Äntligen helg!

2013-08-31 | 10:32:25 | Allmänt | 7 Kommentarer
Det var verkligen jätteskönt att få sova två timmar längre för en gångs skull och nu känner jag mig utvilad och redo att ta tag i dagen! Ska få städat en del i stallet idag hade jag tänkt. Visserligen har vi bestämt att ha ute dem ett tag till och inte stalla in i helgen som det var tänkt från början, men det skulle ändå kännas väldigt bra att få det klart.
 
Ezmeralda ska jag rida en sväng idag. Lovisa är här i helgen så då hänger hon på med Gloi. Det blir nog en lite längre skrittrunda idag i och med att hon kändes så fräsch sist så kan vi öka på lite. Konditionen behöver ju byggas upp lite också.
 
Vad ska ni ha för er idag?
 
 
 

Ezmeralda igår och idag

2013-08-30 | 16:30:32 | Ezmeralda | 1 Kommentarer
Igår red jag Ezmeralda för första gången på ca 4 veckor och det kändes verkligen jättebra att sitta på hennes rygg igen. Hon var pigg och framåt men samtidigt avslappnad och lugn. Vi red inte så länge, bara en skrittrunda runt slingan barbacka. Hon skötte sig i vilket fall superfint och kändes jättefräsch. Det kommer att bli grymt kul nu när vi ska sätta igång igen!
 
Idag blir det en kort longering som gäller skulle jag tro, med mest fokus på att hon ska lyssna och hålla ett jämnt tempo. Får se hur det går, haha!
 
 
 
 

Nytt i Ezmeraldas garderob

2013-08-29 | 12:52:00 | Utrustning | 2 Kommentarer
Det kom ett paket häromdagen med väldigt efterlängtade saker jag beställde för ett tag sen. Där i fanns ett tjockt vintertäcke, ett vanligt tredelat bett, svarta tyglar till Ezmeraldas "nygamla" träns och mörkblå transportskydd. Jag hittade det på en annons på hästnet och fick alltihop för en minimal summa, verkligen ett jättebra fynd! För min del gör det ingenting att det är begagnat eftersom alltihop är i fint skick och ser helt okej ut.
 
Vad tycker ni?
 
 

Bråkig Ezmeralda...

2013-08-28 | 21:08:14 | Ezmeralda | 0 Kommentarer
Idag hade hovslagaren tid att komma förbi och slå på den där lösa skon vilket var jättebra. Däremot så kan jag tråkigt nog meddela att Ezmeralda visade upp sin absolut värsta sida. Det började bra och hon var helt lugn och avslappnad när jag hämtade henne i hagen och vi gick bort mot stallet. Men när hovslagaren började banka blev hon bara helt omöjlig. Det var bara på ena sidan skon satt löst och kanske 4-5 sömmar hon skulle slå i, ändå lyckades det ta drygt 20 minuter. Det kanske inte låter så mycket, men det borde ha tagit kanske 5... Min lilla häst skötte sig verkligen hemskt och trampade runt, ryckte loss hoven, kastade sig mm. Hovslagaren som annars är typ den mest tålmodiga personen jag träffat fick till och med nog av henne idag.
 
Om hon faktiskt hade varit rädd eller haft dåliga upplevelser med hovslagare innan så hade det varit en sak, men så här håller hon på bara för att hon tycker att det är lite jobbigt att hålla uppe fötterna och då hellre bråkar och har sig. Hon har varit riktigt snäll att sko innan, det här är något som kom i våras och sen dess bara har blivit värre. Tänker verkligen ta tag i det här nu och lyfta hennes hovar och banka på dem så ofta som möjligt. Förhoppningsvis hjälper det...
 
Vi gick en promenad efteråt och det gick i alla fall jättebra. Hon var lugn och avslappnad och jag kunde ha löst grimskaft på henne större delen av tiden. Jätteskönt med tanke på hur hon har varit senaste promenaderna! Och imorgon ska jag äntligen rida min bebi igen!!! Så taggad ärligt talat, det har gått alldeles för lång tid sen sist.
 
Det är tur att hon är söt i alla fall, bråkhästen...

Godmorgon

2013-08-28 | 07:48:41 | Allmänt | 0 Kommentarer
Idag skulle jag gissa att det blir en lång och rätt så fullspäckad dag med både lång dag i skolan och massor att göra här hemma. Eftersom hästarna ska tas in i helgen så måste ju stallet bli klart och det är en hel del kvar kan jag tala om. Så några timmar ska läggas på det idag för att förhoppningsvis bli rätt så klar.
 
Ezmeralda ska jag nog promenera med idag också. Om jag försöker mig på att longera eller rida kommer nog den där skon flyga av snabbare än blixten och då blir Ezmeralda fast i hagen tills hovslagaren kan komma eftersom hon blir så otroligt ömfotad. I vilket fall så tror jag att det är nyttigt för oss båda att umgås från marken och bygga upp lite av den där respekten igen.
 
Igår fick jag dessutom ett paket på posten med lite fina grejer till Ezmeralda, kan ni gissa vad? Kommer lägga upp bilder och så i eftermiddag, är verkligen jättenöjd!
 
