om vad det är och varför??
 
 
 
 Sötisen förra året

Vårbilder på Zessan!

2014-04-03 | 18:48:59 | Ezmeralda | 1 Kommentarer
Lite fler av bilderna jag klickade på min fina prinsessa i måndags! Vad tycks?
 
 
 

Tömkörningsträning på g!

2014-04-02 | 17:05:27 | Allmänt | 0 Kommentarer
Ska om en liten stund bort till stallet och göra iordning Zessan innan vi beger oss bort till paddocken för att tömkörningsträna för Barbro. Ska bli jättekul och det är ju bra för Ezmeralda också nu när hon har ont i ryggen, att hon ändå får jobba lite. det enda negativa blir att det blir en 40-minuters promenad fram och tillbaka för mig eftersom jag måste gå istället för att rida, men det får man väl ta.
 
Sist så var det mest Barbro som jobbade med henne men jag hoppas på att få testa lite mer själv idag. Vi får se vilket humör Ezmeralda är på.
 
 
 
Ännu en bild från i måndags

Dagens aktivitet

2014-04-01 | 22:12:41 | Ezmeralda | 2 Kommentarer
Idag var planen att ta ut Zessan på en längre runda upp mot sjön och jobba lite mer ordentligt med galoppen på alla jättefina grusvägar som finns där uppe. Tyvärr blev det inte så eftersom jag märkte att Ezmeralda var öm i ryggen när jag borstade henne. På ett par ställen precis bakom sadelläget svankade hon rätt så mycket när man tryckte på det och då ville jag självklart inte rida.
 
Istället var planen att longera henne lite på en åker. Första försöket gick inte jättebra då hon fick nån slags ryck, slet longerlinan ur händerna på mig och drog iväg i full galopp hem till stallet igen. Jag fick skynda efter i full fart – var helt livrädd att hon skulle trampa på longerlinan och rycka sig själv i munnen, men lyckligtvis gick det bra.
 
Fick lite hjälp att fånga henne och sen var det bara att traska tillbaks bort till åkern igen. Denna gången gick det bättre och hon fokuserade halvbra i alla fall. Det var i alla fall väldigt nyttigt att se hur hon jobbade från marken för man får mycket bättre uppfattning om vad som behöver ändras på än när man sitter på.
 
Efteråt var hon supersvettig och trött så vi passade på att träna lite i spolspiltan när vi ändå höll på. Kunde spola av hela hästen utan problem, gick tillochmed bra i ansiktet! Snacka om en chock när hon för två månader knappt lät en spola karlederna utan att få panik och nu står hon helt stilla när man duschar hela kroppen, det kallar jag utveckling!
 
Känns lite tråkigt att stå här med två ofräscha hästarnu, suck... Gloi har fått medicin både morgon och kväll idag och förhoppningsvis har Ezmeralda bara sträckt någon muskel i ryggen när hon rullat sig eller något så att det snart blir bättre. Visst, det är supermysigt att hålla på och pyssla från marken, men man blir ju rätt så fruktansvärt sugen på att rida...
 
 
Bild jag tog igår när kameran fick följa med på vår promenad

Hemskt

2014-04-01 | 13:01:00 | Video | 0 Kommentarer
Usch det här var fruktansvärt att se, kan seriöst inte fatta att folk behandlar hästar sådär. Som om de bara är något man kan tjäna pengar på och inte levande djur som förtjänar att bli behandlade på ett bra sätt. Såna människor borde verkligen inte få ha hästar, jag hoppas att han hamnar i fängelse eller nåt nu när detta kommit ut.
 
Varning för känsliga tittare!