Barbackadressyr

2013-05-31 | 17:24:29 | Ridpass | 1 Kommentarer
Det blev ett kort dressyrpass barbacka istället eftersom jag i sista minuten skaffade mig lite fler planer för kvällen. Vi höll väl på knappt en halvtimme, men det räckte väldigt bra. Det var väldigt varmt och hon blev jättesvettig redan efter kanske 10 minuter.
 
Hon var mjuk och lugn redan när jag började trava igång henne och lyssnade otroligt fint. Jag bara satt där helt förvånad för att hon var så avslappnad och hittade in i formen nästan direkt. Vi fick med bakbenen helt okej, men jag hade kunnat önska lite mer. Galoppfattningarna blev lugna och fina och mestadels rätt galopp. I början blev det fel några gånger för att jag inte lyckades få in ytterbogen på henne men det är sånt som händer. Hon ville gärna gena och göra snäva svängar i galoppen och för att slippa det red jag volten som en fyrkant istället och då blev det bättre. Galoppen kändes rund och avslappnad och hon var verkligen jätteduktig.
 
När det väl gick så bra ville jag inte hålla på och traggla utan låta det sluta när det gick som bäst. Vi travade av på en stor åtta med skrittövergångar på medellinjen och det funkade helt okej. Sammanlagt så är jag jättenöjd och hon kändes verkligen helt klockren idag hela passet igenom.
 
Nu ska jag dra hem till Sanna för att ha mys och tjejkväll så några mer inlägg idag blir det inte. Imorgon kommer uppdateringen antagligen också vara dålig då vi ska iväg och uppträda på en konsert. Men jag ska försöka få in något snabbt inlägg i alla fall.
 
 

Respekt i trafiken

2013-05-31 | 13:32:00 | Åsiktsinlägg | 2 Kommentarer
Häromkring är folk oftast väldigt snälla när de kör förbi ett ridande ekipage. Ezmeralda var rent ut sagt hemsk att rida ut på i vintras och kunde stanna och bråka och stegra sig när hon inte ville gå längre. Det hände flera gånger att det kom en bil just då och personerna i bilen var då så otroligt snälla att de faktiskt stannade bilen och stängde av motorn för att vi skulle komma förbi. Även om det inte ens var bilen som var problemet egentligen. Det gjorde mig jätteglad, att folk faktiskt visade stor respekt i trafiken för många gör inte det, säkerligen har de flesta hästmänniskor upplevt såna tillfällen. Folk som kör förbi i full fart eller kanske till och med tutar åt en.
 
Speciellt jobbigt tycker jag att det är med motorcyklister. Ezmeralda är nog inte den enda häst som tycker att motorcyklar är mycket läskigare än bilar. Deras motorer låter väldigt mycket mer och vilken häst som helst skulle kunna bli rädd när de gasar på. Flera gånger har jag stött på folk med motorcyklar som inte bryr sig ett dugg om att den stackars hästen blir livrädd och inte vet var den ska ta vägen.
 
Jag vill bara säga att snälla, visa lite respekt om ni är ute och kör med motorcykel eller bil eller vad som helst och stöter på ett ekipage där hästen blir rädd för er. Att stanna och låta dem ta sig förbi tar bara några minuter och de kommer att vara enormt tacksamma och dessutom få en mer positiv syn på bilister och/eller motorcyklister. En sån liten sak är verkligen värd jättemycket.
 
 

It's friday!

2013-05-31 | 07:39:21 | Allmänt | 0 Kommentarer
Näst sista ordentliga skoldagen är idag. På måndag är det den sista, på tisdag är det bara städning och klassaktiviteter som gäller och sen på onsdag är det skolavslutning och vi får äntligen vårt efterlängtade sommarlov. Snacka om att man längtar!
 
Jag hade tänkt att rida dressyr idag, det var ett tag sen och vi har dessutom inga dressyrträningar inbokade på ett tag så vi får klara oss själva. Planen är att fokusera på att få några bra galoppfattningar och att verkligen få med bakbenen. Hon har väldigt långa bakben och vet därför inte riktigt vad hon ska göra av dem, det är antagligen därför galoppfattningarna blir som de blir just nu. Sen ska vi troligtvis också fortsätta jobba med framdelsvändningar om jag lyckas få henne tillräckligt lösgjord först.
 
Ni får ha en jättebra fredag allihop så hörs vi senare!
 
 

Klättring stod på schemat

2013-05-30 | 23:04:53 | Ridpass | 1 Kommentarer
Började med att klättra en stund i skogen idag och det var Ezmeralda inte direkt nöjd över. Hon är inte speciellt förtjust i klättring... Men det är bra för att bygga upp bakkärran på henne. När jag kände mig nöjd med det gick vi ut på vägen och travade bort till en åker för att galoppera lite. Testade hela tiden att ha kontroll på tempot genom att rida lätt långsammare och det funkar verkligen jättebra. Vi fick igång bakbenen mycket bättre och hon slappnade av snabbare än vanligt.
 
Däremot var hon rätt jobbig och höll på att skygga hela tiden. Vi kunde bara trava helt lugnt framåt på vägen innan hon plötsligt kastade sig åt sidan för en gren eller en grästuva. Småsaker som hon aldrig bryr sig om annars. Vet inte varför hon höll på så för hon var inte stressad eller nåt i övrigt.
 
När vi kom till åkern galopperade vi en stund där rätt så kravlöst bara för att det var kul. Gräset var rätt så högt och det kändes verkligen somrigt att galoppera omkring där. Det låg några fällda småbjörkar längs ena kanten som vi testade att hoppa över och det tyckte hon var jättekul. Det gick aningen för fort, men sen ställde jag inte några direkta krav på henne heller. Imorgon ska vi rida lite dressyr och verkligen ta tag i galoppfattningarna för idag var det typ en fattning som blev ren och bra medans hon bara exploderade iväg och började studsa i de andra.
 
 

Falsterbo

2013-05-30 | 12:38:00 | Tävlingar | 2 Kommentarer
 Är det någon av er läsare som ska till Falsterbo i år?
 
Själv ska jag åka ner med min mamma och en kompis och vara där på onsdagen. Då får man lite av varje, både dressyr och hoppning, terrängritt och shower utan att det är så trångt som det alltid är på den sista helgen. Ser fram emot det här jättemycket, det är ju en av årets höjdpunkter och det ska bli jättekul såklart.
 
 
 

Två hästar på samma gång

2013-05-30 | 07:20:49 | Ridpass | 0 Kommentarer
Igår så red jag ju som dagt Gloi och tog med Ezmeralda som handhäst. Jag hade väntat mig att det skulle vara Ezmeralda som ställde till problem, men nejdå, hon lunkade på så fint bakom oss utan problem. Gloi däremot krånglade en hel del. För det första var han livrädd för longerlinan jag hade på Zessan. Varje gång den kom i närheten av honom skyggade han och försökte springa iväg. Sen var han så otroligt pigg och taktade sig igenom den delen av ridturen vi inte travade. I traven så sprang Ezmeralda aningen för fort och det gjorde att Gloi ville tävla och också sprang väldigt fort. Men jag lyckades få ordning på dem efter ett tag och då töltade vi lugnt och fint med prinsessan travande bakom. Med lite träning kan nog det här bli jättebra, men vi har en del att finslipa kan man säga. Kul var det i alla fall!
 
Idag är det lång skoldag, men en del går bort till att se på film och att lyssna på Kulturskolans vårkonsert så det är inte så hemskt farligt ändå. Sista veckan i skolan innan sommarlovet är mest rätt så chill eftersom det inte är några prov eller stora uppgifter kvar. Vi ser mest på film, haha :)
 
Jag och Ezmeralda ska ut i skogen och klättra idag faktiskt. Hon behöver bygga på sig lite muskler där bak och klättring måste ju vara ett av de bästa sätten.
 
Vad ska ni göra idag?
 
Haha, vilken hemsk bild...

Onsdagsplaner

2013-05-29 | 07:09:09 | Allmänt | 2 Kommentarer
Idag hade jag tänkt testa något helt nytt för både mig och hästarna. Ezmeralda har sin vilodag idag, men jag tänkte rida Gloi och ta med henne som handhäst. Har bara gjort det en gång tidigare, med Charm och Bastant förra sommaren. Antingen kommer det att gå jättebra eller så går det fullkomligt åt skogen. Vi får hoppas på det bästa!
 
