Godmorgon från jobbet

2013-11-24 | 09:29:38 | Allmänt | 2 Kommentarer
Åh, längtar till julen!

2013-11-22 | 06:56:00 | Inspiration | 1 Kommentarer
Nu på senaste tiden har jag börjat längta så otroligt mycket till julen! I skolan har vi börjat träna med luciatåget och tomtar och annat juligt har börjat dyka upp lite här och var i tv-reklamen och i tidningar, så man märker att det börjar närma sig. Förra året hade jag ingen direkt julkänsla alls, men i år så ska det bli andra takter!
 
Något av det absolut mysigaste jag vet är att julpynta i stallet och i år ska såklart bli det bästa året hittills. Har en massa ideér redan! Även att rida ut barbacka i snön och tidigt på julaftonsmorgon är fruktansvärt mysigt för vad kan vara mer magiskt än att virvla fram i galopp i månskenet när alla andra fortfarande sover?
 
 
Har ni några speciella jultraditioner i era stall/ med era hästar?
 
 
 
 
 
 
 

Sjuk...

2013-11-21 | 21:05:04 | Allmänt | 0 Kommentarer
Jag trodde att jag hade haft nog med att vara sjuk för detta året, men icke sa nicke, nu har jag dragit på mig en sån där rejäl dunderförkylning igen. Stannar hemma imorgon och vilar så blir det förhoppningsvis bättre. Har ju både jobbet och dressyrträning för Maria på söndag och det har jag inga planer på att missa!
 
Mamma var jättegullig och var borta och fixade i stallet åt mig nu på kvällen, tack så mycket! ♥
 
Ezmeralda fick sig en extra vilodag eftersom jag inte riktigt hade någon ork eller motivation att kravla mig upp på hennes rygg för en runda i mörkret i skogen, men det är väl bara skönt för henne skulle jag tro.
 
Ha det bra allihop och hoppas att ni lyckas hålla er friskare än mig! :)
 
 
Bild från förra året. Lillan... ♥
 
 

Masserad och nöjd Ezmeralda

2013-11-18 | 20:48:35 | Ezmeralda | 0 KommentarerVeckoplanering v.47

2013-11-18 | 05:23:00 | Ezmeralda | 1 Kommentarer
Måndag: Ezmeralda masseras
 
Tisdag: Vila efter massagen dagen innan. Promenad med Z. Rider kanske en sväng på Gloi
 
Onsdag: Uteritt med mamma & Gloi
 
Torsdag: NH-övningar kanske? Eller en mysig promenad
 
Fredag: Lång uteritt, förhoppningsvis med sällskap
 
Lördag: Vila
 
Söndag: Dressyrträning för Maria!
 
 
 

Life is amazing...

2013-11-17 | 21:17:40 | Ezmeralda | 0 Kommentarer
Den senaste tiden har allting känts väldigt bra och det är otroligt skönt när allting rullar på för en gångs skull. I fredags hade jag en jättebra sista dag på praon med massa härliga människor och nu i helgen har det varit mycket häst, både hemma och på jobbet, och även fått träffa en massa folk.
 
Ezmeralda mår bra och har varit otroligt fin de senaste dagarna. När vi var i paddocken igår fick vi till en sån fruktansvärt fin form på slutet att jag bara satt där i chock för att hon gick så grymt bra. Dock tog det rejält med jobb, men så fin i formen tror jag aldrig att jag har lyckats få henne när jag ridit själv utan hjälp. Speciellt eftersom de utanför paddocken höll på att köra omkring med fyrhjulingar, såga ner träd och tömköra en unghäst i rundcorallen. Hon var jättespänd och stressad den första halvtimmen, men sen slappnade hon av och fokuserade sig på att jobba istället. Så stolt över min fina häst!
 
På vägen hem testade vi även att hoppa över ett litet nerfallet träd vilket Ezmeralda tycket var jättekul och hoppade ett jättesprång med öronen helt spikade framåt.
 
 
Ezmeralda igår ♥

Ännu en skada...