Gammal bild från i april

Ezmeralda idag

2013-08-27 | 22:33:37 | Ezmeralda | 0 Kommentarer
Bestämde mig för att ta en promenad med min lilla fröken nu på kvällen. Hon har kommit in i värsta trotsperioden just nu och om jag ska vara ärlig så är det väldigt jobbigt eftersom hon från stund till stund bara knäpper av och fokuserar på allt utom mig och inte lyssnar alls. Till exempel när jag ska kratsa hovarna har hon fått för sig att det är onödigt och flyttar runt och försöker gå iväg varje gång jag ska lyfta en hov. När man väl har fått upp hoven så försöker hon slita ur den ur ens grepp på alla möjliga sätt. Med andra ord behöver lilla trotsungen lite uppfostran och så behöver jag nog vara lite mer bestämd med henne och aldrig låta henne vinna när hon håller på och bråkar.
 
Själva promenaden gick väl sådär. Stundvis var hon sådär snäll som hon brukade vara och traskade lugnt och fint efter mig, men andra stunder var det som att hon glömde att jag var där helt och lyssnade på allt utom mig. Men vi behöver mer träning från marken skulle jag tro. Det har varit lite si och så med det under sommaren och då är det inte konstigt om hon har tappat lite av det vi tränat på.
 
 
Såå ridsugen är jag just nu!

Tisdag

2013-08-27 | 19:04:43 | Allmänt | 2 Kommentarer
Det har vart mycket de senaste dagarna och jag har varit så otroligt trött och mått allmänt dåligt så det var därför bloggen blivit lidande. Ezmeralda har lyckats få en lös sko igen och det är bara en tidsfråga innan den också flyger av. Börjar tro att det inte är ett sammanträffande utan har mer med hovslagaren att göra... Som tur är så är vår vanliga hovslagare tillbaka nu så det blir han som kommer nästa gång. Tills dess hoppas jag att vi kan få slagit på den där skon...
 
Hon har så grymt mycket överskottsenergi nuförtiden och skulle verkligen behöva sättas igång ordentligt. Lite svårt när skorna flyger hela tiden bara... I höst ska vi verkligen jobba på konditionen och bygga muskler med mycket klättring, intervallträning och långa uteritter. Behöver jag säga att jag är grymt taggad?!
 
Har endel inlägg på gång också, mycket ideér som surrar omkring i huvudet, så ni får hålla koll efter det. Ska också se till att fixa en ny photoshoot för att få lite nya fina bilder att visa.
 
 
 
Så länge får ni en gammal bild på mig och Gloi. Rätt så suddig tyvärr, men härligt var det!

Video

2013-08-25 | 12:29:00 | Video | 3 Kommentarer
Lovisa fyllde år i fredags så jag satte mig igår och pysslade ihop en liten video åt henne. Det visade sig att jag hade alldeles för lite klipp så jag är inte speciellt nöjd alls, men jag hoppas att hon blev glad i alla fall!
 
 
 

Mot jobbet

2013-08-25 | 06:37:01 | Allmänt | 3 Kommentarer
Det blev att vakna tidigt för min del idag också eftersom jag ska jobba nere på travbanan idag. Man kan ju undra när jag ska få tid att sova, haha. Jag är i vilket fall rätt så taggad över detta, det är ju bara andra gången jag jobbar där och det ska faktiskt bli roligt. Enda skillnaden mot förra gången är att hästarna går ute på dagen istället för natten nu så det tyngsta passet, med all mockning, kommer jag att få ta nu på morgonen istället för senare på eftermiddagen. Men det gör inte så mycket.
 
I mina pauser mellan passen hade jag tänkt att dra mig till stallet och fortsätta min städning där. Det är väl lika bra att hålla igång när man ändå är igång och jobbar och jag vill verkligen få det gjort. Ezmeralda ska jag promenera med en sväng ikväll tror jag. Ingen jättelång runda eftersom jag antagligen är supertrött, men så att hon får röra på sig i alla fall.
 
Men nu måste jag faktiskt sticka om jag ska hinna förbi hästarna innan jag ska vara nere på travbanan till klockan 7. Vi hörs mer senare!
 
 
 

Longering

2013-08-24 | 21:15:59 | Ezmeralda | 3 Kommentarer
Jag longerade Ezmeralda idag för första gången på ett bra tag. Först var jag lite osäker på hur hon skulle sköta sig, speciellt som jag inte hade henne inspänd eller nåt, men hon var jätteduktig. Vi höll inte på alls länge, bara 5 minuter i både skritt och trav i varje varv, alltså sammanlagt ca 20 minuter.
 
I vänster var hon jättefin faktiskt, men i höger var hon superstel och det gick inte riktigt att ställa igenom henne ordentligt. Efteråt var hon rätt så trött så man kan lugnt säga att hennes kondition inte är den bästa... Men vi ska ta tag i det ordentligt nu i alla fall!
 
 
Haha, hon är skön min lilla häst!

Begagnat

2013-08-24 | 11:46:36 | Utrustning | 3 Kommentarer
Ett bra sätt att spara mycket pengar och samtidigt ha fina grejer till sig själv och hästen är att faktiskt köpa det begagnat. På t.ex hästnet och blocket finns alltid mängder med utrustning folk säljer begagnat för att de kanske köpt fel storlek eller tröttnat på saken. Det går att hitta helt oanvänd märkesutrustning som säljs för kanske 25% billigare bara för att någon köpt fel storlek. Man kan verkligen göra mycket fynd och ha en hyfsat stor ridgarderob till både sig själv och hästen även om man inte har råd att lägga tusenlappar på utrustning. Jag är helt säker på att jag inte är den enda som inte har flera tusen att lägga på ett schabrak eller ett par ridbyxor, men samtidigt vill ha fina saker. Då är det ett jättebra alternativ att köpa begagnat och det är dessutom bättre för miljön!
 