Om det funkar så är det ett bra sätt att motionera båda hästarna på samma gång de dagarna mamma inte hinner rida, vilket är rätt så många dagar. Gloi slipper dessutom stå själv kvar i hagen och det är ett stort plus då han blir verkligen jättestressad och springer runt som en galning tills Ezmeralda och jag kommer tillbaka.
 
Men först är det en skoldag som ska genomlidas. Har en jobbig So-redovisning som knappt är halvvägs klar än att bli klar med...
 
Ha en bra dag hörni!
 

Avramling och konditionsträning

2013-05-28 | 22:38:01 | Allmänt | 1 Kommentarer
Internet har inte funkat på hela kvällen, därav den minimala bloggningen. Men nu är det fit for fight igen så det är väl bara att köra på! :)
 
Jag och Ezmeralda passade på att ge oss ut och konditionsträna när solen tittade fram efter allt spöregn och åskande. Det kan man kalla bra timing! Underlaget var rätt så mjukt och bra och vi lyckades hålla igång ett bra tempo under nästan hela ridturen. Hon fick verkligen upp flåset så det målet blev uppnått i alla fall.
 
Sen råkade vi ut för några små missöden också... Som vanligt. Första galoppen vi tog i skogen så hoppade det fram ett rådjur mitt framför nosen på Ezmeralda. Ni kan troligtvis gissa att jag flög som en liten vante över halsen på mitt stackars nervvrak till häst. Lyckades hålla kvar i tyglarna i alla fall så det var bara att borsta av jorden och sitta upp igen. När vi en stund senare hade vänt och var på väg tillbaka efter en dryg halvtimmes travande på de ändlösa grusvägarna lyckades vi stöta på halva motorcykelförbundet inte bara en utan TVÅ gånger. Suck... Behöver jag ens säga att lilla prinsessan fick ett nervsammanbrott. De var inte speciellt snälla heller utan brötade förbi så att det hördes över halva Fotskäl.
 
Annars så lyckades vi träna ordentligt på två saker. Dels så försökte jag att göra som vi lärde oss i Fjärås sist, att styra hennes tempo bara med hjälp av min lättridning. Det funkade förvåningsvärt bra faktiskt efter några försök. En annan sak vi övade lite extra på var avsaktningar och halter. Jag vet inte hur, men jag märkte att om jag rätade upp mig på ett visst sätt i sadeln förstod hon på en gång att hon skulle stanna. Jag behövde inte ta i tyglarna ens en gång, det var jättebra faktiskt.
 
Favoritbild ♥

Regn...

2013-05-28 | 07:30:04 | Allmänt | 3 Kommentarer
Det regnar ute och ser allmänt grått och trist ut. Gissa om det känns tråkigt att vakna till det... Troligtvis ska det regna hela dagen också så det finns inte jättemycket att se fram emot när det gäller vädret.
 
Uteritten igår gick fint, förutom att det tog mamma 40 minuter att fånga Gloi i hagen. Han hade bara bestämt sig för att inte komma och han är en väldigt envis liten häst. Tillslut gick det i alla fall så då red vi ut en kortis. Ezmeralda skötte sig helt okej hela rundan förutom andra gången jag skulle hoppa upp. Vi har fortfarande en del att jobba på när det gäller uppsittningarna barbacka och av någon anledning tyckte hon att det var en jättebra idé att springa iväg när jag hängde på mage över hennes rygg... Men det gick bra och jag kom upp i alla fall.
 
Idag ska vi bort i skogen för ett rejält konditionspass. Då passar det egentligen bra att det regnar eftersom vägarna blir lite mjukare då. Målet är att verkligen få upp flåset på henne, det kan behövas. Hon behöver ju inte bara få mer muskler utan också skaffa lite kondition. Annars har vi ingen chans att vara med på en av långritterna i sommar där man är ute flera dagar.
 
 

Veckoplanering

2013-05-27 | 11:46:00 | Allmänt | 4 Kommentarer
Måndag: Lugn uteritt
 
Tisdag: Konditionsträning
 
Onsdag: Promenad
 
Torsdag: Klättring
 
Fredag: Dressyr
 
Lördag: NH
 
Söndag: Uteritt
 
 

Ny vecka

2013-05-27 | 07:52:25 | Allmänt | 1 Kommentarer
Nu är det sista riktiga veckan innan sommarlovet faktiskt. Vi har skolavslutningen på onsdag nästa vecka och dagarna innan det är det väl mest städning och se på film som gäller. Så det är bara att ta sig igenom denna veckan. Egentligen är det rätt sjukt hur fort tiden har gått, men jag klagar inte direkt ;) Det ska bli skönt med sommarlov eller vad tycker ni?
 
Idag ska jag vara med på en konsert på Kulturskolan, ska spela en låt av One Republic, men efter det hade jag och mamma tänkt rida ut en sväng. Det blev inte av igår eftersom vädret ärligt talat inte var speciellt fint och det hade nog varit mer för vår skull än för hästarnas om vi hade gjort det. Jag och Ezmeralda ska i vilket fall ut oavsett om vi får sällskap eller inte. Hon börjar verkligen få lite kondition nu och vi jobbar på att hon ska muskla till sig lite också.
 
Ha en jättefin dag allihop!
 
 
Favorit i repris

26 maj

2013-05-26 | 12:07:00 | Allmänt | 6 Kommentarer
Idag skulle min älskade halvblodsvalack Charm fyllt 32 år om han fortfarande funnits hos oss. Det är helt sjukt att det snart gått ett år sen han somnade in, det känns mer som att det hände förra veckan. Saknar honom fortfarande otroligt mycket och han kommer alltid att finnas i mitt hjärta ♥
 
 

Söndagmorgon

2013-05-26 | 08:53:50 | Allmänt | 0 Kommentarer
Det har vart dåligt med bloggandet de senaste dagarna och, som vanligt, har jag ingen speciellt bra anledning. Kul att ni har varit inne och kollat ändå :)
 
Igår red jag och Lovisa en långtur på hästarna på nästan 2 timmar. Vi red rundan bort mot sjön och upp i skogen där borta och det var verkligen supermysigt. Jag lyckades ramla av en gång när det kom en fågel och plaskade i vattnet från ingenstans. Jag satt där helt oförberedd barbacka och gled bara av när Ezmeralda hoppade till. Som tur var klarade sig både hon och jag bra. Sen höll vi på att rida vilse en gång också eftersom de hade i princip plöjt upp halva skogen med sina skogsmaskiner där borta och det var helt omöjligt att se vilken stig som var rätt. Som tur var lyckades vi hitta den rätta stigen efter ett tag.
 
Idag är det så fint väder så jag passade på att äta min frukost ute i hagen med hästarna när jag var där för att ge Ezmeralda sin frukost. Supermysigt verkligen att sitta där i solen på en sten och se på hästarna när de betar. Annars så hade jag tänkt ta det rätt så lugnt idag. Det är så skönt att inte ha ändlösa högar med skolarbete att ta tag i utan bara kunna slappna av och göra vad man vill. Snart sommarlov nu då!
 
Jag och mamma ska skritta ut en runda hade vi tänkt. Bara en lugn runda så att hästarna får röra lite på sig och för att det är så mysigt såklart.
 
 

Gårdagens dressyrträning i Fjärås

2013-05-24 | 07:55:31 | Ridpass | 0 Kommentarer
Träningen igår var ett väldigt kort pass, men vi lyckades hålla en positiv känsla i alla fall så det var bra. I traven jobbade vi mycket med att jag skulle få henne rak mella skänklarna och kunna styra mest med vikten och få bättre kontroll på tempot. Ezmeralda förstod detta utan problem och skötte sig superfint.
 
Galoppen gick okej, men fortfarande inte så bra som jag vet att vi båda kan egentligen. Några av fattningarna blev bra medans andra blev sämre. Ezmeralda taggade till rejält och höll på att studsa åt alla möjliga håll bara för att galoppera. Ridläraren hade av någon anledning fått uppfattningen att hon var en unghäst som inte riktigt lärt sig galoppera med ryttare än och tyckte därför att jag skulle berömma henne varje gång hon studsade och fattade galopp för att hon själv ville. Jag försökter förklara men hon lyssnade inte riktigt på mig...
 