2013-11-07 | 19:00:59 | Ezmeralda | 1 Kommentarer
Det här verkar inte riktigt vara min vecka direkt... Först det här med att Ezmeralda sparkade min axel i söndags som jag fortfarande har problem med och nu igår var det dags för ännu en skada, denna gången i form av en supersvullen och öm höft som jag haltat omkring med på praon hela dagen idag.
 
Vi var i paddocken rätt så sent igår kväll, jag och mamma. Jag red Ezmeralda barbacka och hade lagt upp två galoppbommar på långsidan som vi jobbade lite med och hon kändes riktigt fin. Jag lyckades få henne att gå mer uppåt-framåt istället för att dyka ner med huvudet mellan frambenen som hon gillar att göra annars. Formen var lite mer ryckig och ostadig eftersom det var jobbigare för henne, men jag kände att vi fick med bakbenen mycket bättre i alla fall.
 
Efter att hon kört några glada serier med bocksprång i början när vi galopperade blev hon sen fruktansvärt fin i högergaloppen som även är hennes svåra galopp. Hon trampade på grymt snyggt och formade sig precis som jag ville. Det kändes superbra!
 
När vi sedan började jobba med vänstergaloppen gick det inte riktigt lika bra, men fortfarande helt okej. När hon börjat lossa lite i halsen och bogen och slappna av så helt plötsligt såg hon något utanför paddocken och hoppade tre meter rätt åt sidan. Kort sagt så följde jag inte direkt med i hennes skutt utan flög av och slog i höften. Det gjorde fruktansvärt ont kan jag tala om! Förhoppningsvis så blir det lite bättre eftersom vi ska hoppträna för Carita på lördag och jag verkligen vill vara med på det. Att avboka nu skulle kännas lite surt... Men det är bara att vila och hoppas på det bästa!
 
 
Fina skruttisen i paddocken förra fredagen
 
 
 

Videodax!

2013-11-04 | 18:15:48 | Ezmeralda | 3 Kommentarer
Nu är jag officiellt supertrött på den här låten efter att ha lyssnat på den om och om igen i timmar igår kväll. Sjukt irriterande! Men nu är videon i alla fall klar så ändra till HD-kvalitet och njut av en överdos med Ezmeraldas söthet.
 
Ska jag vara ärlig så blev jag faktiskt riktigt nöjd med videon. Visst, den är rätt så skakig, men jag kunde inte direkt göra nåt åt hur det var filmat, men den blev rätt så bra ändå!
 
 
 

Veckoplanering

2013-11-04 | 07:20:22 | Ezmeralda | 0 Kommentarer
Måndag: Uteritt

Tisdag: Dressyr i paddocken 

Onsdag: Vila/Promenad

Torsdag: Uteritt

Fredag: Promenad/NH

Lördag: Hoppträning för Carita

Söndag: Längre uteritt med galoppintervaller

Hemma igen

2013-11-03 | 17:52:15 | Allmänt | 1 Kommentarer
Klarade av resten av dagen på jobbet utan några större problem tack och lov. Som tur var hade jag gjort större delen av mockningen på morgonen och behövde bara försöka mig på att mocka tre boxar med bara en hand. Det var inte det lättaste, men vill man så kan man! Däremot blev det ingen ridning för min del. Följde med Lovisa när hon red Gloi en sväng, men kände att jag nog behöver två händer för att kunna rida min egna häst. För säkerhets skull liksom...
 
Nu tänkte jag sätta mig och slänga ihop en liten video för första gången på hur länge som helst. Har en massa gamla klipp jag aldrig använt och även några stycken från ridpasset i fredags som Lovisa filmade och tänkte få gjort någonting med allihop. Om det blir klart så kanske jag lägger upp det här ikväll, så kika gärna in då!
 
 
 
 
 

Stallmorgon

2013-11-03 | 11:29:38 | Ezmeralda | 1 Kommentarer
Den här söndagen började på precis samma sätt som de flesta andra söndagar. Jag morgonfodrade och släppte ut mina hästar innan det blev dags att dra ner till travbanan och morgonfodra, släppa ut och mocka hos ett till gäng hästar. Mysigt som vanligt!
 