Visst, sen är det ju inte helt säkert att köpa saker på annons heller, det händer att man kan bli lurad om man sätter in pengar och sen väntar på ett paket som aldrig kommer. Men det finns andra sätt. Många stall, ridskolor och föreningar har hästloppisar då och då när man kan komma och köpa grejer andra har tröttnat på och sälja sånt man själv inte har användning för längre. Jag var på en sån loppis i vintras och fyndade bland annat två helt oanvända, jättefina dressyrschabrak för ett löjligt lågt pris. Superbra! Jag ska definitivt åka dit nästa gång de ordnar en sån loppis.
 
Vad tycker ni om det här? Har ni köpt begnade saker nån gång eller skulle ni kunna tänka er att göra det? Varför/Varför inte?
 
Det här schabraket är också köpt begagnat för bara en ynka hundralapp...

Lördag

2013-08-24 | 07:55:35 | Allmänt | 0 Kommentarer
Igår så blev det inte mycket gjort eftersom jag blev rätt trött av bedövningen och samtidigt hade jätteont, så någon städning i stallet blev helt enkelt inte av. Istället så lägger jag större delen av idag på att städa hade jag tänkt och ser till att verkligen få klart båda boxarna och kanske även hinner att börja städa någon av gångarna. Jag ska också ta hem en del schabrak och täcken som ska tvättas.
 
Ezmeralda hade jag tänkt antingen tänkt longera en kortis idag eller gå en promenad med. Igår red jag Gloi och tog henne som handhäst och det funkade väldigt bra även om båda hästarna var riktigt pigga. De var positiva och glada i alla fall och det är ju alltid bra. Vi får väl se hur trött jag är efter att ha städat hela dagen, haha.
 
 
 

Tips

2013-08-23 | 12:21:00 | Utrustning | 2 Kommentarer
De här uppbindningskedjorna från Hööks tänkte jag tipsa om. Jag köpte såna till vårat stall efter att Ezmeralda lyckats slita sönder alla de gamla kedjorna som var i hårdplast och sprack när hon drog till, kastade sig eller reste sig. Kedjorna från Hööks är vanliga kedjor med ett mjukt plastöverdrag och panikhake i ena änden. De tål jättemycket och allihop av dem vi köpte har hållt superbra och ser fortfarande som nya ut. Sen är de grymt smidiga också och lätta att knäppa av och på.
 
Stor hiss till dessa!
 
 
 
 

Fredag

2013-08-23 | 08:00:02 | Allmänt | 1 Kommentarer
Idag så blir det ingen skola för min del eftersom jag ska till tandläkaren och dra ut två tänder till. Det kändes inte som någon mening att åka till skolan efteråt med halva munnen bedövad och blödande så jag stannar hemma idag.
 
Om jag orkar ska jag fortsätta på stallstädningen ikväll om det slutat blöda då. Glois box ska göras klart och Ezmeraldas ska påbörjas, får väl se hur långt jag hinner om jag nu bestämmer mig för att ta tag i det. Sen ska Ezmeralda promeneras också, får se om jag rider Gloi och tar henne som handhäst eller bara går med henne. I vilket fall ska hon få röra på sig en timme utanför hagen. Hon har inte haltat alls nu när jag promenerat med henne några dagar, men jag vill inte sätta igång henne och börja rida helt tvärt utan vi tar det steg för steg.
 
 
 
 

Kvällspromenad

2013-08-22 | 23:07:30 | Ezmeralda | 0 Kommentarer
Nu efter skolan spenderade jag ett bra tag med att städa i stallet. Det tog sjukt mycket längre tid än jag väntat mig och jag hann bara med boxarna golvet i båda boxarna och börja skura väggarna och klubban i Glois box. Blev inte klar så det får jag fortsätta med imorgon. Turligt nog såg Ezmeraldas box betydligt renare ut och jag tror att det bara är två av väggarna i hennes box som behöver skuras. 
 
Vid åtta-tiden tog jag med båda hästarna ut på en lång, men välbehövlig promenad. Jag vet inte vem som tyckte det var jobbigast, de eller jag, haha. Gloi var rätt seg till början och hängde inte alls med i vårt tempo men han piggnade till efter kanske halva rundan och då gick det bättre. Båda hästarna skötte sig jättefint, utom när vi skulle förbi travbanan då... Vi hade sprungit lite en bit innan och jag antar att Ezmeralda blev lite uppspelt av det för sen hoppade hon till för minsta lilla grej, visade upp sig som bara den för alla andra hästar vi såg och var allmänt svår att gå med. Värst var det när vi skulle förbi ett ställe där travbanan håller på att bygga nya rasthagar. Båda hästarna bara stelnade till och frös fast i marken när de såg de superläskiga slangarna och grävmaskinen som stod där. Det tog mig ett bra tag att övertyga dem att det faktiskt var ofarligt att gå förbi.
 
När vi kom tillbaka var det rätt så mörkt och hästarna verkade hyfsat trötta. Nöjda över sin nya hage var de i alla fall! Så gulligt att se dem traska iväg sida vid sida med mularna begravda i det smaskiga gröna gräset.
 
 
 

Charlotte Dujardin & Valegro

2013-08-22 | 17:08:26 | Inspiration | 2 Kommentarer
Såg nyss inne på hippson att Charlotte Dujardin från Storbritannien med hästen Valegro hade satt världsrekord! Blev självklart tvungen att se hennes ritt och wow, säger jag bara. Tänk att kunna rida så bra och ha ett sånt grymt samarbete med sin häst som hon har. Det är en dröm för mig, minst sagt. Jag tycker att ni ska ta och kolla in hennes otroligt fina runda ni med om ni inte redan har gjort det, video på ritten kan ni hitta HÄR.
 