Men hon skötte sig i allmänhet rätt så bra. Inte en av våra bästa träningar, men det var helt okej. Jag testade stövlarna ändå och de kändes grymt sköna att rida i. Jag ska lätt behålla dem nu!
 
Nu blir det att dra iväg till skolan för en halvkort dag med blandannat ett prov i hemkunskap. När jag kommer hem ska jag och Ezmeralda ta en lång uteritt, kanske ända bort till sjön om vi har den tiden.
 
Ha en bra dag!
 

Ge inte upp

2013-05-23 | 12:22:00 | Åsiktsinlägg | 0 Kommentarer
Det är så vanligt att man har en dröm eller ett mål, men så fort det visar sig att vägen dit verkar omöjlig så ger man upp. I den här världen är våra drömmar och mål något av det viktigaste vi har, något som skiljer ut oss från havet av människor. Något som gör oss unika.
 
Visst, världen är orättvis. Det finns säkert hur många som helst som har större chans att nå ditt mål än vad du har. Men det behöver inte betyda något. Chansen att lyckas kanske är minimal, men den finns! Och vad som än händer, ge inte upp. Det kommer att vara värt det i slutändan. Oavsett vem du är eller vad ditt mål är så blir inte din chans att nå dit större om du inte kämpar.
 
Det kommer att kräva blod, svett och tårar men en dag kan du titta tillbaka och vara stolt över att du inte gav upp utan faktiskt kämpade med allt du hade. Det vet jag att jag vill kunna göra.
 
 

Torsdag

2013-05-23 | 07:18:58 | Allmänt | 0 Kommentarer
Idag är det dressyrträning i Fjärås som gäller! Förhoppningsvis får vi en bättre känsla efteråt än förra gången. Nu ska vi göra klockrena galoppfattningar så det så! Jag har inte bestämt mig än om jag ska ta och premiärrida i stövlarna eller inte. Har ju inte en aning om jag borde ha kvar dem eller skicka tillbaks dem...
 
Först är det en lång skoldag som gäller, tråkigt nog. Och Ezmeralda måste jag ut till så att den lilla damen får frukost. Igår bytte jag hage på hästarna till det stora naturbetet som ligger precis brevid vårt hus så nu är det bara att springa ut till dem när jag känner för det. Härligt att ha dem så nära hemma!
 
Ni får ha en bra dag!
 

Mitt största problem som ryttare

2013-05-22 | 16:15:00 | Allmänt | 0 Kommentarer
Det allra största problemet jag har när jag rider är att jag alltid lyckas titta ner på hästens hals. Det är en jättedålig ovana jag verkligen försöker bli av med då hela min sits påverkas av detta. Men det är väldigt svårt att jobba bort. Jag får liksom nästan känslan av att hon kommer försvinna om jag inte hela tiden har blicken på henne. Jättekonstigt jag vet, men det är något jag verkligen måste tänka på att inte göra. Det har blivit bättre det senaste halvåret men är fortfarande inte borta.
 
 
Det här är en typisk bild för hur det kan se ut. Ni kan se hur hälen åkit upp, överkroppen blivit mer framåtlutad och att Ezmeralda inte riktigt kände sig bekväm med situationen och drog upp huvudet.

Tävling

2013-05-22 | 10:06:00 | Tävlingar | 2 Kommentarer
Jag är med och tävlar hos Jonna om produkter från K9. Var med ni med! Bilden är klickbar.
 
 
 
 
 

Barbacka i regnet

2013-05-21 | 21:56:16 | Ezmeralda | 2 Kommentarer
Statistiken har gått upp en väldig massa idag och en hel hög kommentarer har trillat in. Alltid lika roligt!
 
Det blev någon slags skyfall i någon timme precis när jag tänkte dra mig ut och rida. Himlen bara öppnade sig. Suck... Jag fick plugga lite och promenera omkring i mina stövlar här hemma medans jag väntade på att det skulle sluta. Stövlarna är jättestela och det gör verkligen svinont. Är det normalt? Jag googlade det och det verkade som att det var normalt i alla fall. Förhoppningsvis mjukar de upp sig lite snart så att jag kan testa att rida i dem utan att mina fötter ramlar av.
 
När jag plockade in Ezmeralda från hagen blev hon helstressad av att lämna Gloi och travade omkring på stället helt spänd i hela kroppen. Hon var blöt efter regnet så det fick bli att rida barbacka eftersom jag inte ville lägga på henne en sadel. Det var aningen svårt att komma upp så länge vi var i närheten av Gloi så vi fick gå nästan ända bort till stallet innan hon lugnade sig såpass att jag kunde glida upp på henne lite diskret från stenmuren.
 
Vi la en väldig massa fokus på galoppfattningarna idag då det är det vi måste träna på mest. Just nu så vill hon så gärna fram och då blir det att jag sitter och smyghåller lite i fattningarna vilket leder till att de blir studsiga och rätt så okontrollerade. Rätt så ofta blir det korsgalopp också eftersom hon taggar till så mycket. Idag tänkte jag väldigt mycket på mig själv, att jag satt rätt och att alla hjälper kom där de skulle. Vissa fattningar blev riktigt fina faktiskt och avbrotten var mycket bättre än vanligt. Det var lätt att variera mellan att få fram och att ta tillbaka henne vilket faktiskt var jätteroligt. Ezmeralda tyckte att det var jätteskoj att galoppera så mycket så hon taggade som bara den. Endel studsande blev det av den anledningen...
 
När vi jobbat klart med galoppen och jobbade lite mer i traven kändes hon jättemjuk och fin. Lite för stark i munnen kanske, men vi la ju inte så mycket fokus på traven så det är inte så konstigt. Det känns som att jag får en bättre sits barbacka och både Zessan och jag tycker bättre om att rida barbacka än med sadel. Vi kanske borde testa att rida dressyr barbacka lite oftare?
 
 
Gammal bild
 
 
 

Bettlöst träns

2013-05-21 | 12:42:00 | Utrustning | 6 Kommentarer
Hittade en sida med bara en massa NH-grejer och det var verkligen fina saker de hade. Man blev riktigt sugen på flera av sakerna för det är sånt man inte direkt kan hitta i "vanliga" ridsportaffärer.
 
Speciellt det bettlösa tränset nedan blev jag sugen på. Det skulle vara kul att testa och se ifall jag faktiskt skulle kunna rida Ezmeralda på ett sånt. Det skulle ju i så fall kunna vara en bra variation så att hon inte hela tiden behöver ha bett i munnen medans det samtidigt är mycket snällare än ett hackamore.
 
Det finns för 495 kr på naturhasten.se
 

Planer för idag

2013-05-21 | 07:25:54 | Allmänt | 2 Kommentarer
Vet inte varför jag ens bryr mig om att skriva morgoninlägg. De är sällan speciellt intressanta ändå och jag tvivlar på att ni ens läser dem, haha.
 
Idag ska jag och Ezmeralda rida ut en rätt så lång runda. Det känns som att både hon och jag skulle behöva det faktiskt. Vi får se hur långt vi hinner rida bara eftersom jag både ska hinna plugga och stängsla innan. Deras nuvarande hage är rätt så nerbetad nu och de skulle behöva flyttas när som helst. Så man kan säga att jag ligger lite back på stängslingen typ...
 
 
Snacka om spänd häst...

Myspys i hagen

2013-05-20 | 22:18:00 | Ezmeralda | 1 Kommentarer
Kände inte för att göra något speciellt idag eftersom hon ändå skulle få en vilodag. Vi chillade och myspyste i hagen istället vilket både Ezmeralda och jag uppskattade jättemycket. Jag kunde borsta och pyssla med henne helt lös och hon var så otroligt kelig. Bebisen stod helt stilla och bara njöt. När jag skulle gå sen så följde hon efter mig hela vägen till grinden och stod där och bara såg efter mig en lång stund, söthästen.
 
Jag tycker att det är väldigt viktigt att man faktiskt tar sig tiden att bara umgås med hästen. Om allt bara handlar om träningar och tävlingar formar ni inget band på samma sätt och det finns dessutom en chans att hästen tröttnar. Att kunna stå och pyssla med hästen lös i hagen är något jag värdesätter mycket högre än ett bra ridpass för det visar att den faktiskt litar på en. För ett halvår sen hade jag aldrig kunnat göra så med Ezmeralda, hon hade gått iväg på en gång just för att hon inte kände sig trygg med mig. Men nu så är det inga problem för vårt band har vuxit sig starkare, steg för steg, dag för dag. Vi har visserligen fortfarande en bra bit kvar, men vi är på rätt väg!
 