När jag sen skulle förbi stallet igen och lägga ut lite hö till hästarna på vägen hem gick det inte riktigt som jag tänkt mig... Ezmeralda var lite för närgången när jag försökte balansera mig in i hagen med höt utan att ramla i leran. Jag knuffade bort hennes huvud lite så att hon inte skulle få mig att ramla. Då blev hon plötsligt jättegrinig och vände rumpan till. Sen när jag minst anade det kom det två bakhovar flygande mot mig. Den ena träffade mig rejält i ena axeln så hårt att jag flög bakåt och landade i leran. Helt fruktansvärt ont gjorde det.
 
Just nu känns det lite bättre när jag fått kyla ner axeln och lindat den med bandage för att få svullnaden att gå ner. Den var nästan dubbla storleken innan, men nu är det lite bättre och jag tror att det ska gå bra att gå tillbaka till jobbet senare. Men det var en helt onödig skada som inte alls hade behövt hända om jag varit lite försiktigare. Min häst är i vanliga fall världens snällaste och jag trodde inte att något sånt skulle hända. Men snälla ni, var försiktiga! Alla hästar kan göra något sånt, speciellt om det är mat inblandat. Oavsett hur snäll och väluppfostrad en häst är så är det fortfarande en häst och olyckor händer så lätt när hästar är inblandade.
 
Nu ska jag ta och vila lite så att jag är fit for fight igen om en halvtimme när det är dags för lite mer mockning och in/utsläpp nere på travbanan. Ha en jättebra sista lovdag allihop!
 
 
 
 Tur att hon är så söt i alla fall, lilla hästskrället <3

Nosgrimmor

2013-11-02 | 20:00:30 | Åsiktsinlägg | 1 Kommentarer
På senaste tiden har jag börjat fundera allt mer och mer på det här med nosgrimmor och kommit fram till att jag faktiskt inte riktigt förstår vad vi använder dem för. Vad har nosgrimmorna för funktion egentligen? Min förra häst – Charm – reds utan nosgrimma efter att ha blivit tipsade av en sadelmakare att det skulle funka bättre och det gick jättebra. Enda egentliga anledningen att jag haft nosgrimma på Ezmeralda har varit att hon är van vid det och alltid blivit riden med nosgrimma, men det är inte direkt en tillräckligt bra anledning om man frågar mig. Nu på senaste tiden har jag börjat testa att rida henne utan och har inte märkt någon skillnad, mer än att hon är mycket lättare att tränsa och verkar nöjdare i ridningen och det är ju bara postitivt!
 
Varför har vi egentligen nosgrimmor på våra hästar? Är det för att det är snyggt, att de gapar och stretar emot eller kanske för att hästen blir väldigt stark? Jag tycker att man kanske borde ta sig lite tid att kolla upp problemet istället för att bara sätta på en nosgrimma för att lösa det tillfälligt. Om hästen gapar för bettet och du sätter på en nosgrimma är det väl klart att den slutar, men varför gjorde den det från första början? Bettet kunde ha legat fel eller varit i fel storlek eller så kanske hästen hade ett sår i munnen, men det får du ju inte direkt reda på genom att bara sätta på en nosgrimma, eller hur?
 
Jag säger inte att jag har något emot nosgrimmor i sig, jag tycker bara inte om när de precis som hjälptyglar, bett och andra sådana saker används på fel sätt eller i onödan. Om din häst funkar bra att rida utan nosgrimma, varför ska den då ridas med det?
 
 
 
 
Såg även ett väldigt intressant inlägg om hästens luftintag när man använder nosgrimmor. Det påverkar så mycket mer än vad man kan tro och sitter även åt på ett ställe på nosryggen där skelettet är väldigt tunt och faktiskt kan ta skada om nosgrimman spänner åt för mycket. Remontnosgrimman speciellt utsätter detta området för tryck, ni kan ju kolla på bilderna nedanför.
 
 
 

Fler bilder från paddocken

2013-11-02 | 13:23:00 | Ezmeralda | 0 Kommentarer
Om ni kan stå ut med den kassa kvalitén på bilderna så kan ni få se några fler från när Lovisa fotade oss i paddocken igår. Hon är ju så grymt fin min lilla prinsessa! <3
 
 
 

Godmorgon!