Ett grymt snyggt ekipage och förhoppningsvis en stor inspiration till många unga ryttare. Jag vet att jag blev riktigt inspirerad i alla fall. Nu jäklar ska jag och Ezmeralda få ordning på dressyren!
 

Torsdag 22 augusti

2013-08-22 | 06:29:21 | Allmänt | 3 Kommentarer
Jag vet att bloggen har varit rätt tråkig de senaste dagarna, men jag lovar, bättre och roligare uppdatering är på väg. Just nu behöver jag bara komma in i rutinerna lite och vänja mig vid hur mina dagar kommer att se ut framöver och då blir det att inläggen här blir rätt tråkiga. Idag blir det i vilket fall väldigt chill i skolan eftersom jag ska stå i café Kåla hela dagen och därmed inte ha några lektioner alls.
 
I eftermiddag blir det städning av stallet och en promenad med Ezmeralda på kanske en timme. Dessutom ska hästarna få byta hage, det börjar bli dags nu för deras nuvarande är rätt så nerbetad och tråkig kan man säga.
 
Vad ska ni ha för er idag?
 
 
 
 
 

Mysig uteritt

2013-08-21 | 22:35:53 | Ezmeralda | 0 Kommentarer
Idag så tog jag Ezmeralda i longerlinan och satte mig barbacka på den lilla islandshästen för en mysig skrittur i skogen. De har ju knappt gått alls på ett bra tag nu när Ezmeralda varit halt, tappat skor och vi dessutom varit bortresta så vi körde bara en kort runda på ca 20-30 minuter. Supermysigt var det i vilket fall och båda hästarna var positiva och glada. Gloi var aningen pigg bara, med andra ord så taktade han sig igenom hela rundan, men det är väl sånt man får räkna med nu när de mest gått i hagen och skrotat antar jag.
 
Ezmeralda gick jättefint och markerade inte alls vad jag kunde se. Vi travade en bit i skogen och det tyckte hon var roligt och sprang på som bara den. Ingen hälta där inte! Antagligen var det bara att hon hade vrickat sig lite eller smällt i benet i något i hagen. Jag ska fortfarande ta det lugnt med henne och promenera, jogga och longera henne de kommande två veckorna så att jag verkligen är säker på att hon mår bra innan jag börjar rida henne igen. Men jag är i alla fall jätteglad över att hon mår bra igen!
 
 
 

Onsdag 21 augusti

2013-08-21 | 07:38:09 | Allmänt | 1 Kommentarer
Idag börjar då äntligen skolan och hösten drar igång på riktigt liksom. Jag kan helt ärligt säga att jag inte är ett dugg taggad, men det får väl bli som det blir antar jag.
 
I eftermiddag hade jag tänkt att ta tag i stallstädningen ordentligt den här gången. Hästarna ska ju tas in från betet rätt så snart och det är rätt mycket kvar att göra innan det. Tänkte få städat och skurat igenom båda boxarna idag, det känns som ett rimligt mål. Sen ska jag antingen promenera Ezmeralda eller rida Gloi och låta henne gå som handhäst, har inte bestämt mig riktigt än. I vilket fall ska hon få röra på sig och komma ut från hagen lite.
 
Ha en jättebra dag alla fina bloggläsare där ute!
 
 
 

Järnspikar i järnskor

2013-08-20 | 19:09:28 | Ezmeralda | 0 Kommentarer
Idag har jag bara lust att sucka över min knasiga häst. Hovslagaren var ju här för att banka på en ny sko på henne och att säga att Ezmeralda skötte sig dåligt är en rejäl underdrift. Hon var helspänd, kunde knappt stå still alls och reste sig mest hela tiden. Det var inte småresningar heller som det brukar vara, nejdå, idag skulle hon stegra stort hade hon för sig. Jag vet inte vem som blev mest frustrerad, jag eller hovslagaren... Det är i alla fall en jäkla tur att den hovslagaren är så grymt tålmodig. Våran vanliga hovslagare hade antagligen blivit jättesur och inte alls orkat med henne när hon håller på och tramsar så.
 
Skon blev påslagen till sist i alla fall som tur var. När vi gick tillbaka till hagen efteråt tyckte jag att hon fortfarande gick lite orent och verkade ömma lite, men när jag släppte henne i hagen galopperade hon glatt iväg och busade med Gloi så jag vet inte riktigt vad jag ska tro. Vi får vänta och se helt enkelt antar jag.
 
 
 

Min favoritegenskap hos Ezmeralda

2013-08-20 | 14:06:00 | Ezmeralda | 3 Kommentarer
Det här blir ärligt talat ett väldigt svårt val att göra, min lilla häst har så många fantastiska egenskaper. Men om jag måste välja en så skulle det bli att hon har så lätt att anpassa sig till nya eller ovanliga situationer och ändå göra sitt bästa. Under det här året jag haft henne har hon fått vara med om så mycket nya saker och det har blivit en jätteskillnad för henne jämfört med innan hon kom till oss. Då gick hon mest i hagen tillsammans med sin mamma och syster och blev riden i paddock och ridhus lite då och då. Hon hade ingen vana av uteritter eller ens promenader ute i skogen, men ändå var det inga större problem att vänja henne vid det. Inte heller att åka omkring och träna på nya ställen eller att börja med hoppning har varit speciellt svårt att få henne att finna sig i.
 