 
 

Veckoplanering

2013-05-20 | 12:31:00 | Allmänt | 3 Kommentarer
Måndag: Promenad/Ut och springa
 
Tisdag: Uteritt
 
Onsdag: NH/Trickträning
 
Torsdag: Dressyrträning i Fjärås
 
Fredag: Uteritt
 
Lördag: Longering
 
Söndag: Dressyr
 

Skola idag...

2013-05-20 | 07:35:55 | Allmänt | 1 Kommentarer
Idag är det lång skoldag och måndag dessutom. Inte det roligaste direkt. I eftermiddag blir det mer plugg, en promenad med Ezmeralda och stängsling som gäller. Fullt upp alltså!
 
Förresten så kom mina ridstövlar igår. Är inte säker på om jag ska byta dem eller ha kvar dem än. Det kan ju vara så att de bara är väldigt stela och att jag behöver gå in dem här hemma först. Sjukt snygga är de i vilket fall. Jag ska några bilder senare så att ni kan få se.
 
Har inte tid att blogga mer just nu, måste ju bort och ge Ezmeralda frukost! Vi hörs senare!
 
 

Vad har jag gjort idag?

2013-05-19 | 22:29:42 | Allmänt | 1 Kommentarer
Vet att alla inlägg har varit supertråkiga på sistone. Statistiken har sjunkit och jag känner mig inte riktigt motiverad till att blogga... Men jag ska ta tag i mig själv och skriva några lite vettigare inlägg snart.
 
Idag har jag mest tagit det lugnt typ. Det regnade och var tråkigt väder större delen av dagen så man blv inte så motiverad att gå ut. Jag fick gjort lite skolarbete och hjälpte till att valla får, men mycket mer var det inte. Känner mig superslö, haha!
 
Imorse/förmiddags red mamma och jag i vilket fall ut en runda barbacka innan regnet kom. Det var rätt så skönt så jag red i bara jeansshorts och t-shirt. Härligt värre! Ezmeralda skötte sig super faktiskt. Eftersom mamma ville ta det väldigt lugnt för att inte ramla av så fick vi träna på att trava väldigt långsamt. Gloi har ju rätt så mycket kortare ben typ. Hon lyssnade i vilket fall väldigt fint och det var nog bra att träna på att korta upp traven då hon oftast springer på rätt så bra. Mysigt var det i alla fall!
 
Imorgon blir det skolan igen. Bara två veckor kvar nu... Tagga sommarlov!
 

Gårdagens ridpass

2013-05-19 | 12:00:00 | Foto | 3 Kommentarer
Det var otroligt varmt kan man säga så vi red inte jättelänge, kanske 40 minuter. Hon var väldigt fin i traven och jobbade på jättefint. Jag var jättenoga med att hålla om henne på ytter och det hjälpte nog en hel del.
 
I galoppen var det nog väldigt jobbigt för henne för hon bara sprang och försökte dra iväg med mig. Det tog ett bra tag att få henne att lugna sig och bli lite lättare i handen. I slutet kändes det helt okej, men det var ingen wow-känsla på galoppen direkt. När jag kollade på bilderna efteråt såg jag att jag gjorde en del fel som troligtvis försvårade det för henne också. Måste vara mycket mer noggrann med mig själv för att underlätta för henne.
 
När jag travade av henne kändes hon väldigt fin. Kunde få henne lång och låg stundvis, men mestadels ville hon inte riktigt sträcka ut sig. Hon var väldigt lätt och fin i handen också och tog mina hjälper väldigt fint så vi avslutade där och promenerade hemåt. Hela Ezmeralda var blöt av svett, överallt. Stackarn, det var väldigt varmt. Men hon jobbade på fint och jag är mestadels nöjd med henne. Galoppen har vi endel jobb kvar på, men annars kändes hon väldigt fin.
 
Efteråt var hon väldigt nöjd med att bli svampad över hela kroppen. Hon som annars hatar vatten stod bara och njöt. När jag släppte henne i hagen med Gloi sen kom hon knappt innanför grinden innan hon la sig ner och bara rullade sig i typ 5 minuter.
 

Mitt hjärta

2013-05-19 | 09:45:00 | Foto | 0 Kommentarer
Sneakpeak på bilderna från igår
 
 
 
 

Söndag

2013-05-19 | 08:42:52 | Allmänt | 0 Kommentarer
Vädret idag känns inte lika positivt eftersom det ska bli mulet och regna. Jag och mamma ska ut och rida nu på förmiddagen innan det hinner börja och sen ska vi få stängslat klart hagen senare också. Vi tänkte släppa ut dem där idag och då måste det sista fixas. Uteritten blir nog rätt så lugn eftersom Ezmeralda fick ett rätt så rejält pass i värmen igår. Bilderna blev otroligt bra faktiskt! Ni kommer att få se dem och en utvärdering av ridpasset lite senare.
 
Hoppas att ni får en fin dag!
 
 

Dagens planer

2013-05-18 | 07:41:36 | Allmänt | 3 Kommentarer
Godmorgon på er allihop där ute i sommarvädret! För ni tänker väl inte hålla er inomhus en sån här fin dag eller? Det är lika bra att passa på för det ska ju regna igen på måndag... Usch!
 
Igår försökte jag hålla mig ute så mycket som möjligt, därav den dåliga bloggningen. Jag och Ezmeralda skulle ta en promenad men det blev att vi passade på att förena nytta med nöje och ta med en slägga ner till den stora sommarbeteshagen för att jobba lite. I princip alla stolpar var lösa så det är en hel del jobb att göra innan hästarna kan gå där. I början tyckte Ezmeralda att det var sjukt läskigt när matte bankade på stolparna och for iväg åt alla möjliga håll. Men skam den som ger sig så 10 minuter senare hade hon vant sig och lät mig banka bäst jag ville medans hon underhöll sig med gräset. På ca 45 minuter hann vi igenom nästan halva hagen så det var rätt bra jobbat faktiskt!
 
Hästarna fick byta hage sen också till en annan ungefär likadan som de gick i innan. Inte så stor, men det duger tills den stora är färdigstängslad.
 
Idag är jag uppe tidigt för att jag och mamma ska jobba på hagen några timmar innan det blir alldeles för varmt. Hon sover fortfarande, men förhoppningsvis vaknar hon snart så att vi kan dra oss ut... När vi jobbat med det några timmar ska jag rida Ezmeralda på åkern. Mycket fokus på galoppfattningarna ska det bli för att verkligen få ordning på det. Min brorsa ska faktiskt följa med och knäppa lite kort och filma så det blir jättebra! Sen i eftermiddag ska jag hem till en kompis som fyller år och ska ha en liten fest. Alltså blir det rätt så fullt upp för mig idag, men det är bara bra.
 
Vad ska ni ha för er i det fina vädret?
 
Fina bebis ♥

Träna regelbundet

2013-05-17 | 12:48:00 | Åsiktsinlägg | 9 Kommentarer
För att kunna komma framåt i sin ridning tycker jag verkligen att det krävs att man tränar regelbundet för en duktig tränare. Även för att hästen ska utvecklas åt rätt håll. Visst, du kanske är jätteduktig, men alla har små ovanor och saker de kan förbättra. Det är inte säkert att du ser de sakerna själv, men en duktig tränare däremot gör det. Alla toppryttare har också någon de tränar för emellanåt.
 
En del tränar bara någon gång ibland och det tycker jag också är synd. Går det för lång tid mellan gångerna så är det lätt att man tappar det man lärt sig och behöver träna på. I vintras hade vi svårt att komma i väg och träna med Ezmeralda regelbundet och det märktes väldigt mycket eftersom vi i princip inte fick några resultat i ridningen. Nu när vi tränat oftare under våren kan man verkligen känna skillnader på både henne och mig. Jag vet bättre hur jag ska rida henne och hon börjar få lättare för att gå i form och trampa under sig.
 
Sen lär man sig så otroligt mycket mer när man tränar privat också. Jag har lärt mig mer under det här halvåret med Ezmeralda än vad jag gjort på alla de åren jag både gick på ridskola och hade Charm känns det som. Jag tror att det är bra att man även som ridskoleryttare tar någon privatlektion ibland då det ger så mycket mer när man får ridlärarens fulla uppmärksamhet än om man rider i grupp.
 