2013-11-02 | 11:04:39 | Allmänt | 1 Kommentarer
Idag blir det sista riktiga lovdagen för mig i och med att jag jobbar imorgon och det planerar jag att ta tillvara på genom att spendera dagen med mycket mys med bästa vän. Hästarna ska få vila idag eftersom de gick ett så jobbigt pass igår och så blir det att vi går en promenad eller något sånt i eftermiddag istället. Alltid mysigt det också!
 
Har ni några speciella planer för idag eller ska ni bara njuta av lovet som jag?
 
 
 

Fem och en halv timma senare...

2013-11-01 | 21:15:01 | Ezmeralda | 3 Kommentarer
Idag blev det väldigt lång tid i stallet. Inte för att jag säger emot direkt, det är ju så mysigt!
 
Jag och Lovisa var i alla fall borta i paddocken och red och det gick faktiskt riktigt bra. Ezmeralda var väldigt tittig och orolig till en början, men blev rätt så fin efter ett tag. Vi testade faktiskt på en början till enkla byten för första gången och jag tycker att det gick över förväntan faktiskt. Även skänkelvikningar bemästrade vi utan några större problem idag! Däremot har Ezmeralda börjat med en ny ovana där hon krullar ihop halsen och försöker att krypa in jättemycket bakom lod när hon tycker att det blir för jobbigt. Så vi har något att jobba med också...
 
Är dessutom fruktansvärt stolt över min häst som faktiskt lyckades stå stilla under den tiden hon fick stå uppbunden vid staketet när jag hjälpte Lovis med Gloi. De testade på att göra skänkelvikningar de med och det såg riktigt fint ut faktiskt!
 
De flesta bilderna blev helt suddiga eftersom det var rätt så mörkt och kameran ville inte riktigt samarbeta, men ni kan få se några stycken i alla fall.
 
 
 

Smakprov på dagens bilder

2013-11-01 | 20:26:36 | Foto | 3 Kommentarer
 

Längtar efter snön!

2013-11-01 | 14:54:00 | Ezmeralda | 5 Kommentarer
Nu när den tråkiga delen av hösten har kommit – ni vet den som innehåller mängder av regn, mörker och leriga hagar – så har jag faktiskt börjat längta efter snön. Tänk er vad mycket roligare det blir när allt blir vitt istället för grått och vi äntligen kan busa i snön med hästarna istället för att plaska omkring i lera och vattenpölar! Visst finns det tråkiga saker med vintern också, men jag skulle lätt välja vinter över den här delen av hösten vilken dag som helst.
 
Eftersom det inte direkt verkar som att vintern är på ingång under den närmaste tiden kan jag passa på att bjuda på några av mina favoritbilder från de få tillfällena vi blev fotade förra vintern. Visst ser hon rätt så liten och omusklad ut på bilderna om man jämför med nu? Jag tycker definitivt att hon blivit mycket finare under året som gått!
 
 
 

Fredag

2013-11-01 | 12:03:55 | Allmänt | 0 Kommentarer
Visst har höstlovet gått fort, eller vad tycker ni? Jag skulle då inte tacka nej till en vecka ledigt till, det känns som att man inte fått gjort någonting alls. Och eftersom vädret rent ut sagt varit fruktansvärt kan jag inte säga att vi direkt varit ute och ridit så jättemycket heller tråkigt nog...
 
Idag däremot blir det att ta sig bort till paddocken för att rida igenom henne lite efter en väldigt slapp vecka för bådas del. Lovisa skulle nog hänga med på Gloi tror jag så det blir alltid roligt! Hade tänkt lägga fram några bommar och sätta upp lite konor och bygga upp några lösgörande övningar kring dessa.
 
Imorse förresten hade vi det lite för roligt borta i stallet kan man säga. När jag släppte Ezmeralda i hagen tyckte Gloi att det var ett perfekt tillfälle att springa rätt igenom matte ut genom grinden och ställa till cirkus på stallplanen... Han sprang runt i ökad trav och visade upp sig för alla de andra hästarna som var ute i hagen och det resulterade i tre hästar som galopperade runt som galningar inne i sina hagar och så Gloi då som sprang runt utanför. Varje gång jag ens kom i närheten av honom for han iväg i full galopp... Suck. Som tur var blev han trött efter ett tag och accepterade godiset jag lockade med.