Jag har utsatt min häst för så mycket konstiga saker, allt från att bli jagad av älgar till att gå vilse i skogen och hon har skött alla situationer mycket bättre än jag någonsin kunnat vänta sig. Visst, hon blir ofta nervös och spänd när hon inte känner sig helt trygg, men för det mesta går det att få henne att slappna med bara lite tålamod. Det finns inte ord för att säga hur stolt jag är över henne ♥
 
 
 Jag älskar dig ♥

Sista sommarlovsdagen

2013-08-20 | 07:53:24 | Allmänt | 2 Kommentarer
Det känns lite vemodigt med sista dagen på sommarlovet kan man säga, men samtidigt ska det bli skönt att köra igång hösten och komma in i alla rutiner igen även om det betyder att det blir mer fullt upp och mindre tid att bara slappa och ta det lugnt.
 
Idag blir det en sväng på stan tillsammans med min brorsa för min del. Har lite shopping jag vill få gjort innan skolan börjar imorgon och nu är liksom sista chansen. Det blir mysigt i alla fall!
 
Jag lyckades få tag på hovslagaren och hon ska titta förbi en sväng ikväll och slå på skon. Jätteskönt att hon kunde komma så snart! Beroende på hur sent det blir kanske jag rider Gloi med Ezmeralda som handhäst som jag hade tänkt göra igår. Men som sagt – det beror på vad klockan blir.
 
Vad ska ni ha för er idag?
 
 
 

Tappad sko – IGEN

2013-08-19 | 21:34:01 | Ezmeralda | 0 Kommentarer
Jag stack bort mot hästarna för ett tag sen med planen att jag skulle rida Gloi och ta med Ezmeralda som handhäst så att båda hästarna skulle bli motionerade samtidigt som jag tog en titt på hur Z rörde sig. Den planen kraschade så fort jag hämtat dem i hagen. Jag vet inte hur, men nu, en dryg vecka efter att hovslagaren var här sist, så hade Ezmeralda redan lyckats dra av sig en sko. När vi gick mot lagården så ömmade hon på båda framhovarna, mest på den utan sko, men lite på den andra också. Hon var snubblig och verkade få ont av att gå på gruset så någon ridtur blev det inte.
 
Istället pysslade jag med dem ett tag inne i lagården bara och lyckades upptäcka att Ezmeralda även dragit på sig ett litet sår som ser ut alldeles för likt mugg. Suck... Det är inte så stort så med noga rengöringar och salva varje dag borde det inte vara jättesvårt att få bukt på i alla fall.
 
Men det känns bara rätt så tråkigt att min lilla häst ska gå och behöva ha ont bara för att hon är klantig nog att dra av sig en sko nu igen. Dessutom blir alla planer om att sätta igång henne igen uppskjutna i alla fall tills alla fyra järndojjor sitter på plats igen.
 
 
 
Saknar att rida min bebis!

Utvärdering av sommarmålen

2013-08-19 | 18:41:04 | Ezmeralda | 0 Kommentarer
Kommer ni ihåg sommarmålen jag satte upp i våras? Tror att det var i april någon gång som jag kom på lite saker jag ville ta tag i och verkligen fokusera på under sommaren. Nu tänkte jag att vi kan ta och se hur det gick med de där målen!

  • Kunna rida i bara repgrimma. Detta har vi nästan helt uppnått faktiskt! Jag har ridit henne i grimma några gånger utan större problem men dock inte testat med repgrimman än. Tror inte att det borde bli några problem i alla fall.
  • Hoppa en bana på låg höjd, kanske 30-40 cm. Ett mål som vi helt klart klarat, sist vi var hos Tessan hoppade vi ju faktiskt en kort bana på 60-70 cm och i Fjärås låg väl höjden på banorna på 50 cm och uppåt i alla fall.
  • Träna in den spanska skritten. Dessvärre blev detta målet helt bortglömt och någon spansk skritt har vi inte fått tränat alls, fy på lilla glömska mig. Vi får ta tag i det nu i höst i alla fall!

Hade ni några sommarmål med era hästar och klarade ni dem?
 
 
 
 Lillan ♥

Hemma igen

2013-08-19 | 06:43:28 | Allmänt | 1 Kommentarer
Nu är jag äntligen hemma igen efter en underbar vecka på havet med min familj. Det har verkligen varit superhärligt och riktigt avslappnande, men samtidigt är det väldigt skönt att vara hemma igen nu. Skolan börjar på onsdag för min del och det är en hel del som ska göras innan det. Självklart hade det varit härligt med några veckor sommarlov till men jag känner mig ändå rätt så redo att ta tag i hösten nu.
 
Igår när jag kom hem var det självklart nästan raka vägen bort till hästhagen med en massa godis till mina älsklingar. De verkade rätt så nöjda att se mig och vi stod och bara kelade i hagen en lång stund efter att godiset tagit slut. Supermysigt! Ezmeralda hade dessutom lagt på sig en rejäl gräsmage kan man säga. Min lilla häst är smällfet...
 
I dag ska jag gå en liten promenad med dem och se efter om Zessan fortfarande haltar. Förhoppningsvis har det blivit bättre nu när hon vilat en vecka, men vi får väl se hur det är. I vilket fall ska vi ta det lugnt de närmaste veckorna med bara promenader och longering. Om allt verkar okej efter det så kommer jag att börja skritta henne uppsuttet igen.
 
 

Utställningsbilder

2013-08-18 | 12:00:00 | Foto | 1 Kommentarer
Som ni kanske kommer ihåg hjälpte jag Linda med Betty när de var på utställning för ett tag sen. Det gick inte direkt jättebra för oss och tyvärr så dog kamerans batteri efter typ första klassen så det blev inte jättemycket bilder tagna, men här är några stycken jag tänkte att jag kunde visa er i alla fall.
 