Vi försöker att komma i väg med Ezmeralda och träna ungefär varannan vecka och det känns rätt så lagom. Då får vi tid att tänka igenom och träna på det som var mindre bra mellan träningarna utan att det blir alltför mycket dressyr. Jag vill ju hålla ridningen varierande och rolig för oss båda två.
 
Vi tränar oftast för Maria, som även ridit in Ezmeralda när hon var unghäst, men vi har också ridit för Tessan några gånger och nu har vi ju några träningar inbokade i Fjärås också. Att träna för olika tränare tycker jag ockå är bra då man får flera olika tips om hur man kan rida hästen på ett bra sätt.
 
 
Dålig ridhusbild från en Maria-träning

Dressyrträning i Fjärås

2013-05-16 | 22:44:43 | Träningar | 1 Kommentarer
Måste säga först att jag är jättenöjd med båda lastningarna. När vi skulle dit så gick hon bara rätt på. Sen när vi skulle hem så krånglade hon lite, men då testade jag att göra som Tobbe Larsson, steg för steg, och för en gångs skull funkade det faktiskt jättebra. Sen var hon hellugn i princip hela tiden. Jag trodde att hon skulle bli lite stressad eftersom det var en plats hon bara varit på en gång innan, men hon tog det chill och traskade snällt efter mig. Vilken pärla till unghäst jag har! :)
 
Själva träningen är inte något jag skulle kalla vår bästa. I traven fick hon en jättefin form och var mjuk och avslappnad så den är jag väldigt nöjd med. Men galoppen däremot blev bara pannkaka. Hon var trött och fattningarna blev dåliga så hon orkade inte hålla balansen ordentligt. Det är inte hennes fel, men inte enbart mitt heller. Jag fick en del bra tips som vi absolut ska börja träna lite på, men vissa saker var jättekonstiga. Sånt som Maria, som faktiskt har ridit in Ezmeralda, sagt till mig att göra fick jag kritik för eftersom det tydligen "förstörde hästens balans". Men tränare tycker olika, uppenbarligen, så det är ingen mening att ta åt sig. Vi kör på det som funkar bäst för oss och testar oss fram lite. Vi ska ju dit igen nästa vecka och då är det bara att ta nya tag.
 
Karina kollade även lite på sadeln och tyckte precis som jag att den inte låg helt hundra på henne. Istället var de snälla att skicka med oss två sadlar de hade hängande i sadelkammaren hem att testa. Båda låg bättre än våran dressyrsadel så det blir nog jättebra. Förhoppningsvis får hon det lättare med en bättre sadel också. Jättesnällt av dem tycker jag!
 
 
Gammal bild från en Maria-träning

Mot stallet

2013-05-16 | 16:26:41 | Allmänt | 0 Kommentarer
Ska dra mig bort och göra iordning Ezmeralda för transporten nu. Vi får hoppas att lastningen går snabbt och lätt för annars kommer vi att få aningen bråttom...
 
 

Betesbilder

2013-05-16 | 13:00:00 | Foto | 7 Kommentarer

Morgon på betet

2013-05-16 | 07:51:44 | Allmänt | 0 Kommentarer
Har alldeles nyss varit borta på gården för att ge Ezmeralda sin frukost och kolla till dem. Man kan säga att min lilla häst inte alls njuter av sitt sommarlov... Istället springer hon omkring som om hon hade eld i baken och skriker efter de andra hästarna borta i stallet. Tydligen duger inte Gloi som sällskap... Hon var helt svettig och jättetrött, lillan. När jag cyklade hemåt igen hade hon lugnat sig lite i alla fall, men jag ska dit och kolla till dem en gång till innan jag drar ner till bussen. Förhoppningsvis vänjer hon sig snart!
 
Idag ska vi ju åka iväg till Fjärås för att dressyrträna för första gången. Det är den första av de privatträningar som Idrottslyftet sponsrar klubben med och det ska verkligen bli jättekul! Om Ezmeralda har någon energi kvar då alltså...
 

Uteritt och betessläpp

2013-05-15 | 21:00:19 | Ridpass | 1 Kommentarer
Vädret var superfint när jag och Ezmeralda gav oss ut och allt kändes så himla grönt och härligt. Min lilla skrutthäst däremot var inte lika härlig... Hon var jättetjafsig och hård i munnen och drog bara iväg när vi travade. Sen var hon också jättestel och tog inte skänkeln speciellt bra. Vi kämpade på med traven hela rundan utan att få någon speciellt bra känsla alls.
 
Det var såklart inte hennes fel, men jag blev frustrerad och ville inte rida hem när det gick så dåligt. Istället hittade vi en liten skogsstig vi aldrig ridit på innan och gjorde något helt annat. Efter en bit svängde den upp i troligen den hemskaste branta backen jag sett på ett bra tag. Superbrant och rätt så lerig också. Jag tänkte vända men Ezmeralda ångade glatt på uppför hela backen och verkade helnöjd, knashästen. Vi fortsatte på stigen tills den blev alldeles för smal och sumpig. Då var vi nästan högst upp på hela åsen och det var en otroligt vacker utsikt.
 
När vi kom ner på vägen igen så kändes Zessan plötsligt superfin. Helt mjuk och smidig i hela kroppen och stelheten märktes inte alls. Hon frustade mycket och vi fick till formen riktigt fint i både traven och galoppen. Tydligen så blir hon uppvärmd och fin av klättring i skogen, det kan vara bra att komma ihåg!
 
Sen tog vi med oss Gloi och promenerade bort till beteshagen där de äntligen fick sitt efterlängtade sommarbete. Båda hästarna såg supernöjda ut och jag knäppte en hel del bilder. Fler kommer komma upp senare eller kanske imorgon.
 
 
Visst ser det härligt ut!

Godmorgon!

2013-05-15 | 08:01:33 | Allmänt | 1 Kommentarer
Idag är det äntligen dags för betessläpp! Just nu ser vädret rätt regnigt och grått ut, men om man ska våga tro på metereologerna så ska det bli soligt och fint ikväll i alla fall. Jag och mamma ska rida ut en runda innan vi släpper dem. Troligtvis tar vi det rätt så lugnt eftersom jag och Zessan ska åka och träna imorgon och då behöver hon ha tillräckligt med energi. Men en lugn runda i alla gångarter blir nog perfekt.
 
Nu ska jag dra mig mot skolan för att ha No-prov. Satt uppe hela kvällen igår och pluggade så förhoppningsvis fastnade lite av det i alla fall. Vi hörs senare!
 

Tränat spansk skritt

2013-05-14 | 22:17:38 | NH | 2 Kommentarer
Nu är hästarna pysslade med som vanligt och står och äter sitt hö borta i stallet. Sista natten inne för dem inna vi släpper ut dem på bete. Härligt värre!
 
Ezmeralda och jag gjorde lite NH och trickträning idag. Vi började med att checka så att standardövningarna satt vilket de gjorde. Men det menar jag det vanliga som att hon ska gå, stanna, gå undan för tryck och backa när jag säger till. Om inte dessa övningar funkar är det ingen mening att gå vidare på nya grejer. I vilket fall så funkade det helt okej. Hon fokuserade halvbra på mig i alla fall.
 
Sen gick vi vidare på att fortsätta jobba med den spanska skritten som jag ju har skrivit att vi ska klara innan sommaren är över. Som ett litet mål bara. Idag övade vi att hon skulle lyfta benen i en liten serie. Först upp med vänsterbenet och sätta ner den, sen högerbenet, sen båda varsin gång till innan hon fick godis och beröm. Lite dåligt förklarat, men jag hoppas att ni fattar. Fyra lyft på rad gjorde vi idag utan att förflytta oss speciellt mycket framåt. Ezmeralda fattade jättebra och lyfte fötterna som bara den. Min duktiga prinsessa! Nästa steg blir att få in lite bättre flyt i det för att sen kunna lägga in flera steg och att vi samtidigt rör oss framåt.
 
Ett stort plus med idag var att hon lyssnade jättefint på mina signaler med spöt. När jag lyfte spöt så lyfte hon hoven och när jag sänkte det så satte hon ner hoven igen. Det har inte riktigt funkat så bra innan så det var ett jättestort framsteg tycker jag faktiskt!
 
Vi gick en liten promenad efteråt också och bara myste lite. Hon skötte sig jättefint även då.
 
 

Schabrak från Jacson

2013-05-14 | 17:44:01 | Utrustning | 2 Kommentarer
De här nya schabraken från Jacson tycker jag var riktigt fina faktiskt. Jag gillar att det är så starka, klara färger, det känns riktigt vårigt. Såhär på våren vill man ju sticka ut lite extra mycket och klä sig själv och hästen i lite mer glada färger. I alla fall jag!
 
Det röda blev jag faktiskt lite sugen på. Ezmeralda skulle se grymt snygg ut i det. Sen tyckte jag att det svarta var lite häftigt också med den orangea kanten. Men jag ska hålla i pengarna just nu. Ska spara ihop lite tills när vi ska ner på Falsterbo i sommar.
 
De kostar ca 399 kr. Vad tycker ni? Hiss eller diss?
 

Vår nya transport

2013-05-14 | 11:03:00 | Allmänt | 5 Kommentarer
I fredags skrev jag om att vi hade varit ute och köpt nåt speciellt som skulle underlätta jättemycket för mig och Ezmeralda. Och TADA, här är vår nya alldeles egna transport!
 
Det är en lite äldre modell, men den är i fint skick och fungerar jättebra. Dessutom har den fronturlastning vilket är ett stort plus. Då kan man lastträna och bara gå med hästarna genom transporten.Så nu kommer vi alltså slippa hyra Granngårdens tranport till varje gång vi ska åka iväg. Superskönt!
 
Vad tycker ni? Ser den bra eller dålig ut?
 

Tisdagmorgon

2013-05-14 | 08:09:54 | Allmänt | 0 Kommentarer
Har egentligen ingenting speciellt inplanerat idag. Vet inte ens varför jag skriver ett inlägg när jag ändå inte har något vettigt att skriva...
 
I vilket fall så ska jag snart ta mig ut i regnet för att cykla ner till bussen. Vi har en kort dag i skolan och slutar två vilket är sjukt skönt. Sen efter skolan blir det No-plugg för hela slanten. Har ett dubbelprov imorgon i både kemi och fysik. Jobbigt! Men sen är det faktiskt knappt några prov kvar innan vi slutar så det är väl lika bra att få det överstökat.
 
Ezmeralda fick vila igår eftersom det praktiskt taget vräkte ner regn och det kändes inte direkt speciellt kul att ge sig ut i det. Om man ändå hade ett ridhus... Idag så hade jag tänkt NH-träna. Det var ett tag sen och det känns som att vi behöver friska upp kunskaperna lite. Det blir nog mest grundövningarna och så kanske vi går in lite på den spanska skritten också beroende på hur arbetsvillig hon verkar.
 
 
 

Tråkigt väder...

2013-05-13 | 21:03:48 | | 2 Kommentarer


Veckoplanering

2013-05-13 | 14:46:00 | Allmänt | 0 Kommentarer
Måndag: Uteritt
 
Tisdag: Ut och springa med henne
 
Onsdag: Skritta ut med mamma. Betessläpp
 
Torsdag: Dressyrträning i Fjärås
 
Fredag: Promenad
 
Lördag: Intervallträning
 
Söndag: Uteritt
 

Beställt!

2013-05-13 | 12:17:00 | Utrustning | 1 Kommentarer
Nu har jag äntligen fått beställt mina ridstövlar jag haft ögonen på ett tag. Hööks rea går ju ut idag och vi har inte haft tid att åka tid så det fick bli att beställa dem istället. Får hålla tummarna på att de passar nu! Det är sjukt länge sen jag ägt ett par ridstövlar faktiskt och det ska bli jätteskönt att slippa rida i bara ridskor. Man får jättedåligt stöd för skänkeln och speciellt snyggt är det inte heller.
 
Längtar tills de kommer!
 
 
 

Usch

2013-05-13 | 07:51:12 | Allmänt | 1 Kommentarer
Började måndagen med att försova mig och var tvungen att stressa för att hinna till stallet. Inget bra sätt att börja veckan på direkt...
 
Avmaskningen igår gick i vilket fall väldigt bra. Ezmeralda tyckte att det var lite obehagligt men hon skötte sig fint ändå. Så nu är det bara att vänta och se om hon tjockar till sig! Vi red ut en sväng också, jag och mamma. Jag red barbacka, det är nästan standard nuförtiden, haha. Hon var väldigt fin, lite överdrivet på kanske, men framåtbjudning är ju inte nåt negativt direkt.
 
Idag blir det en lång dag i skolan, sen en massa plugg som ska tas omhand här hemma och sen kanske jag förhoppningsvis hinner rida ut en runda. Det beror nog på hur duktigt jag jobbar, haha :)
 
Ha en bra dag nu allihop!
 
 

Slapp söndag

2013-05-12 | 20:13:08 | Allmänt | 1 Kommentarer
Spenderat kvällen igår ensam i mormors hus med mina brorsor. Vi lagade tacos och åt tills vi höll på att spricka. Sen blev det lite filmmys tillsammans till de gick och la sig och lämnade mig ensam med mina fysik och kemiböcker... Mindre roligt. Vaknade sen imorse med en väldans massa magsmärtor och sjukt ont i ryggen efter att ha sovit på den hårda soffan. Tänker aldrig äta sådär mycket igen säger jag bara. Eller sova på en hård soffa...
 
Jag fick pluggat färdigt och var ute och sprang en runda på några km innan vi åkte hem. Då pysslade jag lite med videon jag redan lagt upp här på bloggen och tog det rätt så lugnt. Det behöver man ju också ibland! Nu på kvällen ska jag och mamma bort till stallet för att skritta ut en sväng i solen. Mysigt värre :) Vi ska också se till att få avmaskat dem så att allt är redo för betessläppet på onsdag. Längtar!
 
Har ni gjort något speciellt idag?
 
 
Blött ekipage i fredags...
 
 
 

Video

2013-05-12 | 17:48:00 | Ezmeralda | 1 Kommentarer
När vi kom hem så satte jag mig och grejade lite med det vi filmade i fredags och på en halvtimme fick jag ihop det här! Inte det bästa jag gjort, men jag blev faktiskt väldigt nöjd ändå. Se gärna i HD, det förbättrar jättemycket.
 
Vad tycker ni?
 
 

Gårdagens ridpass

2013-05-11 | 13:13:00 | Ezmeralda | 2 Kommentarer
Jag hade först gått med när Lovisa testade att rida Gloi för första gången. De var supersöta tillsammans och det gick jättebra faktiskt.
 
Sen tog vi med min kamera ut när jag skulle trimma Ezmeralda lite. Lovisa skulle agera fotograf och fota och filma lite. Zessan var superpigg, spänd och taggad till en början och det syns verkligen när man kollar på bilderna såhär i efterhand. Precis när hon börjar släppa så börjar det spöregna. Vi kör på ändå, men det blev ju självklart inga bilder eftersom kameran ju skulle skyddas. När en dyblöt ryttare och häst till sist nöjer sig då slutar det regna. Och blir istället strålande sol! Jag satt där liksom WTF!?
 
Sammanlagt är jag halvnöjd med passet. Hon blev väldigt lösgjord och fin, men alldeles för lång. Det är ju bra att hon fattar det här med lång och låg nu, men det ska ju gå att variera. Regnet spelade säkert en viss roll i detta, men vi behöver nog jobba en del på att kunna plocka upp henne igen nu. Bakbenen var med rätt bra, men jag vill ha ännu lite bättre påskjut bakifrån så det får vi också träna på.
 
Här kommer några bilder, de flesta från innan regnet. Man kan verkligen se hur spänd hon var.
 

Lördagsplaner

2013-05-11 | 09:59:11 | Allmänt | 0 Kommentarer
Hej på er allihop! Härligt med lördag, eller hur?
 
Idag så ska jag gå på bröllop faktiskt. Min mammas kusin eller nåt sånt ska gifta sig så det ska vi åka på hela familjen. Tråkigt nog får inte jag och mina brorsor komma på efterfesten utan istället ska vi ha mormors hus för oss själva tydligen och sova där. Jag tänkte se till att få pluggat inför dubbelprovet i No eftersom vi ändå kommer ha något bättre för oss.
 