 

Bloggtips

2013-08-17 | 12:00:00 | Inspiration | 1 Kommentarer
Jag följer rätt så många bloggar och det skulle bli alldeles för långt ocm jag tipsade om dem allihop. Men här får ni tre tips på bra och läsvärda bloggar i alla fall!
 
www.dressyrponny.se – Det här är en av mina absoluta favoritbloggar som drivs av Tussie, en 11-årig tjej, som precis som jag just nu utbildar en unghäst. Hon skriver verkligen grymt moget och bra för sin ålder och uppdateringen är alltid bra med många varierande inlägg. Som grädde på moset är hennes supersöta Aladinn halvt lusitano. Snacka om likt Ezmeralda!
 
 
 
 
www.eventingbyelsa.blogg.se – En blogg med ett ekipage som satsar fullt ut på fälttävlan. Jätteinspirerande att läsa om för mig som är lite nyfiken på att testa på fälttävlan och mycket inspirerande inlägg.
 
 
 
www.schnailgull.blogg.se – Ännu en unghästblogg, denna gången fokuserad runt arabstoet Witezz, som faktiskt är lika gammal som Ezmeralda. Jonna skriver mycket med bra åsiktsinlägg och låter läsarna ta del i hennes utveckling med Witezz men även med andra hästar eftersom hon också tävlar ponnytrav ibland. En jättefin och läsvärd blogg! Lyckades inte få upp någon bild, men klicka in ändå!
 
 
 
 

Fler bilder från 10/8

2013-08-16 | 14:00:00 | Ezmeralda | 2 Kommentarer

Ezmeraldas färg

2013-08-15 | 12:00:00 | Ezmeralda | 2 Kommentarer
Jag satt och kollade igenom lite gamla bilder i min iPhoto och kom plötsligt att tänka på hur mycket min lilla häst har förändrats bara de senaste månaderna. Speciellt i färgen, men hon har även blivit biffigare och börjar mer och mer likna sin pappa faktiskt!
 
Vad tycker ni? Är det någon större skillnad? Jag vet att bilderna varken är speciellt bra eller lätta att jämföra, men jag kom på att jag inte hade visat någon av dem förut.
 
Mars 2013
 
 Augusti 2013
 
 
 

Eva Roemaat & Jesse Drent

2013-08-14 | 12:00:00 | Inspiration | 1 Kommentarer
Jag ser upp till dessa två personer något enormt och beundrar allt deras jobb de lägger ner på sina hästar otroligt mycket. De har så starka band med hästarna att det inte är klokt och jag blir alltid lika inspirerad av att se på deras videos. Om ni tycker att det här är lika imponerande som jag gör så tycker jag att ni ska gå in och följa deras youtube-kanaler HÄR och HÄR.
 
 

My beautiful girl

2013-08-13 | 12:00:00 | Ezmeralda | 2 Kommentarer
 
 

Testa på nya saker!

2013-08-12 | 12:00:00 | Åsiktsinlägg | 1 Kommentarer
Jag tycker att vi hästmänniskor har väldigt lätt att bli fastlåsta när det gäller vad vi gör med våra fyrbenta vänner, speciellt de inom bloggvärlden. Det ska vara hoppning eller dressyr, även om det finns undantag som gör både och. Men de andra grenarna inom ridsporten är det väldigt tyst om, lite som att vi inte vågar testa något nytt. Det kanske sitter kvar lite från ridskoletiden när man i princip inte vet om att några andra grenar existerar och absolut inte har haft chansen att testa på någon av dem. Tänk vad häftigt med en ridskola som skulle låta eleverna testa på tillexempel westernridning en lektion eller varför inte working equitation?
 
Jag tycker att speciellt vi som har egen häst faktiskt borde testa på lite nya saker, inte bara för vår egen skull utan även för hästens. Lite variation är aldrig fel och vem vet, du kanske hittar något både du och hästen verkligen fastnar för! Det är ju svårt att veta vad man tycker om något innan man har provat. Själv så vill jag testa så mycket som möjligt med Ezmeralda, jag klassar inte oss som ett dressyrekipage eller ett hoppekipage, vi har inte specialiserat oss på någon gren. Det kanske vi gör en dag, men innan det vill jag testa så mycket som möjligt för att få reda på vad både hon och jag trivs bäst med. Än så länge har jag tänkt lite på att prova på att starta distansritt och att kanske köra in henne, men det är hittills bara ideér.
 
Det behöver inte vara något stort, men ta möjligheten att testa något nytt. Kanske börja trickträna lite smått eller tömkör din häst. I slutändan blir det ändå win-win för du lär känna din häst bättre och kan få en bättre relation med den på köpet, även om just det ni testade kanske inte passade er.
 
 
 

Godmorgon

2013-08-11 | 07:53:14 | Allmänt | 5 Kommentarer
Det här är antagligen det sista live-inlägget ni kommer att få på ett tag eftersom våran familj ska ut på båtsemester. Vet inte än om jag borde se fram emot det eller inte, men förhoppningsvis blir det bra och det ska bli skönt att bara kunna sola, bada och ta det lugnt en vecka nu innan skolan börjar.
 
Ezmeralda och Gloi kommer att vara i säkra händer eftersom världens bästa Sanna har erbjudit sig att se till dem. Så nu får de ännu en vecka till att bara vila och ta det lugnt. När jag kommer hem sen hoppas jag verkligen att Ezmeraldas hälta är borta och att jag kan börja sätta igång dem lite långsamt, annars får vi se hur vi gör.
 