Ezmeralda och Gloi ska Mikael ta hand om så de är i goda händer. Världens klart bästa stallägare! Jag får dra bort dit och pussa lite extra på dem innan vi åker bara. Jag gillar egentligen inte alls att åka ifrån mina djur utan blir jätteoroligt och tror alltid att något kommer att hända. Men det kommer nog att gå jättebra. Hoppas jag... haha!
 
Igår var Lovisa med och knäppte en del bilder på ett väldigt ovanligt dressyrpass... Men mer om det kommer i ett eget inlägg senare!
 
Ha en bra dag nu!
 
Smakprov på bilderna! Ett väldigt blött ekipage kan man säga!

Betesplaner

2013-05-10 | 12:20:00 | Ezmeralda | 3 Kommentarer
Jag och mamma har pratat lite fram och tillbaka om hur vi ska göra med betessläppet av hästarna. Vi vill gärna släppa ut dem så snart som möjligt då det har vuxit riktigt bra i hagarna nu. Problemet är bara att den stora beteshagen de ska börja gå i inte är färdigstängslad än på ett tag. Jag har inte haft tid, men jag ska ta tag i det.
 
I vilket fall så har vi nu bestämt att vi avmaskar dem på söndag och sen släpper ut dem på onsdag. Då kommer de först att få gå i en lite mindre hage bakom lagården på Gångemad innan den stora hagen är klar. Men huvudsaken är ju att de får ha det härligt och gå ute och beta dygnet runt. Det blir dessutom skönt för mig också som slipper mocka mer på hela sommaren. Woohoo!
 
När ska ni släppa era hästar på sommarbete?
 
Några bilder från förra årets bete med Charm, Betty och Bastant.

Härligt väder

2013-05-10 | 08:57:15 | Allmänt | 4 Kommentarer
Det är så otroligt fint väder idag! Hästarna såg riktigt lyckliga ut när jag släppte ut dem imorse. Och nu är det snart dags för betessläpp också. Det känns nästan som att vi hoppade över våren i år och går direkt på sommaren utan att fått ha en riktig vår först. Inte mig emot direkt, lite sommar skulle inte alls sitta fel!
 
På schemat idag står det först och främst teori i Fjärås på förmiddagen. Vet inte riktigt vad det är vi ska lära oss men det är en av de sakerna som ingår i Idrottslyftets sponsring så jag antar att det är viktigt. Det blir dessutom lite kul att vara där nere igen. Har inte varit där på ett tag. Om man inte räknar veterinärföreläsningen i tisdags då...
 
Ezmeralda ska jag nog rida ett dressyrpass på ikväll. Med fokus på att hon ska kännas lika fin som förra veckan och verkligen bli lösgjord. Ska se om min brorsa har kommit hem då så att jag kanske kan få med honom ut med kameran. Skulle verkligen behöva lite våriga bilder.
 
Igår var jag, pappa och Svante ute på äventyr och köpte en riktigt bra grej som verkligen kommer underlätta saker för mig och Ezmeralda. Kan ni gissa vad det är? Den första som gissar rätt kan få en länkning! Rätt svar kommer ikväll :)
 
 

Sällskap i hagen

2013-05-08 | 11:10:00 | Åsiktsinlägg | 3 Kommentarer
Jag tycker att det borde vara en självklarhet för alla hästar att få gå i en hage med andra hästar dagligen. Hästar är flockdjur och mår inte bra psykiskt av att vara instängd ensam i en hage. De behöver tryggheten och närheten som bara andra hästar kan ge dem.
 
En häst som går ensam i hagen mår inte lika bra och kan troligen inte heller prestera lika bra som hästen som går med sin flock. Visst, många hästar är värda en hel del pengar och man kanske därför inte vill riskera något genom att släppa den med andra hästar. För det är en risk. Hästar leker våldsamt med bett och sparkar. Men då kanske man kan ha en shetlandsponny som sällskap istället eller  sätta på hästen massa skydd, så att den ändå får det umgänget med andra hästar den behöver. Eller så får den åtminstone gå i en hage precis brevid andra hästar så att de kan hälsa över staketet.
 
Vad tycker ni om detta? Varför/Varför inte ha sin häst med andra hästar?
 

Sista skoldagen

2013-05-08 | 07:46:15 | Allmänt | 1 Kommentarer
Sen blir det långhelg! Superskönt!
 
Idag ska ett spanskaprov klaras av och jag hoppas verkligen att det går bra. Satt och råpluggade i flera timmar igårkväll så förhoppningsvis ger det lite resultat. Spanska är inte direkt mitt svåraste ämne, men man vill ju alltid ha så bra betyg som möjligt :)
 
Ezmeralda ska ridas idag. Vi får troligtvis sällskap av mamma och Gloi. Det blir nog mysigt tror jag. Ska försöka jobba igenom henne lite med skänkelvikningar och framdelsvändning om det går. Sen kanske vi kan hinna med ett dressyrpass imorgon.
 
Veterinärföreläsningen igår var välsigt intressant faktiskt. Det var såklart endel man hört förut, men samtidigt massa nya saker. Jag lärde mig en hel del bra saker jag ska tänka lite extra på i framtiden.
 
Ha en bra dag nu allihop!
 
Söta kissemisse får stå för bilden ♥

Rabatt på Hööks

2013-05-07 | 15:53:37 | Utrustning | 3 Kommentarer
Ni har väl inte missat att det är rea på Hööks? 15 % rabatt på stövlar, skor och chaps. Ta vara på det! Själv så hoppas jag att vi hinner ta en sväng ner till Hööks innan rean tar slut då jag länge har planerat att köpa ett par stövlar. För att komma till rean kan ni klicka HÄR eller på bilden.
 

Tisdag

2013-05-07 | 07:51:57 | Allmänt | 0 Kommentarer
Så var det tisdag igen då och det är dags att gå till skolan igen... Turligt nog så är det bara två dagar, eftersom vi är lediga torsdag-fredag då det är Kristi Himmelfärd typ. Skönt!
 
Skoldagen idag är kort tack och lov, annars hade jag aldrig hunnit. Fick nyss reda på att det var idag det var veterinärföreläsning nere på klubben så dit ska jag och mamma åka ikväll. Innan det ska stallet fixas och en del pluggande ska bli gjort. Men det blir nog jättebra, bara jag försöker hålla tempot uppe.
 
Idag kommer det bli den varmaste dagen hittills i år så dagen till ära blir det bara ben som gäller. Sjukt härligt! Snart är det sommar...
 
Ska ni hitta på nåt kul idag?
 
 

Taggade hästar

2013-05-06 | 21:34:22 | Ridpass | 3 Kommentarer
Vädret var så himla skönt nu på kvällen så jag och Sanna bestämde oss för att det skulle vara rätt mysigt att rida barbacka. Ezmeralda kändes lugn och fin, men Gloi var desto värre. Herr islandshäst var som en tickande bomb och kunde inte skritta ordentligt ens en gång. Snacka om överskottsenergi...
 
Vi travade rätt så mycket och de såg så sjukt roliga ut att jag var nära att flyga av flera gånger för att jag skrattade så mycket. Gloi var så himla taggad att han bara sprang och sprang, oftast i galopp och Sanna satt aningen löst kan man säga. Men hon hade hyfsad kontroll och flög inte av i alla fall, så det var ju bra.
 
När vi galopperade så lät vi först mig och Zessan rida först för att tempot inte skulle bli för högt, men då blev Gloi helt stressad av att ligga sist. Istället red de först och vi en bit bakom, men då blev Ezmeralda helt stirrig och studsade som bara den. Sist så testade vi att galoppera brevid varandra, men då blev hästarna så taggade av varandra att det gick alldeles för fort. Så det gick inte så jättebra med galopperandet...
 
Ezmeralda sköter sig ju jättebra i galoppen annars, men det är bara det att hon inte vill bli lämnad själv när Mr Överskottsenergi drar iväg som en kanonkula så då hänger hon på. Det får nog bli lite mer disciplin på Gloi nu tror jag. En massa fokus på att bara rida långsamt, hela tiden. Får prata med mamma om det.
 
I alla fall så var det en rolig ridtur. Jättemysigt med lite sällskap!
 