Jag har inte haft tid att fixa så många tidsiställda tyvärr, men det kommer att komma upp ett om dagen i alla fall, så det får ni stå ut med tills jag är hemma igen på söndag. Annars får ni ha en jättehärlig sista sommarlovsvecka och verkligen ta vara på tiden innan skolan börjar! Det ska jag göra i alla fall!
 
 
 

Halt häst och en lång promenad

2013-08-10 | 23:00:44 | Ezmeralda | 1 Kommentarer
Dagens uteritt med Lovisa gick inte direkt som vi hade planerat kan man säga. Vi hade tänkt rida till ett fint ställe och passa på att fota och filma lite där. Ezmeralda kändes lite stel och konstig när vi travade på vägen dit, men jag trodde att det bara berodde på att hon var stel och att jag hade en skumpig ryggsäck. Efter ett tag kändes det lite värre och då började jag misstänka att något faktiskt var fel.
 
Så fort vi kom fram så kollade jag igenom hennes hovar och gick och sprang lite med henne fram och tillbaka framför Lovisa och Gloi. Och min stackars prinsessa var halt! Inte jättemycket, men jag kunde ändå se rätt så tydligt att hon markerade och om man kollar på den lilla filmsnutten Lovisa filmade så ser man det ännu bättre. Usch alltså!
 
Vi tog lite kort och så ändå, men det var rejält med blinningar och andra äckliga kryp så vi var inte där jättelänge. Jag gick såklart med Ezmeralda på vägen hem, skulle aldrig utsätta henne för sån belastning när hon faktiskt har ont. Det verkar inte vara någon större fara med henne eftersom hon faktiskt sprangiväg när vi släppte dem i hagen, men det blir nog bra att hon får vila en vecka nu när vi åker bort och så kan jag sätta igång henne lite lugnt sen efteråt om allt verkar bättre.
 
Sötisen!

Dagens ridpass

2013-08-09 | 21:29:17 | Ezmeralda | 1 Kommentarer
Idag gick det verkligen inte alls speciellt bra. Ezmeralda har ju stått en dryg vecka nu eftersom hon tappade den där skon och hon var verkligen inte alls på humör. Stel, tjurig, drog iväg, var hård i munnen och var dessutom inte ett dugg arbetsvillig. Sen så blev upplägget på passet lite dåligt också. Det blev alldeles för lite skrittjobb och jag blev lite fastlåst på högergaloppen som inte gick alls och la lite för mycket fokus på den och lite för lite på annat.
 
Lovisa var med och knäppte några kort, men bara i början när det gick som värst så det är inte direkt några jättevackra bilder även om ljuset var nästan magiskt. Kan visa några ändå ifall någon vill se. Tyvärr så var hon tvungen att dra efter en stund så jag fick avsluta passet utan att egentligen ha lyckats med någonting och det kändes lite surt. Speciellt som hon kändes nästan bra vissa stunder.
 
Sammanlagt inte ett jättebra pass, men jag borde egentligen inte ha krävt att det skulle gå bra efter att hon fått stå så länge. Vi tar nya tag imorgon och hoppas att det går bättre då.
 
 
Favoritbilden från idag
 

Fredag

2013-08-09 | 11:24:38 | Allmänt | 1 Kommentarer
Det skulle hålla sig soligt och fint idag enligt väderprognosen och jag är verkligen jättetaggad på att få rida igen! Nu har hon fått stå nästan en vecka på grund av den där tappskon så det kommer antagligen att vara en supertaggad Ezmeralda att rida. Lovisa kommer idag så anatgligen får vi lite sällskap av henne och Gloi och det är ju alltid uppskattat. Antingen blir det en mysig uteritt eller så håller vi till på någon åker, det beror på vilket humör både jag och Ezmeralda är på.
 
Hovslagaren igår gick däremot inte jättebra. Ska jag vara ärlig så är det den sämsta gången på ett bra tag. Hon hoppade och slängde sig och kunde inte alls stå still, inte ens när framhovarna skoddes och det brukar alltid gå bra i vanliga fall. Som tur var så var hovslagaren verkligen jätteduktig och jag är grymt imponerad över hennes tålamod. Hon stressade inte upp sig och blev heller inte sur på Ezmeralda utan lät henne bara hålla på och tramsa tills hon lugnade ner sig. Tidvis var hon i alla fall lugn och snäll och bakhovarna gick faktiskt bättre än vanligt. Men jag skulle nog vilja säga att vi har en hel del träning framför oss innan nästa skoning...
 
 
Tjockishäst...

Mål för hösten

2013-08-08 | 14:38:19 | Ezmeralda | 6 Kommentarer
Nu känns det som att hösten närmar sig med stormsteg och det känns både roligt och lite vemodigt. Såklart att man kommer sakna sommarlovet och all obegränsad fri tid, men jag är en person som trivs med rutiner och det kommer att bli skönt att få börja med det igen. Sen känns alltid hösten som en ny start, i och med att både man själv och hästen har haft semester och laddat batterierna så kan man börja köra igång lite mer ordentligt för att verkligen ta vara på tiden innan vintern kommer tids nog. Fast nu kanske jag tänker lite för långt i förväg, det är ju bara augusti...
 
I vilket fall så tänkte jag sätta upp några mål och planer för den här hösten som jag sen kan utvärdera till vintern och förhoppningsvis ha uppnått.
 
  • Hitta en ny sadel. Detta är jätteviktigt och det vill jag helst få gjort så snart som möjligt då det är lite svårt att träna henne seriöst utan en sadel.
 
  • Få mer stabilitet i formen på henne och framförallt att den ska komma mer bakifrån. Vi håller på att få bättre kläm på det här, men hon behöver mer muskler i bakbenen för att kunna få ett bättre påskjut bakifrån.
 
  • Åka ut på någon liten Clear round eller P&J bara för att testa och se hur det går utan några krav. Även en dressyr-clear round skulle vara kul att testa.
 
  • Vänja henne vid spolspiltan. Hon har en sån enorm vattenkräck och visst, jag har lyckats duscha henne några gånger under det senaste året, men det är fortfarande en jättehemsk och stressig situation för henne. På hösten blir det ofta leriga ben som behöver spolas av så vi kommer att få många möjligheter att träna på detta.
 
 Dålig bild på Ezmeralda från förra hösten

Uppe med tuppen!

2013-08-08 | 07:25:26 | Allmänt | 0 Kommentarer
Idag fick det bli att gå upp rätt så tidigt för omväxlings skull. Hovslagaren kommer bort till stallet klockan 8 och då ska jag ha fått dit båda hästarna. Förhoppningsvis går det bra för Ezmeralda att få nya järnskor påspikade. Sist gick det väl inte jättebra... Men vi har tränat en del och jag hoppas verkligen att hon sköter sig.
 
I vilket fall som helst kommer det att bli skönt med skor på hästarna så att vi kan få ridet lite innan vi åker bort nästa vecka. I helgen kommer också lite nya bilder klickas antagligen!
 
 
 

Noll inspiration

2013-08-07 | 10:33:11 | Allmänt | 0 Kommentarer
Jag har inte direkt jättemycket att blogga om, det är därför det har varit så tomt här. Båda hästarna har varsin tappsko nu och Ezmeralda blir öm bara av att gå den korta biten vi går till lagården för att pyssla med dem så det har inte hänt så mycket på hästfronten direkt... Mest bara mys i hagen. Som tur är så har vi i alla fall fått tag på en hovslagare som kan komma på torsdag!
 
Men det kommer inte bli jättemycket ridet innan vi åker bort på semester hela nästa vecka och sen så börjar ju skolan igen... I alla fall så får ni jättegärna komma med förslag om vad ni vill läsa om! Allt från saker ni undrar om oss till speciella saker ni vill ha ett åsiktsinlägg om för att underlätta lite för mig i min idétorka.
 
 
 

Tappat en sko

2013-08-05 | 15:00:43 | Ezmeralda | 3 Kommentarer
Ezmeralda hade tappat en sko häromdan när vi skulle rida ut så någon ridning det närmaste taget kommer det inte att bli. Vår hovslagare är bortrest just nu, men vi försöker att få tag på någon annan som kan komma och banka på järnskor på min lilla häst. Så länge får hon en oplanerad vila eftersom hoven i nuläget inte ser jättebra ut och hon blir öm bara av ens små promenader, stackarn. Istället blir det mycket pyssel och mys med henne och sånt behövs ju också!
 
 
Älskling ♥

Första jobbdagen igår

2013-08-05 | 13:22:38 | Allmänt | 1 Kommentarer
Igår var första söndagen jag jobbade nere på travbanan. Förhoppningsvis kommer det många fler! Men det började inte jättebra när jag lyckades försova mig... Hade satt fem alarm på högsta volym och lyckades ändå inte komma upp i tid. Suck... Som tur var så lyckades jag slå hastighetsrekord och lyckades klä på mig, borsta håret och cykla ner till travbanan på ynka fem minuter!
 
De enda som märkte min försening var hästarna som både var hungriga och irriterade. Jag jobbade två timmar på morgonen innan jag kunde gå hem och äta frukost för att sen sticka tillbaks och lunchfodra vid 11. Efter det fick jag ett par timmar att vara hemma och fixa åt mina egna hästar bland annat innan jag vid 3-4 tiden skulle ner för eftermiddagsfodringen och det jobbigaste passet under dagen vilket innebar mockning av alla boxar, köra ut höbalar och vattendunkar till alla hagar mm. Efter tre timmars jobb var jag äntligen klar och kunde sticka hem och vila.
 
I vilket fall som helst var det roligt och man kände sig väldigt betydelsefull när man tog hand om hela stallet och hästarna helt själv. Visserligen var det några få som grejade lite i de andra stallen och de hjälpte mig några gånger att hitta saker och så men annars gjorde jag allt jobb själv. Jag blev också väldigt imponerad av hur väluppfostrade hästarna var. De jag jobbar för har till största delen tvååringar, men de var jättesnälla att hantera allihop, till och med Jumbles, den lilla tvåårshingsten.
 
 
Paljett på den översta bilden och Jumbles till vänster på den nedersta 

Uteritt på gång

2013-08-02 | 14:41:04 | Allmänt | 4 Kommentarer
Hästarna har fått vila ett par dagar i rad nu då jag verkligen inte har orkat. Vet inte riktigt varför, men jag har haft, och har fortfarande, en liten svacka när allting känns lite sådär halvjobbigt. Idag ska jag i alla fall t tag i mig själv och rida ut med Sanna. Vi ska rida en superhärlig runda och det ska bli skönt att bara släppa allt och njuta av att rida min underbara häst.
 
Jag hoppas att allt är super med er allihop och tack så mycket för alla fina kommentarer och för att ni håller uppe statistiken även när jag ännu en gång låtit bloggen stå tom ett par dagar.