 

Veckoplanering

2013-05-06 | 11:27:00 | Allmänt | 0 Kommentarer
Måndag: Uteritt
 
Tisdag: Galoppintervaller
 
Onsdag: NH
 
Torsdag: Hoppning?
 
Fredag: Dressyr
 
Lördag: Vila
 
Söndag: Uteritt
 
 

Arbetsdag

2013-05-06 | 08:43:58 | Allmänt | 0 Kommentarer
Idag så blir det ingen skola för min del. Vi har nån slags arbetsdag där vi jobbar hemma för att få ihop pengar till barn i Afrika. Jag ska stängsla hästarnas sommarbeteshage så det blir liksom två flugor i en smäll. Förhoppningsvis kanske vi kan släppa ut dem där i veckan då om jag jobbar på ordentligt :)
 
I eftermiddag så får jag ridsällskap av Sanna så vi kan ta en extra lång uteritt i det jättefina vädret med båda hästarna.  Det ska tydligen bli upp emot 20 °C idag så det blir jätteskönt.
 
Men nu måste jag nog sätta igång faktiskt. Ska ni göra nåt roligt idag?
 
 
 

En lång dag...

2013-05-05 | 22:14:21 | Allmänt | 1 Kommentarer
Nu är jag helt färdig efter en lång men väldigt lyckad dag. Det kom otroligt mycket folk och var liv och rörelse hela tiden. Jättekul!  Jag fotade väl drygt 500 bilder och till min stora glädje blev de flesta av bilderna fina och i bra kvalitet även när jag laddade in dem i datorn. Väldigt nöjd med mig själv faktiskt, haha.
 
Alla hade fullt upp hela tiden kändes det som. Vi körde en väldigt massa rundor på hönsbingon, fikan hade kö hela tiden och hästarna hade fullt upp. Så alltså väldigt lyckat. Även på marknaden och allt det andra var det en väldigt massa människor hela tiden.
 
Ezmeralda fick ju vila idag och hon verkade rätt nöjd med det. Jag och Sanna var borta och pysslade med dem en stund för ett tag sen men annars har de bara fått ta det lugnt och chilla hela dagen.
 
Här kommer några bilder slumpvis valda bilder från dagen. Vill ni se mer är det bara att säga till :)

Vårpicknick

2013-05-05 | 08:55:46 | Allmänt | 3 Kommentarer
Idag är det då alltså dags för vår årliga vårpicnick på Gångemad där jag bor! Vi kommer ha marknad, öppet hus, ponnyridning och hönsbingo mm. Det kommer även att vara uppvisning av klippning och klövverkning på får innan vi tillsammans med alla gäster vallar fåren till sitt sommarbete.
 
I år har jag fått den stora äran att vara fotograf, haha, så vi får hoppas att jag inte sabbar alla bilderna nu... Jag ska även vara reserv och hoppa in om det behövs extra hjälp någonstans.
 
Om någon av er läsare har vägarna förbi så är ni jättevälkomna att titta in. Mer om vårpicknicken kan ni hitta på facebooksidan HÄR.
 
Bild från förra året. Sådär grönt ute är det inte direkt nu...

Grymt dressyrpass

2013-05-04 | 22:56:20 | Ezmeralda | 1 Kommentarer
Måste bara börja med att säga hur sjukt nöjd jag är med Ezmeralda idag. Ridpasset gick verkligen super och jag är så otroligt glad över att allt funkar så bra just nu. Det är verkligen roligt att rida och jag skulle kunna hålla på hur länge som helst. Vi har verkligen fått in en bra känsla nu.
 
Idag började jag med att värma upp henne i skogen. Vi klättrade lite i den jättebranta backen där så hon fick verkligen jobba och ta i ordentligt. När vi sen gick in på åkern för att börja skrittjobba hade hon redan börjat söka sig neråt och frusta. För att lossa henne i sidorna skrittade vi längs kanten på åkern och gjorde med jämna mellanrum små volter, varannan åt höger och varannan en åttvolt. Vänster släpper hon väldigt lätt i ändå så fokuset blev att jobba igenom högersidan. Detta tycker jag funkade jättebra och vi ska definitivt använda det som uppvärmning fler gånger.
 
Efter ett varv runt åkern började vi trava på volterna. Vi var inte riktigt överens om tempot och hon ramlade mycket inåt, men det krävdes inte speciellt mycket jobb för att få henne att sluta och jobba ordentligt istället. Jag red henne på volter, åttor och serpentiner för att variera mycket och få henne att släppa efter.
 
I galoppen vet jag inte riktigt vad som hände faktiskt. Jag ville ha henne lång och låg och var inte riktigt beredd på hur mycket hon faktiskt lyssnade. Det kändes som att hela halsen försvann neråt, haha. Jättekul faktiskt eftersom vi har haft problem med att få henne låg i formen i galoppen. Med lite samling så fick jag lite mer framför mig i alla fall så galoppen ska hon få guldstjärna för idag.
 
När vi jobbat klart i galoppen var hon rejält trött så vi jobbade lite i skritt med både skänkelvikningar och framdelsvändningar. Det var inga problem alls, hon tog hjälperna helt perfekt. Fina Ezmeralda ♥ Vi travade lite till på böjt spår efter det och formen kändes jättefin. Jag testade att plocka ner henne i formen ordentligt och det gick jättebra. Hon lyssnade jättefint så vi nöjde oss där och skrittade hemåt. Hela hästen var blöt av svett och löddrig, men hon verkade väldigt stolt över sig själv i alla fall :)
 
Önskar att någon hade varit med och fotat... Men jag ska försöka få med någon ut i veckan så att det blir lite nya bilder.
 
 
 

Tillbaka

2013-05-04 | 09:22:59 | Allmänt | 3 Kommentarer
Bloggen har stått helt tom och död de senaste dagarna och jag är lessen för detta. Har varit så sjukt trött och inte orkat något mer än skola, stallet, sova och sen samma sak om och om igen. Men nu ska jag ta tag i mig själv, skaffa lite energi och sätta igång med allt som behöver bli gjort. Det är ju vår! Och jag kan säga att det faktiskt är endel kul grejer inplanerade i maj. Ska fixa ett inlägg om det senare :)
 
Idag är det en massa städning och liknande som behöver göras. Imorgon är det nämligen vår årliga vårpicknick på Gångemad, gården där jag bor. Så nu ska allting göras fint!
 
Sen har jag kaniner som behöver lite uppmärksamhet också. De ska få komma ut och äta lite gräs och så ska jag städa i deras burar. Sorgligt nog så är Glimma inte längre vid liv, utan somnade in igår kväll. R.I.P tjejen! Vi kommer att sakna dig här :'( Men det var för hennes eget bästa och hon slipper att lida nu i alla fall.
 
Ezmeralda ska jag försöka att hinna med ett rejält dressyrpass på. Hon har vilat några dagar och var helt tokig när jag red ut igår och studsade åt alla håll och kanter. Så det skulle inte vara helt fel att få jobbat igenom henne ordentligt. Men vi får se om tiden räcker till.
 
Hoppas att ni får en härlig dag i det fina vårvädret!
 
 
Gammal bild

Första maj!

2013-05-01 | 08:07:19 | Allmänt | 9 Kommentarer
Härligt att vara ledig eller hur! Solen skiner och det ser riktigt grönt ut därute nu. Det enda som saknas är att det ska komma blad på träden, men förhoppningsvis kommer alla knoppar att spricka ut snart. Då kommer det att kännas som vår på riktigt!
 
Vi har faktiskt planerat att släppa ut hästarna på bete ganska snart, inom två veckor troligtvis. Om bara gräset har växt tillräckligt mycket tills dess. Jag ska bara ta tag i att få stängslat den stora beteshagen de ska gå i. Några stolpar saknas och det behövs sättas upp en till tråd, men det borde gå rätt fort. Sommarbetet måste vara den bästa tiden på året för både hästar och människor. Det tycker jag i alla fall!
 
Idag ska jag och Sanna faktiskt in till Göteborg och shoppa lite. Jag behöver en klänning till när vi ska gå på bröllop och se kanske det är lika bra att kika efter en till skolavslutningen också. Det blir nog en bra dag :) Sen när jag kommer hem ska jag försöka hinna med att rida Zessan en sväng så att hon får röra på sig. Vi skulle behöva ta en rejäl galopp tror jag.
 
Vad ska ni läsare ha för er idag? Bara slappa eller ut och göra något vettigt?